Başvurmayı unutmayın, mağdur olmayın!

Karacabey Ziraat Odası, 2020 yılı ÇKS başvurularının (tarla yazımları), Haziran ayı sonuna kadar devam edeceğini duyurdu. Kurumdan yapılan açıklamada, “İşlerin sakin olduğu bu günlerde üreticilerimiz tarlalarını yazdırırlarsa, gübre alımı zamanında herhangi bir sürprizle karşılaşmayacaklar.” denildi.
ÇKS başvuruları ile ilgili Karacabey Ziraat Odası’ndan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Üreticilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularını veya kayıt güncellemelerini yapabilmeleri için, istenilen belgelerle birlikte 30 Haziran 2020 tarihine kadar bağlı bulundukları İl / İlçe Müdürlüklerine şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir. ÇKS başvurusu bulunmayan üreticilerimizin yıl içerisinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri, fark ödemesi vb. gibi tarımsal faaliyetlere ilişkin desteklemelerden yararlanmaları mümkün değildir.
Bu yıl 26’lık gübre haricinde 46’lık gübrelerde Gübre Takip Sistemi üzerinden hakedişli olarak yapılacaktır. Bu nedenle gübre bayileri 46’lık gübreleri satmadan önce sisteme girecek ve alınabilecek gübreleri çiftçilere sizlere bildirecektir. Eğer ÇKS başvurusu yapılmadıysa, 46’lık gübrede alınamayacak.
ÇKS başvurularında, üreticilerin ziraat odalarından “Çiftçi Belgesi” alma zorunluluğu bulunmaktadır. Üreticilerin 2020 yılı ÇKS başvurusu için il ve ilçe müdürlüklerine ibraz edecekleri çiftçi belgelerinde ‘2020 ÇKS başvurusu için geçerlidir’ ibaresinin yer almasına dikkat edilmelidir. Üreticilerimiz Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS )başvurularını veya kayıt güncellemelerini yapabilmeleri için istenilen belgeleri İl / İlçe Müdürlüklerinden temin edeceklerdir. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için başvuru dilekçesi ve belgelerini zamanında teslim etmeleri önemle duyurulur.”
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) nedir?
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. Sistem çiftçilerin buraya istenen belgeleri beyan ettikten sonra sisteme kayıt olması ile çalışmaktadır. Burada ana amaç yetiştirilen ve üretilen tarımsal ürünlerin tüm ülke çapında takip edilerek tarım politikasının oluşturulmasına yardımcı olmaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.