Basın toplumun gücüdür!

CHP İl Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Saltan, “24 Temmuz Basın Bayramı” ile ilgili bir mesaj yayınladı.

Sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz gününün, Cumhuriyet’in ilanından sonra 1931’de kabul edilen yasa ile “Basın Bayramı” olarak kutlanmaya başlandığına dikkat çeken Saltan, basının toplumu aydınlatan, demokrasinin, insan haklarının en güçlü savunucusu ve toplumsal değerlere saygılı olan bir güç olduğunu söyledi.

CHP İl Disiplin Kurulu Üyesi Saltan şunları söyledi; “Halkımızın sansürsüz ve objektif haber alması için bundan 104 yıl önce, daha matbaaya ulaşmadan gazetelere uygulanan sansürün kaldırılması, toplum adına gazetecilik kavramının mihenk taşlarından birisidir" Özgür bir basına sahip olmayan toplumlar kör, sağır ve dilsizdirler. Basın özgürlüğünün var olabilmesi ve demokrasinin sağlıklı işleyebilmesi, ancak basının haber alabilmesi ve bunların kamuoyuna aktarılması önündeki engellerin kaldırılmasıyla mümkün olacaktır.

Devletimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk; ‘Basın, bir milletin ortak sesidir. Bir milleti aydınlatma ve olgunlaştırmada, bir millete ihtiyaç duyduğu fikri gıdayı vermede, özet olarak bir milletin hedefi mutluluk olan ortak doğrultuda yürümesini teminde, basın başlı başına bir güç, bir okul, bir rehberdir.’ sözü ile basının önemine ve basın mensuplarının üstlendiği büyük sorumluluğa işaret etmişlerdir.

Ülkemizde gazetecilerimiz, suçlarının ne olduğu belli olmadan uzun süreler cezaevlerinde yatmakta ve birçoğu hakkında hapis cezası istemiyle davalar açılmaktadır. Dünyada en çok tutuklu gazeteci olan ülke olmakla birlikte basın özgürlüğü sıralamasında son sıralarda yer almaktayız.

Ülkemizin yaşadığı ekonomik sorunların en fazla etkilediği sektörlerden biri olan basın dünyasında işsiz kalan binlerce çalışan ve karşılaşılan diğer sorunlar bugünün bir bayram olarak kutlanmasını güçleştirmektedir. Yerel basınımızda bir yandan mevcut iktidar çevrelerinin baskısı bir yandan ekonomik sıkıntılarla kıskaç altındadır.

Bağımsız ve özgür basının önündeki tüm engellerin kalkmasını, basın çalışanlarının hak ettikleri gelir düzeyiyle uygun çalışma ortamına en kısa sürede kavuşmalarını umut ediyorum. Basının ve çalışanlarının sorunlarının çözülmesi umuduyla, tüm basın çalışanlarının Basın Bayramı'nı kutluyor, esenlikler diliyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.