Başbakan: “Ali Koyuncu hayvancılığı iyi bilir”

Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz hafta ‘Milli Tarım Projesi’ kapsamında yaptığı konuşma sırasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri AK Parti eski Bursa Milletvekilli Ali Koyuncu hakkında yorumda bulunması dikkatlerden kaçmadı.
Başbakan Yıldırım, süt ve şap hastalığı konularında açıklamada bulunurken, Ali Koyuncu’yu işaret ederek, “Şap hastalığını hepimiz biliyoruz, bizim oralarda buna ‘Davak’ hastalığı da deniyor. Ali Koyuncu bunu çok iyi bilir. Kendisi hayvancılıkta gayet iyidir. Soy adı gibidir.” ifadelerini kullanması salonda gülümsemelere neden oldu. Başbakan Yıldırım’ın Ali Koyuncu ile ilgili bu sözleri Karacabey ve Mustafakemalpaşalı çiftçi ve hayvancıları da memnun etti.
Üreticiler, “Bölgemizden yetişen ve içimizden biri olan Sayın Ali Koyuncu’nun Başbakanımız tarafından çok iyi tanınıyor olması, bizler için büyük şanstır. Sayın Koyuncu’nun ülke tarımının yanı sıra bölgemize de büyük katkılar sunacağına inancımız tamdır.” açıklamasında bulundu.
Milli Tarım Projesi ile üreticiye destek
Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir’de açıkladığı ‘havza bazlı üretime dayalı destekleme modeli’ ve ‘hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli’ olmak üzere iki ana temelden üzerine oluşturulan Milli Tarım Projesi’ne göre, 2023’te tarımsal hasılanın 150 milyar dolara, tarımsal ihracatın ise 40 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınan projenin detaylarına göre hükümet; tarımı, Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta ciddi atılım sağlaması için yatırımlarda ilk sıralara alırken, yeni uygulamaları da hayata geçirecek.
Proje kapsamında ‘hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli’ ile 25 şehirde ‘mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri’ oluşturulacak. Türkiye’deki toplam mera varlığının yüzde 52’sini, büyükbaş hayvan varlığının da yüzde 32’sini barındıran bu illerdeki meralar, hayvancılık yapmak isteyenlere ‘ıslah etmeleri şartıyla’ kiraya verilecek. Böylece meraların atıl kalmaması sağlanacak. ‘Mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri’ oluşturulacak iller ise Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Muş, Samsun, Sivas, Şırnak, Tunceli, Van ve Yozgat olarak açıklandı.
Proje kapsamında 31 şehirde en az 500 baş ‘damızlık gebe düve üretim merkezleri’ de hayata geçirilecek. Bu çerçevede 4 ayını doldurmuş, tüm aşıları zamanında ve düzenli yapılmış buzağılara 750 lira destek verilecek, ahır ve ağıl yapımına yüzde 50, düve alımına ise yüzde 30 hibe sağlanacak.
Damızlık üretim merkezleri
Damızlık düve üretim merkezlerinin kurulacağı şehirler ise şöyle: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Erzurum, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon ve Yozgat.
Milli tarım projesinde 22 ilde en az 500 baş kapasiteli ‘damızlık koç-teke üretim merkezleri’ de şu kentlerde oluşturulacak. Bunlar: Afyonkarahisar, Ağrı, Antalya, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Iğdır, Kırklareli, Konya, Mardin, Mersin, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ ve Van.
En az 250 baş kapasiteli ‘damızlık manda üretim merkezleri’ ise; Afyonkarahisar, Bitlis, Diyarbakır, İstanbul, Kayseri, Muş, Samsun ve Tekirdağ’da kurulacak.
Bu merkezlerin yer alacağı illerin tamamında ‘ahır-ağıl yapımına’, ‘damızlık hayvana’ ve ‘alet ekipman alımına’ yüzde 50 hibe verilecek. Üreticilerin hayvan almak istediğinde rahatlıkla kredi kullanabilmeleri sağlanacak. Hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlar damızlık ihtiyaçlarını aracısız bu merkezlerden alabilecek.
Havza bazlı üretime dayalı destek modeli
‘Havza bazlı üretime dayalı destekleme modeli’ ile Türkiye artık üretim planlamasına geçecek, arz açığı ya da fazlası tartışmaları ortadan kalkacak. Çiftçiler neyi, nerede ekerse ne kadar destek alacağını önceden bilecek. Piyasalardaki fiyat dalgalanmaları en aza indirilerek, fiyat istikrarı sağlanacak.
Destek sağlanacak ürünler şöyle: Arpa, buğday, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir, yağlık ayçiçeği, kanola, kütlü pamuk, soya, çay, yağlık zeytin, fındık ve yem bitkileri.
Bu kapsamda destekleme başvurularında bürokratik işler azaltılacak, çiftçiler yılda bir kez destek başvurusu yapacak ve destekler Nisan-Mayıs ile Eylül-Ekim olmak üzere iki dönemde ödenecek.
Gübrede yüzde 18 olan KDV’yi kaldıran Hükümet, proje çerçevesinde çiftçinin mazot maliyetinin de yarısını karşılayacak.
‘Milli tarım projesiyle üreticimiz artık boşa kürek çekmeyecek’
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de, üreticimizin boşa kürek çekmemesi ve ektiğinin para etmesi için geçilen yeni modelin çiftçiye büyük destek sağlayacağını belirterek “Bunlardan birincisi havza bazlı destekleme modeline geçiyoruz, ikincisi ise hayvancılık destekleme modelinde yerli üretime dayalı bir destekleme modeline geçiyoruz. Bunlara birden milli tarım projesi diyoruz. Bugüne kadar gelirken birçok başarılara imza attıktan sonra yaptığımız düzenlemelerle bu iki alanda da inşallah önemli bir dönüşüm gerçekleştirmiş olacağız.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.