Basamakları azimle çıkan kadınlar…

Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi UKAM, Dünya Kadınlar Günü kapsamında bir dizi etkinliğe imza attı.

Etkinlikler Mete Cengiz Kültür Merkezi Fuaye alanında düzenlenen fotoğraf sergisiyle başladı. Sergiye “Bir Dünya Kadın” başlığı ile Teberik Kölgeli ve “Kadına Engel Yok” başlığı ile Canan Elmastaş fotoğraflarıyla, “Çocuk Gözüyle Kadın” başlığı ile Emine Örnek Koleji ilkokul öğrencileri yaptıkları resimlerle katıldılar.

U.Ü. Rektörü Kâmil Dilek’in açılışını yaptığı sergi bugüne özeldi ve gelen konuklar tarafından beğeniyle izlendi.

Sergi açılışının ardından Mete Cengiz Kültür Merkezi Büyük Salon’da düzenlenen panelin konu başlığı Başarı Basamaklarında Kadın idi.
UKAM Üyesi ve BTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Örnek moderatörlüğünde gerçekleşen panelin konukları Energy Danışmanlık Şirketi’nin sahibi Göknur Atalay, Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Ebru Nil Aydın ve Çanakkale Devlet Hastanesi’nden hemşire Şadiye Mavi idi.

Peki ama onlar kimdi?
* Çanakkale Devlet Hastanesi Yeni Doğan Yoğunbakım Birimi’nde görevli hemşire olan Şadiye Mavi, Güney Kore’de düzenlenen 7. Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’nda hastaların damar yolu açma işleminde kullanılan intraketi (iğne) güvenli hale getirdiği projesiyle altın madalya kazanmış. Güney Kore’de ayrıca tıbbi atık ve ambülansla ilgili iki projesini daha sunmuş.
* Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda Yılın Kadın Girişimcisi seçilen Göknur Atalay, enerji yatırımlarına danışmanlık hizmeti veren, kendi tabiriyle “içindeki enerjiyi işindeki enerjiyle birleştiren”, ağırlıklı erkeklerin çalıştığı enerji gibi bir alanda kurduğu firmayla ödül almaya hak kazanan bir kadın girişimci. 2003 yılında Ankara’da temellerini attığı GY Mühendislik Mimarlık ile, Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında rüzgâr, hidrolik, termik, jeotermal, güneş santralleri olmak üzere pek çok santrale mühendislik ve danışmanlık hizmetleri veriyor. Pek çok yatırımcıya destek vermenin yanı sıra kendi için de santral kurulum çalışmaları yapıyor.
* Hacettepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü Mezunu olan Ebru Nil Aydın da pek çok tiyatro oyununda ve dizilerde rol almış. Emine Örnek’in İnal Ertekin Okulu’ndan öğrencisi de olan Ebru Nil Aydın, öğretmeninin sözünü dinleyerek Macbeth’in son sahnesini canlandırdı kendisini izleyen bizler için.
****
Her üç konuğun da farklı yollardan geçerek başarıya giden bir öyküleri vardı.
Her üçü de samimiyetle dile getirdikleri öykülerinde yaşadıkları zorlukları esprili bir dille anlattılar. Özellikle de Göknur Atalay başarıya giden yolda yaşadıklarını anlatış biçimiyle değme ‘stand-up’çılarla yarışırdı. “Her başarılı kadının arkasında bir erkek vardır” tespiti salondaki tüm kadınlar tarafından alkışlanarak onaylandı.
Başarıya ulaşmış insanların özgüveniyle şu anda “eğlenceli hale getirerek” anlattıkları öykülerinin yaşanırken hiç de eğlenceli olmadığını aslında hepimiz biliyorduk.
İnsanı olması gerektiği yere iterek onu yönlendiren zorluklardı yaşadıklarının hepsi.
Hiçbir doğum sancısız olmadığı gibi hiçbir sıkıntı da çaresiz değildi.

Çaresizlikten doğar çareler demişim bir yazımda;
“Bu çaresizlikler içinde yüreğin yangın yeri iken tatlı serinliklerdeymiş gibi aheste salınıyorsan;
Ya da bedenin soğuktan donup buz tutuyor iken bahar esintisine kapılmış bir edayla uçuşuyorsan;
Kim ne bilir senin çaresizliğini sen kimselere hissettirmiyorsan…
Tüm sıkıntılarının nihayetinde ise yakardığın dualarından yarattığın merheminle hem kendini hem de çaresizliğini günden güne iyileştiriyorsan ve içindeki bu muhteşem güce hayran kalıyorsan, kim diyebilir sana çaresiz diye…” demişim…
Devamını okumak için tıklayın:

Panel, Uludağ Üniversitesi Rektörü Kamil Dilek’in konuşmacı konuklara çiçek takdimi ile sona erdi.

Panelin ardından verilen kısa bir aradan sonra Nilüfer Kadın Korosu sahne alarak eski pop şarkılarından ve Roman Havalarından oluşan repertuvarlarıyla izleyicilerin karşısına çıktı.

Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Serpil Aytaç ve Yönetim Kurulu ile BTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Örnek de konseri izleyenler arasındaydı.
Konser sonunda Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Müfit Parlak, Şef Aysel Gürel’e çiçeğini takdim ederken ‘Kadına Şiddet’e dikkat çekerek bu konudaki duyarlılığını bir kez daha gösterdi.

cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.