Bakanlık müfettişleri Hakim önünde

2009 yılında Bükköy Madencilik'e ait maden ocağında meydana gelen göçükte 19 işçi hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili başlatılan soruşturmada ise ihmaller zinciri ortaya çıktı. Müfettişler maden ocağında birçok eksiklik olduğunu tespit etmiş ve bunların giderilmesi için işletmeye 6 ay mühlet vermişti. Patlamadan bir ay önce müfettişlerin ocağı yeniden denetlemesi gerekiyordu, ancak bu denetimin yapılmadığı tespit edildi.

Bunun üzerine savcılık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri hakkında soruşturma izni istedi. Bakanlık soruşturmaya izin vermeyince Danıştay, baş iş müfettişi Mahmut K. ve yardımcı müfettiş Ömer B'nin yargılanmalarına hükmetti.

Bunun üzerine Mustafakemalpaşa adliyesine gelen iki müfettiş hakim karşısına çıktı. Madenci ailelerinin ifadelerinin de dinlendiği davada aileler, müfettişlerin işlerini gerektiği gibi yapmadıklarını ileri sürerek, kapatılması gereken madende patlama meydana geldiği gerekçesiyle iki müfettişten de davacı olduklarını belirtti.

Duruşmanın ardından madenci ailelerinin davalarını takip eden hukuk bürosuna bağlı Avukat Mehmet Çetin, yaptığı açıklamada, iki müfettişin, "tespit ettikleri eksikliklerin giderilmemesine göz yummak" suçundan yargılandıklarını belirterek, "Müvekkillerimizin bu suçtan zarar görme ihtimallerine binaen müdahilliklerine karar verildi.

Sanıklar doğal olarak suçsuz olduklarını ifade ettiler. Mahkeme, eksiklerin giderilmesi için 18 Ocak 2013 tarihine ertelendi" dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.