‘Bakan, Çiftçi Buluşması’ büyük ilgi gördü

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ziraat Odası yeni hizmet binasının açılışının ardından, “Bakan, Çiftçi Buluşması” programı kapsamında Taha Düğün Salonu’nda üreticilerle bir araya geldi. AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in moderatörlüğünü üstlendiği “Bakan, Çiftçi Buluşması”nda dile getirilen konular arasında defneyaprağı üretimiyle ilgili umut veren gelişmeler yaşandı. Yıllık 3 bin ton defneyaprağı üretimini 7 bin tona çıkaran Karacabey’e destek olacak müjdeyi Bakan Pakdemirli verdi. Pakdemirli, bozuk alanların ıslah edilerek defneyaprağı üretiminin 14 bin tona çıkacağını açıklarken, Orman Bölge Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalarla da üretimin 1’den 10’a yükseleceğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleşen Ziraat Odaları istişare toplantısına; MKYK üyesi önceki dönem İç İşleri Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Bursa Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, AK Parti Bursa Milletvekilleri Mustafa Esgin, Efkan Ala, Osman Mestan, Zafer Işık, Refik Özen, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı, Sütaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Tarımsal Faaliyetlerden Sorumlu Genel Müdürü Tarık Tezel, Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, AK Parti İlçe Başkanı Ertem İşcan, Kadın Kolları Başkanı Hamiyet Özenli, AK Parti Belediye Meclis Üyeleri, 17 ilçenin Ziraat Odası Başkanları ile çiftçiler katılım sağladı.
Buradaki programda konuşan Bursa Milletvekili Mustafa Esgin; “Bursa çok farklı özellikleri içinde barındıran bir şehir. Bir taraftan Bursa ihracat noktasında 14 milyar dolarla ulaşmış rakamıyla İstanbul’dan sonra ikinci şehir. Diğer taraftan turizmin her çeşidine; kış, doğa, tarih, kültür ve sağlık turizmine kadar bütün başlıkların yapılabileceği bir şehir. Stratejik sektör tarımında çok önemli merkez bir İl’dir. Salçalık domatesin yaklaşık yarısının yapıldığı bir yerden bahsediyoruz. Tarımsal üretimde rekorlarımız var. Bakanımızın verdiği tüm müjdelere teşekkür ediyorum. Orman köylüleri yakından ilgilendiren müjdeler bizi çok sevindirdi. Şeker pancarı üretimini arttırmak istiyoruz. Polarla ilgili çalışmalar bakanımızın desteğiyle sürecek” dedi.
Esgin’in ardından konuşan Bakan Pakdemirli, et ve tavuk tüketiminde artış olduğunu, fakat balık tüketiminde ise gerileme kaydedildiğini dile getirerek, “2002 yılında kişi başı 6 kilogram et tüketiyorken, şimdi 14-15 kilogram tüketiyoruz. 10 kilogram tavuk tüketirken, şimdi 26 kilogram tüketiyoruz. 2002 yılında 6,7 kilogram balık tüketirken, şimdi 5,5 kilogram balık tüketiyoruz. Demek ki balığı tüketme konusunda iyi değiliz. Balıkta da 1 milyar dolar üzerinde ihracatımız var. Bunu daha fazla arttırabiliriz. Tavukta 400 milyon dolar ihracatımız var. Biraz daha fazla balık yememiz gerekir diye düşünüyorum. En azından gıdadan sorumlu Tarım Bakanı olarak doğru diyet tavsiyesi, özellikle belli yaşın üstünde insanların et tüketiminde biraz daha balığa yönelmesi gerekir diye.” diye konuştu.
“İki tarafında haklarını koruyacak yasal düzenleme olabilir”
Sözleşmeli tarım konusunda çiftçiyi rahat ettirecek bir husus olduğuna değinen Pakdemirli, “Bu hususta biraz daha doğru adımlar atmamız lazım. Yani kaç para alacağınızı bildiğiniz ürünü üretirsiniz. Sözleşmeli tarımda mutlaka bir adım atıyor olmamız gerekiyor. Bununla ilgili yasal düzenlememiz var. Sözleşmeli tarım Türkiye’de yok mu, var. Patates üreticilerimiz üretiyorlar. Zaman zaman piyasa fiyatları farklı olduğunda ya sanayicilerimiz sözleşmeye uymuyor ya da üreticimiz uymuyor. Karşılıklı iki tarafın haklarını koruyacak yasal düzenleme ile sözleşmeli tarımı belirli noktaya getirmek istiyoruz.” dedi.
Tohum işinde de Türkiye’nin başarısının kötü olmadığını belirten Bakan Pakdemirli, “2002 yılında 150 bin ton tohum üretiyormuşuz, şimdi 1 milyon 50 bin ton üretiyoruz. Dünyada 11’inci sıradayız. 750 milyon dolar da sertifikalı tohum piyasasında pazarımız var. Bugün tarlaya ektiğimiz her tohumun yüzde 60-70’i yerli tohumdur. Yeterli mi, elbette değil. Bunu yüzde 100’e nasıl çıkartmamız lazım buna bakacağız. Yabancı tohuma parayı verdiğimiz zaman katma değer yurt dışında kalıyor” ifadelerini kullandı.
“2 milyon hektara yakın alanı daha sulamaya açmamız gerekiyor”
Pakdemirli, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim 2023 yılına kadar tamamlamamız gereken plan projeleri bütçe dışı kaynak kullanarak tamamlayabilirsek yüzde 31 hasılamızı arttırmamız söz konusu olabilir. Bu anlamda bu bölgede İznik Barajı var. İznik Barajı’nda işin çok başındayız ama burayı bitireceğiz. Bu yatırım 300 milyonluk bir yatırım. Karacabey Yeşildere Barajı’nda yüzde 60’lara geldik. 60 milyon lira ödenekle bu iş bitecek gibi gözüküyor. Gölecik İçme Suyu ve Sulama Barajı’na baktığımızda orada yüzde 7’deyiz. Aşağı yukarı 110 milyon lira maliyeti var. Bu projeleri bitirmek için ben her yerde bu işin lobisini yapıyorum. 2023’ten geç olmayacak şekilde bu projeleri bitiriyor olmamız lazım. 2 milyon hektara yakın alanı daha sulamaya açmamız gerekiyor. Bunun Türkiye’ye maliyeti 80 milyar lira civarındadır. Ama 5 yılda da kendini geriye ödüyor.”
Program çiftçilere sertifika verilmesi ile devam etti. Sertifika töreninin ardından çiftçilerin sorularının cevaplandırılmasıyla Bakan, Çiftçi Buluşması sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.