Bağ-Kur’luların beklediği kanun yasalaştı

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Naci Güncü, Bağ-Kur sigortalılarını yakından ilgilendiren düzenlemeler hakkında açıklama yaptı.
23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6645 sayılı Torba Yasa ile Bağ-Kur sigortalılarını yakından ilgilendiren düzenlemelere değinen KTSO Başkanı Naci Güncü, “Emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında çalışanların, emekli aylıklarından yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesiliyordu. Bu kesinti oranı yüzde 10’a düşürüldü. 2015 yılı Temmuz ödemeleri ile başlamak üzere SGDP kesintisi artık yüzde 10 olarak uygulanacak.
Bağ-Kur sigortalısı, brüt asgari ücretten düşük olmamak şartıyla yanında çalıştırdığı işçinin prime esas kazancından daha düşük kazanç üzerinden prim ödeyebilecek.
Bağ-Kur sigortalıları ile Tarım Bağ-Kur sigortalılarından Nisan ayı sonu itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanlardan, 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren üç ay içinde borçlarını ödemeyen veya yapılandırmayanların borçları ve bu borçlarına ait sigortalılıkları silinecek. Bu şekilde borcu silinenler veya bunların hak sahipleri ilerleyen yıllarda bu borçlarını ödeyebilecek ve ödenen primlere ait süreler sigortalı hizmetten sayılacak.
Sigorta prim teşviklerinde de düzenlemeler yapıldı. İşsizlik sigortası primlerinin işveren payına düşen yüzde 2 hisse, 4447 sayılı kanuna eklenen ek 4. madde ile, ‘Çok tehlikeli sınıfta olan, 10 kişiden fazla çalışanı istihdam eden işyerlerinden üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı, teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle yüzde 1 olarak alınır’ denilerek işveren payı için indirime gidilmiştir.
Yine 4447 sayılı kanuna eklenen geçici 15. madde uyarınca, 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olup, Türkiye İş Kurumu tarafından 31 Aralık 2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanlardan, iş başı programının bitimini müteakip en geç 3 ay içinde, bir önceki takvim yılında işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak, tamamladıkları meslek alanında işverenleri tarafından sigortalı olarak işe alınan işçilerin sigorta primlerinin, işveren hissesindeki 5 puanlık prim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmının prime esas kazanç alt sınırı (brüt asgari ücret) üzerinden hesaplanan işveren hisselerine ait kısmı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Bu teşvik ile işe alınan işyerinin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermesi hâlinde 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay süreyle, 30 Haziran 2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programlarının katılımcıları için ise 6 ay artırımlı olarak uygulanacak.
4447 sayılı kanunun geçici 10. maddesi ile sağlanan sigorta primi desteğinden, 2015 Nisan ayı ve öncesine ilişkin olarak ortalama sigortalı sayısının yanlış hesaplanması sebebiyle yersiz yararlandığı tespit edilen işverenlerin, yersiz yararlanılan teşvik tutarlarına ilişkin 5510 sayılı kanunun 89. maddesinin ikinci fıkrası hükümleri uygulanmayacak. Yani yersiz yararlanılan teşvik tutarları geri alınırken sadece anapara alınacak, gecikme cezası ve gecikme zammı alınmayacak.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sigorta primi teşvikinden yersiz yararlandığı tespit edilip tahsil edilen primlere ait gecikme cezası ve gecikme zamları işverene iade veya borçlarına mahsup edilmeyecek” ifadelerine yer verdi.
Naci Güncü, KTSO üyelerinin torba yasa kapsamında teşvik ve indirimlerden yararlanmalarının önemine vurgu yaparak, ihtiyaç duyulması halinde Oda’dan danışmanlık hizmeti alınabileceğini sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.