Baca Tozu ve Tufal’a geçit yok!

OSB Yöneticileri “Tehlikeli Atık Projesi”ne rest çekti:
Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Yöneticileri, 17.10.2009 tarihli dilekçe ile “Demir, Çelik, Çinko ve Metalik Demir Üretimi” yapılacağı belirtilerek başvuran Marzinc’e 26.02.2009 tarihli “Kara Perşembe” günü altın tepside sunularak “Baca Tozu ve Tufal’dan geri dönüşüm sağlayabilirsiniz” kararını iptal etti.
OSB Müteşebbis Heyeti dün aldığı iptal kararı ile 7 aydır diken üzerinde yatan çevrecileri rahatlatırken, Başbakan’ın desteklediği söylenen Marzinc’çileri ise bir hayli üzdü.
Şok karar ile sarsılan Marzinc Yöneticileri “Bize ulaşan bilgi yok. Böyle bir karar alındıysa yanlış yapılmış olur. Önemli bir yatırımın engellenmek istenmesi hiç doğru olmaz. Gereğini yapar, yasal haklarımızı sonuna kadar kullanırız” şeklinde görüş belirtti.
Önceki akşam konu ile ilgili Ticaret Borsası Salonu’nda yapılan toplantıya Sivil Toplum Platformu Temsilcileri, OSB Başkanı Erhan Onar, yönetim ve müteşebbis heyet üyeleri Erdem Yalçın, Suat Kıray, Refik Tükenmez, Tekin Girgin, Galip Çakmakçı, Semih Koyuncu, Ali Kuyumcu, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, CHP eski milletvekili Mehmet Küçükaşık, CHP İlçe Başkanı Gürkan Esen, MHP İlçe Başkanı Levent Burmalı, Saadet Partisi İlçe Başkanı Mustafa Ünlü, Şoförler Odası Başkanı Vahit Girgin, Ticaret Odası Başkanı Ayhan Öztenekeci, Mustafakemalpaşa Barosu avukatları Reyhan Özkaraman, İbrahim Küçükkıralı, Ticaret Borsası Başkanı Hasan Yılmazoğlu, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özmen, TEMA gönüllüsü Necati Özyiğit, meclis üyesi Mehmet Kul, meclis üyesi İsmail Gürses, Demokrat Parti İlçe Başkanı Cüneyt Ok, Dr. Murat Dilek, Dr. Ahmet Şentürk ve bazı oda yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Sivil Toplum Platformu Başkanı Seyit Ali Geçici yaptığı açıklamada; “Marzinc Firması, bu akşam burada toplanmamız nedeniyle göz dağı vermek için binlerce dava açtı. Marzinc’in şahsım, kızım ve medya mensubu arkadaşımız Zafer Beyaz’ı mahkemeye verdiğini öğrendik. Ben Mustafakemalpaşa’da doğdum. Bu ilçede bir karış toprağım yok. Şahsıma açılan davadan ceza alırsam maaşımla ödeyeceğim. Kimseden de yardım beklemiyorum.  Kurulacak bu tesisin ilçemize vereceği zararlar ortada iken benim sessiz kalmam mümkün değil. Gerekirse soyunur, kendimi yola atarım ve Tehlikeli Atık Projesini yine protesto ederim. Topraklarımıza ve torunlarımıza sahip çıkmayı erdemli bir hareket sayarım” dedi.
Söz alan konuşmacıların ardından OSB yönetimi ve müteşebbis heyeti, düşünmek için 5 dakikalık süre istedi. Süre bitiminde salona gelen OSB yönetimi ve müteşebbis heyeti, Marzinc firmasının demir-çelik-metalik çinko üretimi için müracaat ettiği talebine sadık kalınmasını, Baca Tozu ve Tufal Geri Kazanım Tesisi hakkında alınan kararın ise iptal edilmesini bugün gerçekleştireceklerini açıkladı.
Toplantıdan kısa notlar:
            OSB Başkanı Erhan Onar yaptığı konuşmada; “Hukukçuların kararını okuduktan sonra konu hakkındaki kararı yönetim kurulu versin” dedi.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan yardımcısı Galip Çakmakçı; “Marzinc firması tarafından ilçemizde kurulması planlanan tesisin son derece zararlı olduğunu biliyorum. Verilecek her kararın arkasındayım” dedi.
OSB Semih Koyuncu; “Mustafakemalpaşa’nın ileri gelenlerinin riski paylaşmasını, hatta bir senet imzalayıp vermelerini öneriyorum” dedi.
            OSB Ali Kuyumcu; “Seçimden bu yana kurulması planlanan bu fabrika ile yatıp kalkıyoruz. Psikolojimiz bozuldu. Arkamızda kuvvet bulursak ne gerekiyorsa yaparım” dedi.
            OSB Erdem Yalçın; “Marzinc firmasının müracaatında imzayı atanlardan biri de benim. Hatamı kabul ediyorum. Alınacak her karara saygılıyım. Arkamdaki destek sözü bana yeter. Hiçbir güvence istemiyorum. Mustafakemalpaşa halkının sağlığı, 1. sınıf tarım arazilerimizin varlığını gelecek nesillere aktarmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım” dedi.
Refik Tükenmez; “Bu tesisin müracaat aşamasında ben de imza attım. Amacımız, ilçemize bir tesis kazandırmaktan ibaretti. İlk etapta araştırma yapmamanın bedelini ödüyoruz. Sonradan anladık ki bu tesisin vereceği zararın büyüklüğünü görünce şok olduk. Alınacak karara aynen katılıyorum” dedi.
            Tekin Girgin OSB; “Ortak fikrimiz bu fabrikaya hepimiz karşıyız. Herkes elini taşın altına koysun” dedi.
OSB Suat Kıray; “Sizler gibi ben de bu ilçenin temiz havasından yararlanıyorum. Bu havayı aynen solumanın yolu Marzinc’ten kurtulmaktan geçiyor. Gerekeni yapmaya hazırım” dedi.
            Belediye Başkanı Sadi Kurtulan; “Atatürk’ün ismini taşıdığı ilçede yaşıyoruz. Marzinc firmasının ilçeye zararlı olduğu bilimsel verilerle ortaya çıktı. Bu duruma son verene kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Av. İbrahim Küçükkıralı; “Hukukçular olarak elimizden geleni yapacağız. Maddi destek ancak cami avlusunda konuşulur. İşgal ettiğiniz koltuklar sorumluluk gerektirir. Yönetime hiçbir maddi sorumluluk doğmayacağı inancındayım” dedi
Dost FM Kubilay..; “Tesisin zararlı olduğunu ilk söyleyenlerden biriyiz. Bunu kamu yararı için yaptık. Hakkımızda dava açıldı. Esas hatayı eski yönetim yaptı” dedi.
Mehmet Kul belediye meclis üyesi; “Bu konunun hukuki boyutunun yanında siyasi ve eylem kısmı da var. Sadece hukukla mücadele etmemiz yetersiz kalabilir. Ne gerekiyorsa yaparız. Söyleminin içi boş doldurulmalıdır. Herkes ne yapacağını açıkça söylemelidir” dedi.
CHP eski milletvekili Avukat Mehmet Küçükaşık; “Tahsis kararı şimdiye kadar iptal edilmeliydi. İptalden hiçbir risk doğmayacaktır. Bu tesisi buraya kurdurmayız. Hukukçular olarak her türlü desteği vereceğiz. Sözünden dönenlere ne elbisesi giydireceğimizi biliyoruz” dedi.
            Avukat Reyhan Özkaraman; “Hukukçular olarak bu konunun üzerinde çok çalıştık. Hukuksal anlamda her türlü desteği vereceğiz” dedi.
AKP İlçe Başkanı Şaban Korkmaz; “Bu konu hemen siyasete çekiliyor. Biz her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Bu işi hukuk çözecek” dedi.
MHP İlçe Başkanı Levent Burmalı; “Bu konunun kararı alınırken siyasilere mi soruldu? Biz MHP olarak desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.
CHP İlçe Başkanı Avukat Gürkan Esen; “Biz her zaman olduğu gibi çevreye olan duyarlılığımızdan taviz vermeyeceğiz. Eylem boyutunda ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.
Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Vahit Girgin; “Hep hukuk deniyor ama biliyoruz ki hukuk da çiğneniyor bu ülkede. Kargir kurulurken de hukuk çiğnendi. Ben bu konuda siyasetin takınacağı tavrı çok önemsiyorum” dedi.
Ticaret Odası Başkanı Ayhan Öztenekeci; “Ticaret ve Sanayi Odası 18 kişiden oluşuyor. Mevcut OSB yönetimi gereğini yapamıyorsa istifa eder. Yerine gelecekler verilmesi gereken kararı verir” dedi.
            TEMA gönüllüsü Necati Özyiğit; “Ben yarın okullarda çocuklarınızın karşısında ne söylerim diye kara kara düşünüyordum. Alınan bu karardan dolayı herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Dr. Ahmet Şentürk; “Her türlü desteği veriyorum. Maaşımı tazminat olarak vermeyi taahhüt ediyorum” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.