Ayşe Nine’nin son isteği yürek sızlattı

Karacabey Harmanlı Mahallesi’nden 88 yaşındaki Ayşe Satı, ölmeden önce son isteğinin köyünde ulusal bayram kutlayıp, İstiklal Marşı’nı duymak olduğunu söyledi.
Taşımalı eğitimin ardından kapanan köy okullarının hali yürekleri sızlattı. Harmanlı Mahallesi’nde ikamet eden 88 yaşındaki Ayşe Nine, köy okulunun kapanmasıyla birlikte 10 yıldır köyünde ulusal bayram kutlanmadığını ifade ederek, ölmeden önce son isteğinin köyünde İstiklal Marşını duymak olduğunu söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 1989 yılında sadece 2 ilde, 305 ilköğretim öğrencisiyle başlattığı ve günümüzde kapsamı giderek genişleyen taşımalı eğitim nedeniyle 2011 verilerine göre 16 bin köy okulu kapandı. Öte yandan meydana gelen servis kazalarında da ise 70’in üzerinde öğrenci hayatını kaybetti.
Türkiye’de 23 yıl önce, sadece 2 ilde başlayan taşımalı ilköğretim serüveni, günümüzde Türkiye’nin neredeyse bütün illerinde uygulanıyor. Bu alanda on yıldır çalışan CHP 22 ve 23. dönem Bursa Milletvekili Kemal Demirel, gezdiği 12 il ve 318 köy okulunun son durumunu fotoğraflarla anlattı. Ahmet Vefik Paşa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde sergi açan Demirel, 110 fotoğrafla kapanan köy okullarının içler acısı halini gözler önüne serdi.
Konuyu 2004’de meclise taşıdı
Kemal Demirel, 2004 yılında ilk defa TBMM’de milli eğitim bakanına verdiği soru önergesi ile konuyu gündeme taşıdığını, köy okullarının son halini görünce işin ciddi anlamda üzerine gittiğini söyledi. Taşımalı eğitime geçtikten sonra kapanan okulların son durumu tespit etmek için böyle bir çalışma yaptığını kaydeden Demirel, “12 ili gezdim. Okulların son durumunu öğrencilerden, anne, baba, dede ve ninelerden öğrendim. Köy okullarının içende bulunduğu durum içler acısı. Namusumuz ve onurumuz olmuş bayrak maalesef birçok köy okulunda yerlerde geziyor. Sınıflar çöplük, samanlık ve ahır haline getirilmiş. Kimi sınıflarda tabutlar var. Kimilerinde Atatürk büstleri yıkılmış. Kimi okullar kahvehane olarak kullanılıyor. Sınıflarda bilardo masaları bile var. Çok acı ve üzüntü verici” diye konuştu.
Çocukların taşındıkları köy yollarının da bakımsız olduğunu bildiren Demirel, “Köylülerle konuştuk. Büyük çoğunluğu kendi köylerinde eğitim görmek istiyor. Yarı aç, yarı tok, uykusuz kalktıklarını, servisi kaçırdıkları takdirde o gün okula gidemediklerini anlatıyorlar. Kışın kar nedeniyle yollar kapandığında servislerin gelmediğini, bu nedenle eğitimden mahrum kaldıklarını söylüyorlar. Öğretmenler veli toplantısı yapmak istiyor. Tarlada, bahçede olan veliler öğretmenleri tanımıyor” dedi.
2011 verilerine göne 16 bin köy okulunun kapandığını, binlerce öğrencinin taşınarak okullarına götürüldüğünü belirten Demirel, “Her şeyde tasarruf yapabilirsiniz, ama eğitim alanında tasarruf yaparak eğitim yapamazsınız. Köy okulları bir an önce açılmalı ve öğrenciler kendi köylerinde eğitim yapmalı” diye konuştu.
Ölmeden önce İstiklal marşı’nı köyümde duymak istiyorum…
Taşımalı eğitime öğrenci azlığının neden gösterildiğini ifade eden Demirel, şunları söyledi: “Öğretmen sadece çocukları okutmaz, aynı zamanda köylerde yol gösterendir. Bizim ulusal bayramlarımız artık köylerde kutlanmıyor. Karacabey’in Harmanlı köyündeki 88 yaşında Ayşe Nine; ‘Oğlum ben senden fazla bir şey istemiyorum. Köyümün okulunu açın. 23 Nisan’da çocukların söylediği şarkıları, şiirleri duymak istiyorum. Bir de İstiklal Marşım benim köyümde okunsun. Biz Çanakkale şehitlerinin, gazilerinin hep şiirlerini duyardık. Artık duyamıyoruz. Ölmeden önce son kez köyümde bayram kutlayıp, İstiklal Marşı’nı duymak istiyorum’ diyor. Köylüler ‘akşam olunca biz öğretmenle konuşur, ondan bir şeyler öğrenirdik, o bize yol gösteriyordu.’ diyorlar.”
Okulları kahvehane yapmışlar
Gezdiği köylerde okulların durumunu inceleyip fotoğrafladığını ifade eden eski vekil, “Okullar şu anda perişan, kimisi ahır, at veya koyun var. Çok olumsuz tablolarla karşılaştım. Sınıflar çöplük gibi kullanılmış. Bazı sınıflar kahvehaneye çevrilmiş. Bazılarında süt imalatı yapılıyor. Oysaki bunlar kendi paramızla yapılan milli servetimiz” şeklinde yakındı.
Kendisine okulların sağlık ocağı, köy konağı ve PTT gibi kullanıldığının söylendiğini ifade eden Demirel, gördüğü manzaranın bunun tam tersi olduğunu belirtti. Sergiyi İzmir ve Ankara’da açacağını belirten Demirel, gezdiği okullarda bine yakın fotoğraf çektiğini ancak 110’a yakın fotoğrafı sergide kullandığını söyledi. Sergiyi gezenlerin duygulanıp ağladıklarını anlatan eski vekil Kemal Demirel, bundan sonraki amacının ise Doğudaki illeri gezerek durumu araştırmak olduğunu söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.