Aykan sen bu işe karışma!

Bir defa başından söyleyelim. Bu BESOB Sanayi Sitesi tartışmalarının siyasi bir boyutu yoktur.

Daha doğrusu günlük bildik siyasetle ilgisi yoktur, yoksa her meselede olduğu gibi bu tartışmanın arka planı da elbette “politiktir”.

BESOB Sanayi Sitesi tartışmaları ve kulisleri CHP İl Başkanı ile Esnaf Odası Başkanı arasında hiç değildir.

Bu tartışma “kentin rantçıları” ile “kentine, suyuna, yeşiline, geleceğine sahip çıkmak isteyenler” arasındadır.

Bu nedenle Gürhan Akdoğan hem CHP içinde, hem kent ortamında BESOB Sanayi Sitesinin kentimizi tahrip etmesine itiraz ederken yalnız değildir.

“Hepimiz Gürhan’ız” abartısına girmeyeceğim ama gerçekten bilinmelidir ki Gürhan Akdoğan bu konuda yalnız değildir.

Bu nedenle “cehennemin kızgın ateşinde” daha çok kişiye yer ayrılmalıdır!!!

Hatta mümkünse Arif Tak bu aralar, bu kadar muktedirken cehennemde bir Bursa kent köşesi ayırmalıdır.

Yine bilinmelidir ki itiraz nedeni “esnafın kazancına göz dikmek” ile ilgili hiç değildir.

Tam tersi “Bursa yeterince çirkinleşti, kirlendi, düzensiz ve plansız yapılaştı” ile ilgilidir.

Kentimize yeni bir Doğanbey ucubesi daha çakılmasın diyedir. Çakınca, sökemiyoruz çünkü. O çirkinlikler, kirlilikler çocuklarımıza miras kalıyor.

Şimdi durduk yerde neden bir yeni BESOB Sanayi Sitesi yazısına ihtiyaç duydum,hemen paylaşayım.

Dünkü gazetelerde yer aldı. Gördünüz mü bilmiyorum? Yeni bir haber. Habere göre;

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) heyeti, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) iş birliği ile Kestel Çataltepe’de yaptırdığı Büyük Sanayi Sitesi ile ilgili bilgi vermek üzere CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etmiş.

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir’in de hazır bulunduğu ziyarette BESOB Başkanı Arif Tak ve bağlı odaların başkanları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ile yaklaşık bir saat görüşmüşler.

Görüşme sırasında BESOB Genel Sekreteri Ramazan Tuncer proje alanının mevcut durumu ile projenin detaylarını içeren slayt görüntüleri ile desteklediği bir sunum yapmış.

BESOB Başkanı Arif Tak ise yapımına başlanan projenin başlangıcından bugüne kadarki aşamaları ve karşılaştıkları sorunları tek tek anlatmış ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu BESOB’a davet etmiş.

Eee hayırlı olsun… Arif Tak “kuliscilik oynamaya” devam etmiş.

Buraya kadar bir sorun yok.

Ama sorun şurada başlıyor.

Eğer haber doğru ise, haber kaynağı Arif Tak olduğu için yanlış olma ihtimalide çok yüksek.

Çünkü siz de kendisini iyi tanırsınız sık sık BESOB Sanayi Sitesi konusunda “asparagas” haberleri medya sayfalarına yansıtır.

Benim en son hatırladığım asparagası, “Gürhan Akdoğan aslında BESOB Sanayi Sitesi projesine hayranım ama AKP oy kazanır diye karşı çıkıyorum” demiş.

Kime demiş? Arif Tak’a demiş. Nerde demiş? Özel bir toplantıda. Sonra öğreniyoruz ki asparagas.

Neyse haberdeki sorun şurda başlıyor:

BESOB heyetini dikkatle dinleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap BESOB Büyük Sanayi Sitesi projesinden çok etkilendiğini söylemiş.

 

“Konuyu Genel Başkanımız ile de görüşerek sizlere destek olacağız” demiş. Bir de eklemiş “CHP her zaman çalışanın üretenin, emeğin yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir” demiş.

Ayrıca Nihat Matkap, oldukça iyi hazırlanan ve örnek gösterilecek nitelikte olduğunu düşündüğü projeye destek olacaklarını da belirtmiş.

Projede teknik bazı aksaklıklar varsa bunlara münferit itirazlar olabileceğini belirten Matkap, “Fakat bunlar teknik işlerdir. İncelenir ve düzeltilebilir” demiş.

“Proje gördüğüm kadarıyla, birinci sınıf tarım arazisi üzerinde değil. Arazi sahiplerinin ve yöredeki köylülerinde bir itirazı yok. Projenin atık tesisi de var. İçine teknik okul ve sosyal donatı alanları da yerleştirilmiş. İşyerleri de çok nezih planlanmış. Bu proje için sizleri kutluyorum” diye konuşmuş.

Arif Tak’ta çok memnun olmuş.

Öte yandan görüşmenin ertesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu BESOB Başkanı Arif Tak’ı telefonla arayarak BESOB Büyük Sanayi Sitesi’ne ilişkin bazı teknik bilgiler almış.

Kılıçdaroğlu ile yaptığı uzun telefon görüşmesine ilişkin bilgi veren BESOB Başkanı Arif Tak, bu görüşmede süreci tüm detayları ile anlattığını belirterek, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da projemizi beğendiğini ve yerinde incelemek istediğini söyledi. Bende kendisini Bursa’ya davet ettim” demiş.

Yani şimdi bu habere göre Arif Tak kendince “ince bir kulis” çevirmiş.

Bir kez daha besob sanayi sitesi üzerine

Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği yaptığım dönem içerisinde, meclis toplantılarında en hareketli oturumların başında BESOB Sanayi Sitesi ile ilgili alınan kararlar gelirdi.

Daha Meclisin ilk toplantılarında bizim yaptığımız itirazlara projeyi savunmakta zorlandığı bir anda Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin “ben ne yapayım, geldim bu projeyi kucağımda buldum” dediğini hatırlarım. İsteyen Meclis tutanaklarına bakabilir.

Bu cümle bile “samimi itiraftır” aslında.

Yani sayın Altepe aslında, “Vicdanımla, siyaset gereklerinin arasına sıkıştım. Bu proje beni de rahatsız ediyor ama yapacak bir şey yok. Maalesef 'siyasi abilerimiz' ısrar ediyor. Biz de yapmak zorundayız”, demek istiyordu.

Meclis toplantılarında aralarda görüştüğümüz birçok AKP’li meclis üyesinin bu projeye karşı olduğunu ve gizli oylama yapılsa “red” oyu vereceklerini söylediklerine tanıklık etmişimdir.

Ancak ne yazık ki gizli oylama isteklerimiz hep reddedilmiştir.

BESOB Sanayi Sitesi'nin kentimizi nasıl tahrip edeceğine ilişkin Belediye binası önünde Akademik Odalar olarak yapmak istediğimiz basın açıklamasına Arif Tak ve ranttan yararlanacak bir grubun nasıl saldırgan bir şekilde müdahale ettiğini, dayak yemekten bizi güvenlik güçlerinin kurtardığını yine hatırlarım. Rant uğruna “şiddetin” bile meşru hale getirildiği bir durumdur bu.

Yine sanki bir acele varmış gibi olağanüstü toplantı çağrısıyla karar almaya çalışan Büyükşehir Meclis toplantısını terk ettiğimizi hatırlarım.

Büyükşehir’deki AKP heyetinin bir “orta yol” bulmak için nasıl projeyi 600 hektardan 400 hektara düşürdüğünü, “kirletecekse bari az kirletsin” diye kendilerince bir “vicdan” gösterdiklerini de hep beraber hatırlarız di mi?

Bu kadar gürültü içerisinde tartışılan BESOB Sanayi Sitesinin yalın hali nedir aslında.

Arif Tak ve yönetimi adına sorun basit.

BESOB Sanayi Sitesi projesinin aslında tamamen rant amaçlı bir sanayi bölgesi projesidir.

Proje için 12 bin esnaftan para toplanmıştır. Ancak 5 bin esnaflık bir sanayi sitesi yapılması gibi bir durum ortaya çıkmıştır.

7 bin esnafın durumunun ne olacağını sorusunun cevabı yoktur.

Bu nedenle projenin devamı arkadan gelecektir.

Proje etaplar halinde 12 bin esnaflık projeye dönüştürülecektir.

Proje üretmek için değil tamamen rant amaçlı bir sanayi bölgesine dönüştürülmüştür.

Sanayi bölgesinin olduğu bir alanda konut ve alışveriş merkezleri gibi yaşam alanlarına da ihtiyaç olacağı ortadadır.

Yani sanayi bölgesi tarım arazilerine doğru büyüyüp gidecektir. Bu durum temiz su, yeşil alan, tarım alanı gibi bir derdi olmayan Arif Tak yönetiminin umrunda değildir.

Başta İnşaat, Şehir Plancıları, Mimarlar, Tabipler Odası olmak üzere kentin akademik meslek örgütleri ve çevre dernekleri ve kentini sevenlerde bu projeye karşıdır.

Neden?

Çünkü bu proje "YER ALTI SU KAYNAKLARINA VE TARIM ALANLARINA ZARAR VERECEK"tir.

BESOB Sanayi Sitesi projesi 2020 planlama ilkelerine tamamen aykırıdır. Proje özellikle DSİ'nin su havzalarına ve yer altı su kaynaklarının bulunduğu bölgededir, kentin içme suyunu kirletecektir.

Alaçam ve Gözede, Uludağ ile ilgili turizm potansiyeli taşımaktadır. Uludağ’ın “ikinci kapısı” olarak düşünülmektedir. Uludağ gibi bir ortama bir sanayi sitesinden giriş yapmak bu kentte büyük haksızlıktır.

Ayrıca DSİ'nin projeyle ilgili olumsuz yönde raporları vardır ve sularımızı kirletecek kauçuk, döküm, kimya gibi kirletici sanayi kuruluşları olacaktır.

Ayrıca böyle bir sanayi sitesine ihtiyaç olup olmadığı bile tartışmalıdır.

Bir zamanlar Yalova Yolu'ndaki otomotiv esnafı için Ankara Yolu'nda yapılan Otosansit Sitesi'nde bile 234 boş dükkan bulunmaktadır. Aynı şekilde Küçük Sanayi Sitesi'nde de boş dükkanlar hala mevcuttur.

Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak bilimsel ve somut belgelere dayalı olarak ortaya koyduğu gerekçelerle bu projeye başından beri karşı çıkmaktadır. Projeye karşı olma nedenleri tamamıyla bilimsel gerekçelere dayanan ve bugüne kadar yürüttükleri diğer çalışmalarda olduğu gibi kent ve kentliyi koruma, daha yaşanabilir bir Bursa oluşturma isteği çerçevesindedir.

Ayrıca yargı sanayi sitesi yapılmasına izin vermemiştir. Mahkeme kararları mevcut olmasına rağmen inşaatı sürdürme hevesi sürmektedir.

Sonuç:

Şimdi tüm bunları yeniden niye anlattım?

"Defalarca kamuoyunda yapılmış tartışmaları, defalarca Büyükşehir Meclis tutanaklarına girmiş bu bilgilere ne gerek var dı?" diye sorulabilir.

Sadece “esnaf örgütü yöneticisi” olmayan aynı zamanda bir “siyaset esnafı da” –her seçimde değişik bir sağ partiden aday olma hevesi hep bilinir- olan Arif Tak kendince “uyanıklık” yapıyor ya…

“Bursa CHP örgütü benim rant projemin karşısında; ama görün bakın CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu benim yanımda” havası yaratarak kendince “gol atmaya” çalışıyor ya…

Aklınca ortalığı “bulandırıyor” ya…

Bu nedenle anlattım.

Kentimizin bu itiraz gerekçelerini en iyi bilenlerden birisi CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz’dür.

Kendisiyle defalarca BESOB Sanayi Sitesi'nin yapılacağı köyleri ziyaret ederek traktör kasalarının üzerinden açıklamalar/eylemler yapmışızdır.

Bu nedenle “sevgili Aykan (Erdemir) sen bu işe karışma, Arif Tak kent esnafının oy deposu falan değildir, rant deposudur”

Bu nedenle “sevgili İlhan Abi (Demiröz) sen de artık topa gir”…

Yıllardır kentimizi korumak için neden bu projeye karşı çıktığımızı “parti büyüklerine” anlat ki ortalık daha fazla “bulanmasın”…

Bu nedenle sevgili Arif Tak sen de CHP genel Merkezi'nin kendi İl Örgütü, Büyükşehir Meclis Grubu, İl Genel Meclis grubundaki arkadaşlarına “hürmetsizlik” ederek rant projeni destekleyeceğini hiç düşünme…

Ortalığı asparagas haberlerinle bulandırma.

Birileri de çıkar, ihtiyaç olduğunda BESOB Sanayi Sitesi'nin bir üretim/emek projesi değil, kentimizi, suyumuzu, doğamızı, yeşilimizi, tarımımızı kirleten bir rant projesi olduğunu anlatır.

Sen yine doğru adresine dön…

Git AKP’de yap kulislerini…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.