“Ayçiçeği üreticisine darbe üstüne darbe!”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 2.5 TL/Kg olarak açıkladığı ayçiçeği alım tavsiye fiyatı Karacabey’deki ayçiçek üreticisini üzdü. Mayıs ayında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ithal ayçiçek için sıfır gümrükle ithalat izni çıkarılmıştı. Karacabey’de de 25 bin dönüm ekimi yapılan ayçicek üretimiyle ilgili çiftçiler ithalatın önünün açılmasına üzülürken, enflasyona göre alım fiyatının en az 3 lira olmasını bekledikleri halde açıklanan 2.5 TL/Kg fiyatıyla bu yıl ikinci kez yıkıldı.
Fiyattan şikayetçi olan ayçiçek üreticileri, “Geçen sene Trakya Birlik, 45 yağ oranı fiyatı 2 lira 30 kuruştu. Biz bu sene en az 3 lira olmasını beklerken, ilk kez ayçiçeği alım fiyatını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 2 lira 50 kuruş olarak açıkladı. Fiyat beklentinin altında kaldı. Bu fiyatları daha önce Trakya Birlik açıklıyordu. Biz de şuan neden Trakya Birlik’ten önce fiyat açıklamasını Bakan Bey’in yaptığını bilmiyoruz. Biz üreticiler alım fiyatının seyreden enflasyon oranında kilogram başına en az 3 lira olmasını bekliyorduk. Çünkü girdi fiyatlarımız çok yüksek. Üreticiler memnun değil. Geçen sene 2 lira 30 kuruş bandında seyreden fiyatın bu yıl enflasyon değerlerine göre en az 3 TL/Kg olması gerekirken fiyatın 2.5 TL/Kg olarak açıklanması bizleri derinden üzmüştür” dedi.
Üretici nasıl rahat nefes alsın?
Üreticinin rahat nefes alabilmesi için bu fiyatın en az 3 lira olması gerektiğini ifade eden Karacabey’li ayçicek üreticileri de, “Biz yüzde 45 yağ oranına sahip ayçiçeğinin kilogram satış fiyatının en az 3 lira olması gerektiğini düşünüyorduk. Ki çiftçi daha rahat seneye ayçiçeği eksin, üretsin. Bu girdi maliyetleriyle çiftçinin ayakta kalması çok zor. Mayıs ayında ithal ayçiçek için Cumhurbaşkanlığı tarafından sıfır gümrükle ithalat izni çıkarılmıştı. Şimdi açıklanan düşük fiyatla da ayçiçek üreticisine darbe üstüne darbe vuruluyor. Çiftçi yüksek girdi fiyatlarına karşın üretim yapmak için çaba gösterirken, hasat öncesinde sıfır gümrükle ithalat yapmak ayçiçeği çiftçisine ‘Üretme’ dendi. Biz yine ektik. Çiftçi hasat edecek ürününe iyi bir fiyat beklerken ithalatla düşük fiyat oluşması için birileri çaba göstermeye devam etti. İstediğimiz fiyat verilmedi, çünkü ithal ürün alınacak. Yerli üretimi desteklemek yerine ‘Yerliyiz, milliyiz’ diyerek halkı kandırmaya çalışanlar, hasat dönemi yaklaşırken bizleri yine mağdur etti. Ne zaman üreticimizi düşüneceksiniz? Biz üreticiler güç bela ürettiğimiz ayçiçeğinden yine para kazanamayacağız. Olan yine çiftçiye, bize oldu. Faturayı her zaman yaptıkları gibi yine çiftçiye kestiler” şeklinde konuştu.
“İthalatı düşünerek fiyat açıkladılar”
Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ayçiçeği alım fiyatının en az 3 TL/Kg olması gerektiğini belirtti. Sarıbal, Tarım ve Orman Bakan’nın 2.5 TL/Kg olarak açıkladığı ayçiçeği alım tavsiye fiyatıyla üreticinin değil ithalatçıların düşünüldüğünü iddia etti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, devletin alım yapmadığı ayçiçeği fiyatının Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından açıklanmasına tepki gösterdi.
Bu konuda çok sayıda üreticinin de açıklanan fiyatı yeterli bulmadığını ileri süren Sarıbal, “Açıklanan fiyat çiftçinin kar etmesini sağlayan bir fiyat değildir.” dedi.
Geçen yıl Trakya Birlik tarafından tonu 2 bin 300 liradan alınacağı açıklanan ayçiçeğinin, TÜİK verilerine göre ortalama 2 bin 580 lira olduğunu hatırlatan Sarıbal, şunları söyledi: “Bir yıl içinde tohumda % 20 ve üzerinde, mazotta % 25-30 arasında, ilaçta % 100, gübrede % 100, işçilikte % 50, elektrikte % 72 artış oldu. Bütün maliyetler çok yüksek oranda artarken, ayçiçeğinin alım fiyatı tonu 2 bin 500 TL olarak açıklandı. Verilecek prim de belli değil.
Yaptığımız hesaplamalara göre dekar başına 270 kilo civarında bir verim bekliyoruz. Ülkemizde 2019 yılında beklenen toplam rekolte 2 milyon ton civarında. Bunun 1 milyon 800 bin tondan fazlası yağlık olacak. Geri kalanı çerezlik. Öngörülen bu. Ama sadece bu yıl 800 bin tondan daha fazla da ithalat yapmış durumdayız. Eğer politikada ısrar edilirse, ithalat rekorlarına yenilerini ekleyeceğiz. Açıklanan fiyat ithalatı daha da arttıracak bir fiyattır. 2002’den bu güne kadar sadece ayçiçeği, ayçiçeği tohumu, ayçiçeği yağı ve küspe ithalatına verdiğimiz para 16 milyar doları geçti.”
Bu fiyatla üretim artmaz
Açıklanan bu fiyatla ülkede üretimin artmayacağını vurgulayan CHP’li Sarıbal, üreticinin değil ithalatçı ve sanayicinin taleplerine uygun bir fiyat açıklandığını vurguladı. Sarıbal şöyle devam etti: “İthalata verdiğimiz paranın bir kısmını üreticimize versek, şu anda açıkladığımız 2500 TL/Ton fiyatını da 3 bin TL yapsak, gelecek yıl hiç ithalata ihtiyacımız olmadan ayçiçeğimiz kendi ülkemizde, kendi topraklarımızda yetişir, dışarıya bağımlı olmayız.
Dolayısıyla, açıklanan fiyat çiftçinin kar etmesini sağlayan bir fiyat değildir. Açıklanan fiyat durumu idare etme fiyatıdır. İthalatçılara göre açıklanmış bir fiyattır.
Sanayicilere göre açıklanmış bir fiyattır. Bu fiyatla çiftçi üretim artışını gerçekleştiremez. Açıklanan fiyat ile üretici gelecek yıl üretim yapıp yapmayacağı konusunda tereddüte düşmüştür. Yüksek bir prim açıklanmalı ve tavsiye fiyatı da kilo başına 3 TL’den aşağı olmamalıdır. Açıklanan 2.5 TL/Kg’lık fiyat ile çiftçinin bu işi sürdürmesi mümkün değildir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.