Avrupada bir numarayız!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türk tarımının giderek büyüdüğünü söyledi:

Nestle Fabrikası’nın açılışı için Karacabey’e gelen Bakan Eker, Cuma namazını İmaret Camii'nde kıldı. Eker, ardından Bursa Valisi Şahabettin Harput, AK Parti Bursa Milletvekilleri Önder Matlı, Bedrettin Yıldırım, Tülin Erkal Kara ve beraberindekilerle Karacabey Ticaret Borsası'na ziyarette bulundu. Eker, Karacabey'in Bursa'da, Bursa'nın da Türkiye'de yüksek tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip bölgeler olduğunu belirtti.

Karacabey Ticaret Borsası’nda konuşan Bakan Eker, “Tarım ve gıda sanayisine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Önemli yatırımlar yapıyoruz. AK Parti iktidarı olarak tarım sektörünü stratejik bir sektör olarak değerlendirdik ve tarım strateji belgesi hazırladık. 2006 yılında tarım kanununu ilk biz yaptık. Tarımda ciddi desteklerimiz oldu. Geçtiğimiz günlerde 2011 yılı ihracat rakamları açıklandı. Açıklanan rakam 134 milyar dolar. Tarım sektörünün ihracattaki payı ise yüzde 13,5. Bu da 18 milyar dolar demektir. Bunun içinde gıda maddesi ve hayvani ürünler de var. Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. İlk defa Toprak Mahsulleri Ofisi olarak protein analizine dayalı alım yaptık. Bu sayede ürünler kalitesine göre alınıyor. Bu hizmetlerimiz devam edecek” dedi.

Tarım 74 milyonu doyuruyor

Türkiye'deki 2011 yılı ihracatının yüzde 13.5'ini tarımsal ihracatın oluşturduğunu ifade eden Bakan Eker, “Yüzde 13'lük değer, yaklaşık 18 milyar dolar yapıyor. Türkiye tarımı 74 milyonu doyuruyor. Türkiye'ye gelen yaklaşık 30 milyona ulaşan turistleri dahi doyuruyor. Üstelikte ihracata da yetiyor. Hayvancılığın da ihracat içerisindeki payı 1.5 milyar dolardır” diye konuştu.

İthalatla ilgili eleştirilere de yanıt veren Eker, ithalatı, ihracatı artırmak için yaptıklarını söyledi. Tarıma dayalı sanayiyi ve stabil depolamayı teşvik etmek için lisanslı depoculuğu başlattıklarını kaydeden Eker, şunları söyledi:

“Bunu ilk kez Polatlı'da kurduk. Tarihte ilk kez biz başlattık. Artık alımlarımızı protein analizine dayalı olarak yapıyoruz. Protein cihazları aldık. Ürünleri kalitesine göre depolayıp saklıyoruz. Firmalar geldiğinde, 'Ben şu kadar değerde tahıl istiyorum' dediğinde, o firmanın istediğini verebileceğiz.”

Tarımda AB standartlarının yakalandığına dikkat çeken Eker, “Türkiye'de tarım sektörü son 8 yılda dünya genelinde 11'inci sıradan 7'nci sıraya yükseldi. Tarım hasılası olarak 62 milyar dolara ulaştık. Avrupa'da bir numara, dünyada ise 7'nciyiz. Bu yıl Rusya Federasyonu'nu da geçtik. Bu durduk yere olmuyor” diye konuştu.

Eker’e hediye

Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan ve Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bakan Eker'e çini vazo ve Türk bayrağı motifli el işlemesi bir tablo hediye etti.

Bu arada Bakan Eker, Ticaret Borsası'na ait şeref defterini imzalarken, Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban da, bir gazetecinin fotoğraf makinesini alarak, Bakan Eker'in fotoğraflarını çekti.

Bakan Mehdi Eker daha sonra Nestle'nin kahvaltılık gevrek fabrikasının açılış törenine katılmak üzere Karacabey Ticaret Borsası'ndan ayrıldı.

Gevreklerin tadına baktı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Nestle'nin Kahvaltılık Gevrek Fabrikasının açılış törenine katıldı. Açılışta konuşma yapan Bakan Eker, geçen yıl Türkiye'de tarımın yüzde 9'luk bir büyüme gerçekleştirdiğini belirtti.

Tarım sektörünün stratejik değeri yüksek bir sektör olduğunun altını çizen Mehdi Eker, tarım sektörünün yanı sıra gıda sektörünün de gelişme kaydettiğini vurguladı. Gıda sektörünü bir zincir olarak değerlendirdiklerini kaydeden Bakan Eker, “Bu zincir tarlada toprakta başlar. Tohumdan kasenin ucundaki gevreğe, çatalın ucundaki besine kadar gider. Biz gıdanın hem tedarik hem üretim, hem denetim, kontrol gibi tüm halkalarını bir arada değerlendiriyoruz. Önümüzdeki hafta gıda ile ilgili 90 tane yönetmelik bir arada devreye girecek. Türkiye'de yeni bir gıda güvenliği sistemi kuruluyor. Türkiye'de tarım, gıda sektörünü büyütüyor. İstihdam ve katma değer sağlıyor” diye konuştu.

Karacabey’e 85 milyon liralık yatırım

Nestle'nin Türkiye İcra Kurulu Başkanı Dr. Hans Ulrich Mayer ise, Karacabey’e 85 milyon TL'lik bir yatırım yaptıklarını ve bu kahvaltılık gevrek fabrikasının sadece Türkiye için değil, Ortadoğu Kuzey Afrika başta olmak üzere dünya pazarına ihracat gerçekleştireceğini kaydetti.

Yıllık 5 bin 350 ton buğday, 4 bin ton mısır, bin ton pirinç alımı gerçekleştireceklerini ifade eden Mayer, “Fabrika, hızla büyüyen kahvaltılık gevrek gıda kategorisinde Türkiye'yi bölgesinde bir merkez haline getirecek. Türkiye'de kahvaltılık gevrekler kategorisinde yüzde 21'lik bir büyüme yaşanırken, Nestle Pazar ortalamasını aşarak yüzde 27'lik büyüme oranıyla liderliğini sürdürüyor” dedi.

Konuşmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bursa Valisi Şehabattin Harput, Nestle Türkiye İcra Kurulu Başkanı Dr. Hans Ulrich Mayer, ile Bursa milletvekilleri fabrikanın açılış kurdelesini kesti. Ardından fabrikayı gezen Eker, kahvaltılık gevreklerin tatlarına baktı. Kendisini görüntüleyen gazetecilere de kahvaltılık gevreklerden ikram eden Bakan Eker, daha sonra fabrikada üretilen ilk gevrek paketini, Mayer ile birlikte imzaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.