Avil: ‘Milletin efendisi’ kara kara düşünüyor

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Gönül Avil, hükümetin yağmur ve dolunun vurduğu çiftçilerin sesine kulak vermesini istedi. CHP olarak her zaman çiftçinin yanında yer aldıklarına vurgu yapan Avil, ‘milletin efendisi’nin kara kara düşündüğünü belirterek, afetzede çiftçilere bir an önce sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Ova köylerinde dolu ile birlikte etkili olan sağanak yağışın hemen ardından Bursa Milletvekili Turhan Tayan ile birlikte çiftçilere geçmiş olsun ziyaretinde bulunan CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, “Sağanak yağışın hemen ardından Milletvekilimiz Turhan Tayan’ı bilgilendirdim. Tüm programlarını iptal ederek zararı yerinde incelemek için Karacabey’e geldi. Çiftçimiz her zaman olduğu gibi, ilk yanlarında CHP’yi gördü” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan’ın afet bölgesindeki yaptığı tespitleri bir kez daha aktaran Gönül Avil, “Afet bölgesini inceleyen Milletvekilimiz Turhan Tayan’ın tespitleri şöyledir;
‘Karacabey’in ova köyleri olarak tabir edilen mahalleleri şu anda sular altındadır. Üzülerek ifade ediyorum ki şu anda çiftçi, devleti, belediyeyi, suyu tahliye edecek Devlet Su İşleri’ni arıyor. Vatandaş, ufak tefek kendi pompalarıyla suyu tahliye etmeye çalışıyor.
Bu yıl ekim ve dikim ilkbahar yağmurlarından dolayı geç başlamıştır. Mahsul geç olgunlaşmıştır. Bu son afet nedeniyle başta domates olmak üzere biber, mısır, karnabahar, lahana gibi ürünler büyük zarar görmüştür.
Ayrıca, bu köylerde çiftçinin ürününü hasat etmek üzere Mardin’den, Şanlıurfa’dan gelerek çalışan mevsimlik işçiler var. Bu işçilerin kaldığı çadır kentlerde de aşırı yağış ve doludan çadırlar patlamış, sular basmış, bu işçilerin erzakları, unları, makarnaları, yatakları da su altında kalmıştır. Yolları çamur deryası, fırtınadan elektrikleri kesilmiştir. Mevsimlik işçilerin çadır kurduğu bu mahallelerde vatandaşı çamurdan kurtarmak bu kadar mı zordur? İşçiler, ‘Kızılay böyle bir günde bizlere neden çadır kurmuyor, neden bir sıcak çorba ikram etmiyor?’ diye sitem ediyorlar.
Birçok üreticimizin fabrikalarla ürün teslim sözleşmesi var. Afet nedeniyle ürün teslim edemeyen üreticilerin fabrikalara tazminat istemesi söz konusu.
Bu nedenle, üreticinin gerçek temsilcisi Ziraat Odası, Tarım Müdürlüğü, fabrika temsilcileri sözleşmeli tarım alanlarındaki zararı birlikte tespit etmeli. Hiçbir kurum buna yanaşmıyorsa, üreticilerinin ileride tazminat ödemek zorunda kalmamak için mahkeme kanalıyla zarar ziyan tespiti yaptırmalı.
Tarımsal sigorta, yağış ve hastalık risklerini sigorta kapsamına almıyor. O zaman bu sigortanın adı tarımsal sigorta olmaz. Olsa olsa konutlarda olduğu gibi yangın sigortası olur.
Afet nedeniyle Karacabeyli üreticinin domates üretimindeki zararı 50 milyon TL’dir. Devlet, bu duruma seyirci kalmamalıdır. Devlet, büyük kentlerin insanını besleyen bu ellere, bu nasırlı, o kadar da onurlu bu ellere yardım elini uzatmalıdır’
Milletvekilimiz bu tespitleriyle gerçekleri çok güzel ortaya koymuştur.
Karacabeyli üreticilerin gerçek temsilcisi ve sesi olan Ziraat Odası Başkanlığı’nın önerilerine devlet kulak vermeli, gereğini bir an önce yerine getirmelidir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.