Avil: Darbeler CHP’ye karşı yapılmıştır

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Gönül Avil, 12 Eylül 1980 ihtilalinin 34. yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
12 Eylül 1980 ihtilalinin, CHP’nin kaçınılmaz iktidarını engellemek amacıyla ABD güdümlü olarak yapıldığını ileri süren Avil, tarihsel süreci paylaştığı açıklamasında, şu ifadelere yer verdi.
“CHP, cumhuriyeti kuran, ülkeyi çağdaş bir devlete dönüştüren Atatürk’ün ve cumhuriyeti, demokrasi ile taçlandıran, çok partili düzeni getiren İsmet İnönü’nün partisidir.
Demokrat Parti, 1950 seçimlerini kazanınca, CHP büyük bir olgunluk içerisinde hükümeti devretmişti. 1954 seçimlerini de DP kazanmıştı. Ancak DP’nin ikinci döneminde işler iyi gitmeyince, 1958 yılında yapılacak seçimler bir yıl öne alınmıştı. 1957 yılında yapılan seçimde ise iktidar açmazlara düşmüştü. 1961 yılında yapılacak seçimlerde de CHP iktidarı kaçınılmaz hale gelmişti.
Ancak, 27 Mayıs 1960’da yapılan ihtilalle ülkeyi, Milli Birlik Komitesi yönetmeye başladı. İsmet İnönü, tarihten gelen gücünü kullanarak, demokrasinin yollarını açmış ve demokrasiye geçişe ‘hayır’ diyen 14 Milli Birlik Komitesi üyesi, yurtdışına görevlendirilerek Ankara’dan uzaklaştırılmıştı.
12 Mart 1971 muhtırası ile Demirel hükümetine son verilerek ve bir teknokratlar hükümeti kurulmuştu.
1973 yılında yapılan seçimlerde, 450 milletvekilinden oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, CHP 178 milletvekilliği kazanmış ve birinci parti olmuştu.
1977 seçimlerinde ise CHP, 213 milletvekilliği kazanmıştı.
1980 yılında da ülke bir siyasi kaos içine girmişti.
6 Eylül 1980 günü Petrol İş Sendikası’nın İstanbul’daki genel kurulunda konuşan Ecevit, ‘Türkiye’de sanki bir maç oynanıyor. Bu maçta sahada siyasi partiler ve siyaset adamları var. Toplumun büyük kesimi ise tribünlerde seyirci, sahada oynanan kavgalı, dövüşlü, tatsız, sıkıcı ve sabır taşırıcı bir maçtır. Toplum tribünde seyirci, partiler de sahada oyuncu durumunda olursa, yalnızca partilerle politikacılar soyunup sahaya çıkar. Halk da tribünde seyirci gibi kalırsa, demokrasi gerçeklik kazanmaz.
Sonunda korkarım ki, biri çıkar düdüğü çalar, oyun bitti herkes evine der ve bir anlamsız oyuna dönüşen demokrasi de böylece sona erer.
Tribünden sahaya ininiz. Yalnız işçiler değil, köylüsüyle, memuruyla çalışarak hayatını kazanmış olanları düşünerek, gözeterek bir strateji saptayınız. Ancak o zaman kurtulursunuz. Demokrasimiz, o zaman gerçek, işleyen ve halka mutluluk getiren bir demokrasi olur ve sahada kavga biter. Yorgan gider, kavga biter değil, yorgan büyür, kavga öyle biter’ demişti.
CHP Genel Başkanı Ecevit, bu uyarıcı konuşmasını 12 Eylül 1980 ihtilalinden altı gün önce yapmıştı.
12 Eylül 1980 günü ordu ülke yönetimine el koymuş, Ecevit’in korktuğu başına gelmişti. Birileri düdüğü çalmış ve demokrasinin sonlandığını ilan etmişti.
Yine bir ihtilalle, 1981 yılında yapılacak seçimlerde CHP’nin tek başına iktidar olma yolu kapanmıştı.
12 Eylül 1980 ihtilaliyle, hala sıkıntısını çektiğimiz, anti demokratik yıllar başlamıştı.
Ülkenin, yüz binlerce yurtsever insanları zindanlara atılmış, sistematik işkencelerden geçirilmişti.
12 Eylül 1980 darbesi, ‘Ne yoksulluk, ne baskı, ne ezilen, ne ezen, insanca ve hakça bir düzen’ parolasıyla yola çıkan CHP’nin kaçınılmaz iktidarını engellemek için ABD güdümlü olarak yapılmıştı.
12 Eylül darbesini unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. CHP, gücünü darbelerden değil, halktan alan 91 yıllık ulu bir çınardır. CHP, cumhuriyeti kuran, demokrasiyi getiren, ara rejimlerden medet ummayan bir partidir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.