AVİL CHP’yi, TANRIVERDİ BELEDİYEYİ ANLATTI!

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Büyükşehir ve Karacabey Belediye Meclis Üyesi Murat Tanrıverdi, Belediye Başkanı Ali Özkan’ın göreve geldiği 2014 yılından bu yana yaptıklarını ya da yapamadıklarını masaya yatırdı. Tanrıverdi’nin Temmuz ayı Belediye Meclis Toplantısından sonra yaptığı basın açıklamasında önce CHP İlçe Başkanı Gönül Avil konuştu. Avil, CHP İlçe binasında gerçekleşen toplantıda son 6 ay içinde yaptıkları etkinlikleri dile getirdi. 

Gönül Avil, “Aralık ayında yapılan kongremizin ardından öncelikle mahalle temsilcilerimizle bir araya geldik. Birlikte hazırladığımız çalışma programı doğrultusunda kolları sıvadık. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği yaptık. Şahin Köydeki su baskınını yerinde inceledik. Mağdur olan üreticilerimizin sorunlarını TBMM’ne taşıdık. Pandemi süreciyle birlikte sağlıkçılarımızı, güvenlik görevlilerimizi ve eczacılarımızı ziyaret ettik, yanlarında olduğumuzu hissettirmeye çalıştık. Koronavirüs kapsamında yapılan kısıtlamalar nedeniyle işyerleri kapanan ve zor durumda kalan vatandaşlarımızı yanlız bırakmamaya özen gösterdik. İhtiyaç sahibi 400 aileye kendi imkanlarımızla destek verdik.

Yolağzı, Ovaesemen ve Beylik’te, hükümetin yanlış tarım politikaları nedeniyle ürünleri tarlada kalan soğan üreticilerimizi ziyaret ederek, konuyu meclise taşıdık. CHP’li Mudanya ve Nilüfer Belediyelerimizin desteğiyle, soğanı tarlada kalan bazı çiftçilerimizin ürününü satın alarak destek olmaya çalıştık. Bir üreticimizin vermiş olduğu soğanları da ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Yönetim Kurulu üyelerimiz ve Belediye Meclis Üyelerimizle birlikte hareket ederek  halktan yana çalışmaların içinde olmaya özen gösterdik. Karacabey’in ve Karacabeylilerin yararına olacağını gördüğümüz konuların peşini bırakmayacağımızı bir kez daha hatırlatmak isterim” dedi.

TANRIVERDİ ÖZKAN’A YÜKLENDİ!

Gönül Avil’den sonra mikrofona gelen CHP Büyükşehir ve Karacabey Belediye Meclis Üyesi Murat Tanrıverdi ise Başkan Ali Özkan’ı hedef aldı.

Denetleme Komisyonu ve Faaliyet Raporları hakkındaki sunumu ile dikkat çeken Tanrıverdi; “İlçemiz adına yol gösterici bir rapor hazırladığımı düşünüyorum: Mevcut Belediyemiz, 2014 yılından bu yana ne yapmış, ne yapmamış, hep birlikte değerlendirelim. Belediye Başkanımızın söz verdiği halde yapamadığı o kadar çok hizmet var ki, çok dikkat çekiyor.

2014-2019 yılı Stratejik Planı incelediğimizde, “Yapılacak” denilip de, yapılmayan hizmetleri halkımızın bilgisine sunmak istiyorum.

Genel olarak, “Faaliyetler” bakımından pek bir şey bulamadık. Belediye bütçesinin her geçen yıl açık verdiğini görüyoruz. Doğru dürüst bir proje yok. Belediye’nin hizmet konusunda çok yetersiz kaldığı ortadadır. Hükümetleri gibi algı yaratıp göz boyamayla uğraşıyorlar” dedi.

Tanrıverdi, Karacabey Belediyesi’nin Denetim ve Faaliyet Raporları hakkında hazırladığı sunumu ile ilgili görüşlerini şöyle sürdürdü:

”Küresel boyutlu salgın yüzünden Dünyada olduğu gibi ülkemizde de zor günler geçiriyoruz. Öncelikle bu süreçte Belediyemizin 2019 yılı faaliyet raporunun hazırlanıp bizlere ulaştırılması aşamalarında emeği geçen amirinden, işçisine kadar bütün personelimize teşekkür ediyorum.

2019 yılı Faaliyet Raporu ile ilgili olan Stratejik Plan ve Performans Planı baz alındığında, hangi çalışmanın ne aşamaya gelmiş olduğunu göremediğimiz için neye göre değerlendirme yapacağımız muğlak kalmıştır.

Gönül isterdi ki, Belediyemiz Faaliyet Raporunda, hangi projelerle yola çıktığını, hangilerine başlandığını, hangilerinin ne aşamada olduğunu gösteren somut ve inandırıcı veriler ortaya koysun! Ne yazık ki Belediyemiz bizleri bu imkandan yoksun bırakmıştır. Takdiri kamuoyunun ve şehrimizi yönetmek için göreve seçilmişlerin vicdanına bırakıyorum.

”Hafıza-i beşer nisyan ile malûldür” demiş atalarımız, yani ”insan hafızası unutkanlığı yüzünden eksiktir” sözüne güvenenler varsa fazla bir beklenti içinde olmasınlar. Çünkü diğer bir taraftan atalarımız, ”Söz uçar, yazı kalır” da demişler; o yüzden biz de madem ki bize eksik verilerle geldiniz, biz de daha önceki yıllarda yazıp çizdiklerinize bir bakalım! Ne de olsa, ”Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz”.

Kısaca, 2014-2019 yılları için hazırlamış olduğunuz Stratejik Planın sayfalarına bir göz attık. 5 yıl önce halka neler vaat ettiniz? 5 yılda vaat ettiklerinizden neleri yaptınız? Bakalım yaptıklarınız, yapacaklarınızın garantisi mi? İstedik ki, bunu kamuoyu bir değerlendirsin!

2014 yılında muhtarlardan üniversiteye kadar herkesle görüştüğünüzü söylemişsiniz, ne yazık ki, 2019 yılında hazırladığınız planla ilgili olarak yapmış olduğumuz eleştiride biz toplumun değişik kesimlerini katmadığınızdan yakınmıştık. Mali yapının güçlendirilmesini hedeflemişsiniz, 2018 ve 2019 yılı bütçelerinizi karşılaştırdığımızda Belediye gelirlerinde yaklaşık 31.000.000 liralık bir daralma olduğunu ve bunun da 2019 yılında satılan arsa ve arazilerin 2018 yılına göre yaklaşık 34.000.000 liralık eksik olmasından kaynaklandığı görülmektedir. Arsa ve arazi satarak bütçe ve yatırım yapmaya kalkan bir Belediye’nin mali yapısını güçlendiremediğiniz ve bu gidişle de güçlendiremeyeceğiniz ortadadır. Mevcut Belediye gelirlerinin %90 oranında tahsilatını yapmayı hedeflediğiniz planda bu hedefi tutturamadığınız da ortadadır.

2014 planında hedeflediğiniz İmaret ve Kümbetli Camiilerinin çevre düzenlemelerinin yapılması gerçekleşmemiş olacak ki 2019 planına da konmuş; ancak bir farkla, bu defa ”Vakıflar Müdürlüğü tarafından” ibaresini ekleyerek gerçeğin farkına varmışsınız. ”Karacabey Kent Müzesinin yapılmasından bahsetmişsiniz, bir çok boş vaadiniz gibi o da unutulup gitmiş. ”İlçe kütüphanesine işlerlik kazandırılması demişsiniz, bırakın okul çağındaki çocuklarımızı, ilçe halkımızın çoğu ne yazık ki kütüphanenin yerini bile bilmiyor, bunun üzerine 2019 planında ”Modern kütüphanenin kazandırılmasına” çevirmişsiniz. Hem 2014, hem de 2019 planında, ”Yöresel ürünlerin tanıtım ve satışının teşvik edilmesi” demişsiniz, sonuç ortada. Geçen yıl depolarına baskın yapılan üretici ve tüccarın soğanı bu yıl elinde kaldı. Sınırlı da olsa bir miktar Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler Karacabey’in markası olan soğana sahip çıkmaya çalıştı. 2014 yılında ”Domates ve Karpuz Festivalinden bahsetmişsiniz, sonuç yine hüsran. Ben, Cumhuriyet Halk Partisi Karacabey İlçe Başkanı iken ”Silivri’de 36 yıldır yapılan Domates Festivali İlçemizde niye yapılmıyor” diye sorduğumda, Kültür İşleri Müdürü ile Ziraat Odası Başkanını yanınıza alıp video çekerek sosyal medyada beni itham etmiştiniz, sonra da işlevsiz, girişi kepenkle kapalı meydanda salçalı ekmek dağıtarak festival yaptığınızı sandınız. Oysa bizim istediğimiz bir çalıştaydı. Domates üreticisinin sorunlarını gündeme getiren, fabrikalar karşısında nasıl ezildiklerini anlatan, sorunlara çözüm aranan bir “Çalıştaya”, sırtınızı döndünüz. Gerekirse, Belediyemizin öncülüğünde üretim kooperatifi kurulmasının değerlendirilebileceği bir çalıştay-festivali, 2014 yılı Stratejik Planın tozlu sayfalarında unutulup gitti.

Çavuşköy girişinde ”Kavun-karpuz diyarı” yazıyor; ancak kavun ve karpuz festivali gören olmadı.

Yine 2014 yılında hedefleriniz arasına aldığınız ”Yarış Köyü Çilek Festivali’nin ülke gündemine taşınması”nı herhalde 150.000 kişiye iş imkanı yaratmaya çalışırken unutuverdiniz! Bu arada, ”Dayı Karacabey Festivalinin” ülke gündemine taşınması da, aynı unutkanlığa uğradı.

2014 yılında ilk çalışma döneminizin başında yine kırsal mahallelere 15 adet basketbol ve voleybol sahası, bir kapalı spor salonu, 3 adet halı saha sözü verdiniz. Ne oldu? Sözler havada kaldı.

Hele bir cümleniz var ki, aynen aktarıyorum: ” Kentlilik bilinci oluşturulması amacıyla Kent Konseyinin desteklenmesi”; 2016 yılında Kent Konseyinin olağan kongresine katılmıştım, o günden sonra Kent Konseyini gören, duyan olmadı. Hani bu Kent Konseyinde, neredeyse iki lafınızdan biri olan ”İstişareler” yapılacaktı. Kentin bütün dinamikleri katılacaktı, sizde yararlanacaktınız. Ne oldu? Neden bu Konseye işlerlik kazandırmıyorsunuz? Neden kentin dinamiklerini yönetim anlayışınıza dahil etmiyorsunuz? Bunu yapmayacaksanız neden Stratejik Planda bahsini geçiriyorsunuz? Stratejik Plan sizin için sadece bir formalite mi? Kent Konseyi ile ilgili aynı ibare, 2019 Stratejik Planınızda da var, en azından bunun farkında mısınız?

Yine 2014 yılında hazırlamış olduğunuz planda, ”Devlet Hastanesi B Blok Bina ve Bahçesinin uygun amaçlar için düzenlenmesi, (Sosyal ve Kültürel Tesisler) ifadelerini kullanmışsınız; ancak bölgeyi kendi ticari amacına hizmet edecek olan bir otele verdiniz. Kirası da ucuza gelmiş olacak ki, otel nedense bir türlü faaliyete girmiyor. İlçemizde,  yüksek standartlarda hizmet verecek bir otel olmasını biz de isteriz. Ancak, sosyal ve kültürel tesis olarak bakılan bir alanı, ticaret alnına kaydırarak değil.

2014 yılında hazırladığınız Planda, ”Yaşlı Bakımevi”, ”Aşevi” ve ”Kadın Sığınma Evi” yapacağınızı açıklamışsınız. Bunların hiçbiri neden yapılmadı? Aynı vaatler 2019 yılındaki Planınızda da yer alıyor. Ancak, küçük farklar gözden kaçmıyor: Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi yapımını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; Aşevi ve Misafirhane yapılması işi Bursa Büyükşehir Belediyesine havale ediliyor.

Yine 2014 yılında, ilçemizin kanayan bir yarasını çok güzel tespit etmişsiniz ve Stratejik Planınıza aldığınız halde çözümü noktasında hiçbir şey yapmamışsınız. 2019 yılında ise bahsini bile geçirmemişsiniz. Sizin ifadenizle şöyle demişsiniz: ”Karpuz hasadı için ilçemizde, Mevsimlik olarak ikamet eden Karpuz işçilerinin barınma ihtiyaçlarının giderilmesi.” Hani sizin meşhur 3T vizyonuz nerede kaldı? Çilek, karpuz ve domates festivallerini yapmadığınız gibi yerel ürünlerimizin tanıtımı da unutuldu. İlçemize gelen geçici tarım işçilerinin barınma, banyo-tuvalet-mutfak-sosyal alan gibi en temel insani ihtiyaçlarının çözümlenmesi için bir girişimde bulunuldu. Soğan pazarının orta yerinde yatıp kalkan cefakar işçilerimizin yerel gazetelerde yayınlanan fotoğrafları hâlâ hafızalarımızda.

2014 Stratejik Planınızdan takdire şayan bir ifadenizi aynen aktarıyorum: ” Stratejik Amaç 9.2: Karacabey kenti çevresindeki nitelikli tarım topraklarının korunması ve tarımsal ekonominin geliştirilmesi. Gerekçesi: Türkiye’nin en nitelikli tarım toprakları arasında nitelendirilen ve geleneksel tarım ekonomisine sahip olan bölge ne yazık ki bu değerleri sanayi ve kentsel gelişmeler lehine günden güne yitirmektedir. Geçmiştekilerden farklı olarak daha geniş bir paydaş katılımı ile koruma geliştirme yönünde eylemlere başlanılması önem arz etmektedir.” Bu ifadenizin altına ben de imzamı atıyorum. Ancak şunu da belirtmeden geçemiyorum. Hiç kimse ilçe sınırlarımız içinde yer alan ”TEKNOSAB”a karşı olduğumuzu düşünmesin.  Hani verimli tarım arazileri korunacaktı. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu? Binlerce dönüm verimli tarım arazimizi sanayi alanına çevirerek mi yapacaksınız bunu?

Keşke yazdıklarınızı bir kez geriye dönüp okusaydınız. Bir de yılan hikayesine dönen, arada temcit pilavı gibi ısıtılan, görselleri ile ilgili şaibelerin yerel basında yer almış olduğu bir ”Tarım AVM” hikayesi var ki, o konuyla ilgili burada bir şeyler söylemekten dahi imtina ediyorum. Hem 2014 hem de 2019 Stratejik planınızda yer verdiğiniz ”Kırsal mahalle ve tarla yollarının onarımı” noktasında da tarla yollarıyla ilgili şikayetler tarafımıza da iletildiğinden bu konuda daha hassas olmanızı öneriyorum.

2014 -2019 yılları arasında yapılacağını vaat ettiğiniz bazı uygulamaları size bir kez daha üzülerek hatırlatmak istiyorum: ”Hükümet Konağı arkası otoparkın yenilenmesi”; otoparkın yenilenmesi dediniz, otopark gitti, yerine işlevsiz bir bina geldi. ”Şehir içinde uygun olan 2 yere katlı otopark yapılması (Büyükşehir belediyesi işbirliği ile)” demişsiniz, tamamlanması 1 yıl gecikmiş olan bir otopark var, diğeri ne yazık ki yok. ”Heykeldeki yaya trafiğinin düzenlenmesi” demişsiniz, onu da düzenlememişsiniz. ”Toki konutları ile ilkokul arasına üst geçit yapılması” demişsiniz, ne yazık ki unutmuşsunuz.  ”Kamyon Garajı ve hal için Bursa yolunda yeni yer yapılması” demişsiniz, hiç bir şey üretmemişsiniz. Zaman, zaman “Ha başladı, ha başlayacak” diye heyecan yarattınız. ”Yaya kaldırımlarının engelli kriterlerine uygun hale getirilmesi” denmiş, bırakın engelli vatandaşları, sağlam insanımızın bile cambaz olması gereken yerler var. ”Uygun Alanlara karavan kamp alanı yapmak” demişsiniz, aynı ifade hem de 2 tane diyerek, 2019 Stratejik Planınızda da var, inşallah bu sefer unutmazsınız. ”Mustafa Erdoğan Parkının tamamlanması” demişsiniz tamamlayamamışsınız. ”Öğretmenevi altı ile Panayır yeri arasındaki çevre yolu rekreasyon projesi, Kent etrafındaki azmakların düzenlenip akışının sağlanması, mevcut Soğan Pazarı’nın Belediyemize kazandırılması ve Atatürk Kültür Parkı ve Yeni Hastane ile uyumlu entegre tesisler yapılması” sözleri nerede kaldı?

”Kentsel yenileme ve kentsel dönüşüm projeleri ile depreme karşı güvenli ve daha yeşil bir kent oluşturulması projeleri” demişsiniz, şu anda müteahhitler eliyle Karacabey’in yapı stokunun kendi kendine dönüştüğünü söylediğinize bizzat şahit oldum.

Yine 2014 Planınızda ”Kentin genişleme sahalarının oluşturulması projeleri” demişsiniz, Karacabey Belediye Meclis Toplantısında size aynı soruyu bizzat sordum, aynı sorunun başka kesimlerden de geldiğini ve bu konuda yakında açıklama yapacağınızı söylediniz. ”Yeniköy’e sosyal tesis yüzme havuzu katlı otopark yapılması (Büyükşehir işbirliği ile)” demişsiniz, size buradan Yeniköy’e kazandırmış olduğunuz sosyal tesis, yüzme havuzu ve katlı otopark için teşekkür etmek isterdim ama ne yazık ki inanacak olan dostlarımız çıkabileceğinden kaygılanıyorum.

Sözlerimin sonuna yaklaşırken 2014 yılında hazırlatmış olduğunuz Stratejik Planınızdan bir cümleyi hatırlatmak istiyorum, çünkü bu cümle 2019 yılında hazırlanmış olan Planda da aynen yazıyor: ”Derelerin kirliliğine sebebiyet veren sanayi tesislerini tespit etmek ve envanterlerin çıkartılmasını sağlayarak Büyükşehir ve Bakanlık nezdinde girişimde bulunulması”. Bu envanteri geçtiğimiz 5 yılda çıkarmadınız, ancak önümüzdeki 5 yılda çıkaracağınıza inanmak istiyorum. Derelerimizdeki balık ölümleri konusunda çevreye duyarlı vatandaşlarımızın yapmaya uğraştığı duyurularda yer almadınız. Bu konuda bayrağı elinize alıp ilçe halkımıza önderlik etmediniz. Destek olmadınız, yanlarında olduğunuzu hissettirmediniz. Konuyla ilgili önerge bile 2019 yılının sonunda ”Büyükşehir Belediysine CHP grubu tarafından hazırlanarak verildi ve bir girişim başlatıldı. Ama en azından tarafımdan hazırlanan önerge için beni tebrik ettiniz bu konudaki hakkınızı yemiyorum. Biz artık sizden bu konuda daha ciddi adımlar bekliyoruz.

Bol resimli 2019 Faaliyet Raporunun fotoğraflarını da inceledik. Raporun 40. sayfasında yer alan imar barışı başlığı altında kaçak bir yapının öncesi ve sonrasının fotoğraflarını yayınlayarak kendi yetki alanınız içinde yapılan kaçağa göz yumduğunuzu da tescil etmiş oldunuz.

Amacımız, ileride yapacağınız çalışmalara bir miktar ışık tutmaktır. Buradan hatırlattığımız sözlerinizi, bütün Karacabey Halkına vermiş olduğunuzu ve bizim de bunların takipçisi olacağımızı belirtmektir. Atıl kalan arsa ve ada içlerinde otopark yapma girişimlerinizi takdirle karşılıyoruz. İlçe halkımıza kazandırmaya çalıştığınız bütün park-bahçe ve çocuklarımız için oyun alanları için teşekkürlerimi sunuyorum. Mezarlıklar konusunda ekiplerimizin canhıraş çalışmaları dikkatimizden kaçmıyor. Tarımsal ürün festivalleri istenilen düzeye gelmemiş olabilir ancak, Karacabey Tarım Fuarı şu anda bütün güney Marmara’da ilçemizin yükselen değeri haline gelmiştir. İlçe içinde çöp toplama hizmetimiz gayet güzel yürümekte, ancak çöpler alındıktan sonra birazcık da konteynırların çevresine dikkat edilse çok daha iyi olacaktır. Geri dönüşüm atıklarının toplanması ile ilgili olarak Belediye Meclisinde daha önce eksik bulduğumuz yönleri iletmiştim. Sizin de bu konuda duyarlı davranacağınızı ümit ediyorum. Karacabey Belediye Spor’un 2. Ligde ilçemizi temsil edecek olması son derece sevindiricidir. Yaren Leylek Belgeselinin kazanmış olduğu uluslararası başarı ile hepimiz gurur duyduk. Longoz’u tanıtım çabalarınızı da dikkate değer buluyoruz, inşallah doğal yapısı bozulmadan ülke turizmine kazandırılır ve ilçemize daha da artı değer katar.

Sözlerimi tamamlarken son bir noktayı hatırlatmak istiyorum. Belediye Meclis Gündem maddelerimiz neredeyse %90 oranında oybirliğiyle karara bağlanmaktadır. Ayrıştığımız noktalar çok az. Bu da yaptığınız iyi şeylerde ilçemizin refahı için hep beraber çalışma gayreti içinde olduğumuzu ortaya koymaktadır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.