Ata: Seyid Rıza kahraman değil, haindir!

Karacabey İşçi Partisi İlçe Başkanı Ahmet Aygün Ata, ‘Seyid Rıza’ ve ‘Tunceli’ tartışmalarıyla yapay gündem yaratılmaya çalışıldığını belirterek AKP, CHP ve HDP’ye ağır eleştirilerle yüklendi. MHP’nin ise milli bilinçten uzak siyaset yaptığını ileri süren Ahmet Aygün Ata, MHP’deki bu teslimiyetçiliği anlamsız bulduğunu söyledi.
İşçi Partisi İlçe Başkanı Ahmet Aygün Ata, “Tüm yurttaşlarımızı Seyid Rıza, İskilipli Atıf, Şeyh Sait ve Said-i Nursi gibi hainlerin heykeli çevresinde değil, Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli çevresinde birleşmeye çağırıyoruz’ dedi. Ata, Seyid Rıza’nın yaşamının belgelerini paylaştığı açıklamasını şu ifadelere yer verdi:
“Seyid Rıza’nın, AKP, HDP ve CHP tarafından gündeme oturtulmak istenmesi Türkiye’ye ihanettir. Milliyetçi sözünü adına alıp da AKP bastonu olmaktan öteye geçemeyen MHP ise, Türkiye’yi bölme tasarılarına direnç gösterememektedir.
Amerikan tasarısı AKP ve Kürdistan yalanının piyonu HDP ile birlikte aynı söylemleri paylaşan CHP, ne yazık ki Atatürk ilke ve devrimlerine ihanette yeni bir kapı olmuştur. Tunceli ile ilgili söylemlerle açılıp saçılanlar, ‘Biz devam ettireceğiz’ diyenler, düşsel bir Amerikan Kürdistan’ı peşinden koşan zavallılardır. Belge yerine yalana sığınanlardır.
Seyid Rıza denilen acımasız aşiret reisinin Osmanlı döneminde idama mahkum edildiğini bilmeyenler, halkımızı yanlış bilgilendirmektedir.
Seyid Rıza, Osmanlı döneminde karakol ve garnizonlara saldırıp yağma ve çapul eylemlerinde bulunmuş ve idama mahkûm edilmiştir. İdam cezası 1. Dünya Savaşı nedeniyle 8 Aralık 1912 tarihinde affedilmiştir. Dersim’deki Yukarı Abbasi Aşireti Reisi olan Seyid Rıza’nın idam cezasının affı ‘Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde yer almaktadır. (Dosya No:156; Gömlek No:1330/z-04; Fon Kodu: İ,.MMS)
Seyid Rıza, aynı saldırı ve yağmalarına Cumhuriyet döneminde de devam etmiştir. Kız çocuklarını okula göndermemiştir. Kızları ve kadınları katletmiştir. İstanbul’daki aşiret mensuplarından zorla vergi toplamış, devletin halka dağıttığı toprakları zorla üzerine geçirmiştir. 1924’de Hozat’ı işgal etmiş, Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan ordusu Polatlı’dayken Koçgirl’e kaçmıştır. Cumhuriyet yanlısı aşiretleri basmıştır. Onu ve 8 Alevi aşiret reisini kandırarak Kürdistan için ayaklandıran Kürt Teali cemiyetidir. Bunların yöneticilerinden birisi Baytar Nuri, diğeri ise Koçkırı isyanının elebaşı Alişan’ın torunu Alişer’dir.
Kısacası Seyid Rıza, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını tanımamıştır. Kendi çıkarları için Osmanlı zamanında Rusya ile, Cumhuriyet döneminde ise Fransızlarla işbirliği yapmıştır. Sömürgecilerin piyonu olmayı seçen Seyid Rıza’nın amacı yalnızca kendi egemenliğini sürdürmektir. Aşiretinin rahatı, ülkesinin bağımsızlığı yada Kürdistan kurma gibi düşlerin ardına sığınan bu zavallının bugün devlet katında kabul görmesi yada kahraman gibi tanınması milli, ahlaki ve hukuki değerlere ihanettir. Yurttaşlarımızın, şimdiye dek oy verdikleri siyasi düşünceleri bu bilgiler ışığında değerlendirmelerini temenni ediyoruz. Bu değerlendirme bağımsızlığımız ve özgürlüğümüz için çok önemlidir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.