Arazi Toplulaştırma çalışmaları sürüyor!

Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da toplam 25 yerleşim yerinde yaklaşık 190 bin dönüm arazinin toplulaştırılma çalışmaları sürüyor.
            Karacabey’in Uluabat, Bakırköy ve Yolağzı köyleri ile Mustafakemalpaşa’nın 22 köyünün bulunduğu 195 bin dönüm arazinin toplulaştırılmasına yönelik çalışmalar tamamlandı.
            Miras yoluyla nesilden nesile geçerken parçalanarak küçülen tarım arazilerinin toplulaştırmasını öngören karar 4 Kasım 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayınlandı. Pilot il seçilen Bursa’da başlatılan çalışmayla kentte 190 bin dönüm arazinin toplulaştırılacak.
            Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yatırım programına alınan proje kapsamında sulama kanalları da modern teknoloji ile yenilenecek.
            AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, çalışmalarda herhangi bir aksaklığın söz konusu olmadığını söyledi. Karacabey’de 3 köyde bu çalışmanın sürdüğünü, ancak yoğun olarak Mustafakemalpaşa’da toplulaştırma yapıldığını vurgulayan Koyuncu, Bursa’da toplam 190 bin dönüm arazinin toplulaştırmaya tabi tutulacağını ifade etti.
            Toplulaştırma çalışmalarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yatırım programına alındığını dile getiren Koyuncu, ‘Toplulaştırma İdaresi’nde ödeneği ayrıldı. Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Ancak biz, arazi toplulaştırmasıyla birlikte sulamanın kanallarının da yenilenmesini istiyoruz. Çünkü bu bölgelerde sulama kanalları 1967 yılında yapılmış. Devlet Su İşleri (DSİ)’nden olur alındı. Proje hazırlanıyor. Projeyle bölgede sulama kapalı vanalı sistemi yapılacak. Ancak kot kurtarmıyor. Suyu 50 metre yukarı çıkartıp sonra aşağı bırakma düşüncesindeyiz.’ dedi.
            Arazi toplulaştırma yöntemleri konusunda da bilgi veren Koyuncu, ‘Köylerde araziler mevkilerine göre sınıflandırılıyor. Örneğin, 300 dönüm arazisi olan birisinin farklı mevkilerde 10 parça halinde arazisi bulunuyor. Kendisine arazisini birleştirmek isteyen bir başka çiftçinin başka yerdeki arazisini gösteriyoruz. Çiftçilerin de rızası alınarak, kimse mağdur edilmeden diğer yerlerden arazi veriyoruz. Bununla birlikte, proje kapsamında tarlalara yollar, sulama kanalları gibi arazi iyileştirme çalışmaları da yapılıyor.’ diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.