Karacabey’in doğal şifa kaynağı karabaş otu

Karacabey ve Yeniköy’de yaygın olarak yetişen lavantanın bir türü olan “lavandula pedunculata subsp. cariensis”, halk arasındaki adıyla karabaş otunun faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle kalp damarı açıcı olarak bilinen karabaş otu, genellikle çay şeklinde tüketiliyor. Uzmanlara göre ise faydaları bununla sınırlı değil. Karabaş otunun tıbben antiseptik ve antifungal özelliklere sahip olduğunu ifade eden Uludağ Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hulusi Malyer, karabaş otunun kalp damar açıcı özelliğinin yanı sıra birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanıldığını söyledi.
Malyer, “Türkiye’de yetişen iki lavanta türünden biri olan, ‘lavandula pedunculata subsp. cariensis’, ülkemiz için endemik bir türdür ve halk arasında karabaş otu olarak bilinir. Karacabey, Yeniköy’de yaygın olarak yer alıyor. Halk arasında en bilinen kullanım şekli çay halinde içilmesidir. Ama uçucu yağının, şeker üzerine iki üç damla damlatılarak kullanılması da mümkündür. Aktarlar genellikle çay halinde kullanılmasını tavsiye ediyor. Daha çok kalp damar açıcı olarak tavsiye ediyorlar. Aslında spazm çözücü, ağrı kesici, mikrop öldürücü, safra artırıcı, idrar söktürücü, tansiyon düşürücü ve tonik, iştah açıcı özellikleri de var. Romatizma ağrılarında ve migren tedavisinde de farklı lokal kullanımları mevcut. Zaten bundan dolayı kullanımı da oldukça yaygındır. Zararsızca kullanılabilecek bir bitki ve çay şeklinde demlenerek rahatlıkla tüketilebilir. Fakat hamilelerin kullanması önerilmez. Çünkü aşırı kullanımında mide bulandırır ve kusmaya neden olabilir.” dedi.
Lavantanın faydalarının yanı sıra tarihinden de söz eden Malyer, kelimenin etimolojisinden de bahsetti. “Lavanta, tarihin eski dönemlerinden beri koku verici olarak kullanılıyor. Çamaşır ve banyo sularına lavanta yaprağı karıştırıldığı bilinir. Kelimenin kökeni de yıkamak anlamına gelen ‘lavre’den gelmektedir. Lavanta bitkisi aromatik özelliğinin yanı sıra tıbbi olarak da önemli bir kullanıma sahip. Osmanlı zamanında özellikle ‘kolera’ hastalığına karşı kullanılmasıyla alakalı Sultan Abdülmecid’in bir fermanı dahi var” şeklinde konuştu.
Karabaş otunun faydaları:
* Balgam söktürücüdür.
* İdrar yolları iltihaplarını giderir.
* Antiseptik ve yara iyileştiricidir.
*Ağrı kesicidir. Sinirsel bas ağrısı ve uykusuzluğa iyi gelir.
*Sara ve astımda yatıştırıcı bir etkisi vardır.
* Egzama yaralarına iyi gelir.
* Sinir ve kalp kuvvetlendiricidir.
* Ses telleri enfeksiyonları ve tansiyon düşürücü etkileri vardır.
*Kan dolaşımını düzenleyici, kan sulandırıcı ve damar genişletici özelliklere sahiptir.
* Sigara bırakmada faydalıdır.
* Uykusuzluk, yüksek tansiyona karşı etkilidir.
*Kas erimesi için günde 3 öğün çayını içmek faydalı olur.
* Rahatlatıcı etkisi vardır. Yolculuk esnasında da alınması uygundur.
* İçeriğindeki hücre bölünmelerini engelleyen peril alkol ile kansere karşı koruyucu ve tümör yok edici özelliklere sahiptir. Akciğer ve kan kanseri ve beyin tümörlerinin ilerlemesinde geciktirir; prostat, pankreas, barsak ve meme tümörlerine karşı da iyi gelir.
Kullanımı;
Karabaş otu çay olarak içilerek tüketilir yada yağı haricen kullanılır.
Karabaş otu çayı hazırlanışı:
1 litre kaynar suya 20 gr. kurutulmuş karabaş lavantası yaprak ve çiçek karışımı hesabıyla kaynar suyun içinde 10-15 dakikalık demlendirmeyle bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak içilir.
Sigara bırakmak isteyenler için kullanımı:
Kaynamakta olan bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı dolusu ufalanmış karabaş bitkisinden ilave edilir ve dört dakika hafif ateşte kaynatılır. Daha sonra ılımaya bırakılır. Ilıdıktan sonra süzülür. Her sigara içme ihtiyacında bir kere gargara yapılır (ağız çalkalanır). Yutulursa da bir mahsuru yoktur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.