Arabuluculuk toplumsal barışa katkı sağlar!

Çavuşoğlu, birçok ülkede uygulanan arabuluculuk müessesesinin Türkiye'de kabul görmesi ve benimsenmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Çavuşoğlu konuşmasının başında mahkemelerin, gerek yargılama faaliyetlerinin uzun ve masraflı olması, gerek uyuşmazlıkların eskiye nazaran karmaşık bir hâle bürünmüş bulunması gerekse kişilerin birbirleriyle kurdukları her türlü hukuki ve ticari ilişkilerini korumak ve devam ettirmek istemeleri gibi nedenlerle arzu edilen sonuçları üretmemeye başladığını vurguladı.

Yargılama süreci sonucunda verilen hükmün kimi zaman davayı kazanan tarafı bile yeterince tatmin edemediğine işaret eden Çavuşoğlu, “Hâl böyle olunca uyuşmazlığın tarafları, ihtiyaçları olan çözüme erişebilmeleri için alternatif yöntemler aramaya başlamışlardır. Öyle ki uluslararası kurum ve kuruluşlar dahi aldıkları kararları ile üye devletleri adalete daha iyi erişim için mahkeme dışı alternatif çözüm yöntemleri düzenlemeye davet etmektedirler” şeklinde konuştu.

Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine ilişkin arayışların sonucunda arabuluculuk müessesesinin ön plana çıktığını, arabuluculuğun en hızlı yayılan ve tercih edilen yöntem olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “İşbu tasarıyla esasen tarihî, kültürel ve toplumsal kodlarımızla örtüşen, uzlaşmaya dayalı bir alternatif çözüm yöntemi olan ara buluculuk müessesesi düzenlenmektedir. Düzenleme ile arabuluculuk, üzerinde serbestçe tasarruf edilen iş ve işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümü konusunda görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamayı amaçlayan, tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve gönüllü olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak tanımlanmıştır” dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, yasa ile tarafların yargısal yollara başvurmadan, karşılıklı menfaatlerin gözönünde bulundurularak tatmin edici çözüm bulunmasının amaçlandığını, bu yöntemin, esasen toplumsal barışa katkı sağlamayı amaçladığı gibi, uyuşmazlıkların davaya dönüşmeden ortadan kaldırılması ile yargının yükünü de hafifleteceğini söyledi.

Çavuşoğlu, “AB üyesi ülkelerde ve ABD'de uygulandığı halde bizde muhalefetin buna karşı çıkması, hukuki gerekçelerden uzaktır. Muhalefetin her zaman olduğu gibi, Ak Parti’nin getirmek istediği her yenilikte bir gizli ajanda ve arka plan arama hastalığı bu tasarıda da nüksetmiştir” dedi.

Düzenlemenin Anayasal gereklilikten kaynaklandığını, yargılamanın aksine kazan-kazan duygusu oluşturacağını ifade eden Çavuşoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin de tüketici hakem heyetleriyle ilgili kararında alternatif çözüm arayışlarının gereğine işaret ettiğini, arabuluculuk müessesinin hak arama hürriyetini kısıtlamayacağını savundu. 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.