Ara dönem çıraklık kayıtları başlıyor

Karacabey Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Sezgin Ak, ara dönem çırak öğrenci kayıtlarının 2 Ocak – 7 Şubat 2014 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini duyurdu.
Kayıt yaptırmak isteyenlerin en az ilköğretim okulu mezunu olması gerektiğini belirten Müdür Ak, “3308 sayılı kanun kapsamındaki bir işyerinde fiilen çalışan 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış bünyesi ve sağlık durumu çalıştığı işe uygun kişiler kayıt yaptırabilir” dedi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Sezgin Ak, “Kriterlere uygun olan çırakların belirtilen günler arasında Mesleki Eğitim Merkezi’ne başvurarak kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. 19 yaşını geçmiş ancak, daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş kişiler de çıraklık eğitimine kayıt yaptırabilirler.
3308 Sayılı Kanun’un 13. Maddesi’ne göre; kanun kapsamındaki meslek alanlarında faaliyette bulunan işyerleri 19 yaşından gün almamış kişileri çıraklık sözleşmesi yapmadan yanlarında çalıştıramazlar.
Çırakların kayıtlarını yaptırıp sözleşmeli çırak olarak çalışmalarının sağlanması hem çırağın kendisine, ailesine hem de işyeri sahibine büyük avantajlar sağlamaktadır.
Sözleşmeli olarak okula kayıtlı çıraklarımız her şeyden önce sosyal güvence altına alınırlar. Yani çıraklarımıza kayıtlı olarak çalıştıkları çıraklık süresi boyunca İş Kazaları, Meslek Hastalıkları ve Hastalık Sigortası Primleri devlet tarafından ödenmektedir.
İşyerinde çalışan ve eğitime alınan çırakların sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi işverenlerin maddi yükünü hafiflettiği gibi çırak öğrencilere ödenen ücretler de her türlü vergiden muaf tutulmuş ve işverene gider olarak gösterebilmesi sağlanmıştır.
Ayrıca teorik meslek eğitimi gören çıraklar işyerine daha faydalı olmakta, yapılan üretimin kalitesinin yükseltilmesine, verimin artmasına katkı sağlamaktadır.
Çıraklık sisteminin avantajlarından yararlanmak isteyen işverenler yanlarında çalıştırdıkları çırakların kayıtlarını 02 Ocak – 07 Şubat 2015 tarihleri arasında yaptırmaları gerekmektedir” dedi.
Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Sezgin Ak, kayıt için gerekli belgeler şu şekilde sıraladı:
1. Doldurulmuş ve onaylanmış 4 adet çırak sözleşmesi. (Okuldan alınacak.)
2. Nüfus cüzdanı fotokopisi. (TC kimlik numarası yazılmış olacak.)
3. Vesikalık fotoğraf. (Son altı ay içinde çekilmiş 5 adet)
4. Ustasının, ustalık ve usta öğreticilik belgelerinin aslı ve fotokopisi.
5. Öğrenim belgesi aslı ve fotokopisi.
6. Sağlık raporu. (Sağlık Ocağı’ndan da alınabilir.)
7. SGK İlçe Müdürlüğü’nden bakılmakla yükümlü olup olmadığını belirten müstahaklık belgesi.
8. 19 yaşından gün almış erkek adaylardan askerlikle ilişkisi olmadığını gösteren belge.
9. Plastik dosya ve dosya gömleği. (5’şer adet.)
10. A4 fotokopi kağıdı. (1 top.)
11. Klasör dosya. (1 adet.)
NOT: Tüm belge asılları, görüldükten ve işlem gördükten sonra geri verilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.