Anız yakma tehlikesi tavan yaptı!

Karacabey-Bandırma Karayolu kenarlarında anız yakarak kışlık ekime hazırlanan çiftçiler trafiği tehlikeye soktukları gibi doğal dengenin bozulmasını da tetikliyor.
Anayol kıyısındaki tarlalarda yasal olmayan yöntemlerle ateş yakılması sürücülerin görüşünü neredeyse sıfırlıyor. Anızla birlikte, börtü böcekleri de yakarak doğal dengenin bozulmasına çanak tutan köylüler, aynı anda yaşanan trafik tehlikesini yoğunlaştırarak kazalara davetiye çıkarıyor.
Tehlike içinde kalan sürücüler, “Bilinçsizce yapılan anız yakmalarından çıkan dumanlar yoldaki görüş mesafesini tamamen kapatıyor. Karayolunda seyir halindeki araç kullanıcısının görüş açısı neredeyse sıfırlanıyor.
Yasa tanımaz çiftçiler, özellikle bu mevsimde bu eylemleri sürekli yapıyor. Jandarma ise ortalıkta görünmüyor” şeklinde serzenişte bulundular.
Vatandaşlar, “Karacabey Türkiye’nin önemli bir tarım ambarıdır. Tabi ki karayolları kenarlarındaki tarlalarda da üretim yapılmaktadır. Uzmanlar, hasat sonrası tarlada kalan sap parçalarının yakılmasıyla verimin düştüğünü ve doğal dengenin bozulduğunu söylüyor. Çiftçilerimizi uyarıyoruz. Trafik açısından baktığımızda dumanlardan sürücülerin görüş mesafesi hemen hemen yok oluyor. Bu durum kazalara sebebiyet veriyor. Hava kirlenmesi yaşanıyor. Yine yol kenarlarındaki anız yakmaları sırasında görülen rüzgârın etkisiyle büyüyen yangınlara tanık oluyoruz.
Bu nedenlerle vatandaşımızın can ve mal güvenliği için tarlada kalan anızların yakılmamasını istiyoruz. Tarım Bakanlığından, anız yakanlara devlet desteği yapılmamasını istiyoruz. Mazot, gübre ve benzeri desteklerinin verilmemesi teklif ediyoruz.
İpin ucu kaçınca, tarlalarımız çölleşiyor, tüm canlılar kül oluyor, ormanlarımız yanıyor, trafik kazaları ise ayrı bir rezillik. Çiftçilerimizden, köylülerimizden rica ediyoruz çok yanlış olan bu uygulamalardan lütfen vazgeçilsin” dediler.
Anız yakan çiftçiler cezalandırılacak
Karacabey Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyarıda bulunarak, yüksek para cezası uygulanacağını açıkladı.
Toprağın büyük zarara uğraması nedeniyle anız yakmanın son derece yanlış olduğunu belirten yetkililer, çiftçileri uyardı. Anızın yakılması ile topraktaki organik maddenin yok edildiğini belirten yetkililer, “Bitkilerin gelişmesi için gerekli olan besin maddelerinin bir kısmının kaynağını, organik maddenin ayrışma ürünü olan humus oluşturur. Humus, toprakta yağış sularının emilmesini sağlayan, kümeleşmeyi temin ederek toprağın erozyonla taşınmasını önleyen, havalandırmaya yardımcı olan, organik maddedir. Anızların yakılması sonucunda çok uzun yıllarda oluşmuş olan toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Anız yakılmasını takip eden yıllarda hububatta kök çürüklüğü hastalığı artmaktadır” dedi.
Sap ve anızın yakılması sonucunda bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azot kaybı oluştuğunu da sözlerine ekleyen yetkililer bu konuda şöyle konuştu:
“Çoğumuzun dikkatinden kaçmasına rağmen yakılan anızlardan çıkan dumanların çevreye, insanlara ve tabiata verdikleri zararlar çok ciddi boyutlardadır. Günümüzde anız yakmanın görünen en büyük zararı orman yangınlarına neden olmasıdır. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yangınları; kaybolan doğal kaynaklarla birlikte yanmış tarlalar ve ormanlık alanlar kötü bir görüntü sergilemektedir. Bu durum ülke turizmini dahi olumsuz yönde etkilemektedir. Muhtarlıklar, köy ilan tahtaları ve hoparlörlerle anız yakanlar hakkında yasal işlem yapılacağı sık sık duyuruluyor. Anız yakma olaylarını duyduğu halde idari ve adli makamlara duyurmayan muhtarlar ve kamu görevlileri hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 32. maddesi gereğince emre itaatsizlikten; anız yakarak yasaya uymayanlar hakkında da 5491 sayılı Kanun ile değişik 2872 sayılı Çevre Kanun ve 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.