“ANDIMIZ İLE KAVGA EDENLERDE TÜRK HASTALIĞI MI VAR”

Danıştay’ın okullarda öğrenci andının okutulmaması yönünde verdiği karara sert tepki veren CHP Karacabey İlçe Başkanı Gönül Avil, “Beyhude çabalarla hiç kimse ve hiçbir güç Atatürk’ü bu milletin yüreğinden de zihninden de söküp atamayacaktır. Andımız, her zaman aklımızda, ruhumuzda, yüreğimizde ve aydınlık yolumuzda yankılanma ya devam edecektir” dedi.

Öğrenci andının ve madalyalardan Atatürk kabartmasının kaldırılması kararı ile ilgili sert açıklamalarda bulunan Başkan Avil, “1933 yılından itibaren okullarda derse girmeden önce öğrenciler tarafından okunan Andımız, 2013 yılında yapılan yasa değişikliği ile kaldırılmıştı. Bunun üzerine Eğitim-İş Sendikası ile Türk Eğitim-Sen konuyu yargıya taşıdı.

Dava sonucunda Danıştay 8. Dairesi ‘Öğrenci Andı’nı yürürlükten kaldıran düzenlemeyi iptal etmişti. Milli Eğitim Bakanlığı da buna karşılık Danıştay’a itiraz etti. Danıştay 8. Dairesinin Andımızın okutulması yönündeki kararı, Danıştay dava daireleri Kurulu tarafından iptal edildi. Andımız, bu son kararla kanun yanında yasaklanmış oldu.

Eski Adalet Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk, iptal kararının siyasi iktidarın baskılarıyla ve isteği doğrultusunda verildiğini belirtti. Andımız ile gençlere benimsetilmek istenen değerler Türk toplumunun, anayasanın temel değerleridir.

Doğruluk, çalışkanlık, küçüklerini korumak, büyüklerini saymak, yurdunu milletini sevmek, Atatürk’ün gösterdiği yolda çağdaş uygarlık hedefi doğrultusunda yürümek…  Bunların hangisi Anayasaya aykırı? Türk insanının tembel olması, küçüklerini korumaması, büyüklerini saymaması, yurdunu milletini sevmemesi, Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık yolunda yürümemesi mi isteniyor? Andımız Anayasaya dayanıyor. İptal kararı bir bakıma anayasaya aykırıdır.

CHP sözcüsü Faik Öztrak, ‘Andımız, herhangi bir etnik kökeni dışlamaz, kimseyi ayrıştırmaz. Andımız ülke bütünlüğü içinde vatan sevgisini, Cumhuriyet ideallerini barındırır. Saygı ve sevgi kavramlarını çocuklarımızın yüreğine yerleştirir. Cumhur ittifakı ne yaparsa yapsın, Andımız her kelimesi ve Atatürk sevgisi, bu milletin yüreğinden ve ruhundan silinmeyecektir. Atatürk demek, Türkiye demektir. Andımız okullarımıza, Atatürk kabartması ise madalyalarımıza geri dönecektir’ açıklamasında bulunmuştur.

Beyhude çabalarla hiç kimse ve hiçbir güç Atatürk’ü bu milletin yüreğinden de zihninden de söküp atamayacaktır. Andımız, her zaman aklımızda, ruhumuzda, yüreğimizde ve aydınlık yolumuzda yankılanma ya devam edecek” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.