Altın yumurtlayan araba…!

Altın yumurtlayan tavuk gerçek yaşamda yok. Ancak altın yumurtlayan araba Türkiye Cumhuriyetinde var. Ne yazık ki bu araba bize değil devletin bütçesine yumurtluyor. Hem de bizden beslenerek…

Devrim otomobilinin baltalanıp müzeye kaldırılmasından sonra yerli otomobil tartışmaları süredursun, ülkemiz altın yumurtlayan arabayı yapmayı başardı.

Ülkemizde her yıl yeniden yapılan tek yasa olan bütçe yasası dikkatle incelendiğinde, ilginç verilerle karşılaşıyoruz. Bütçe gelirlerimizin yüze 20'ye yakını motorlu taşıtlar aracılığı ile sağlanıyor. Ancak değişik fasıllara paylaştırıldığı için rakamın büyüklüğünü fark edemiyoruz.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 2014 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe  Komisyonunda görüşülüyor.  2014 yılı bütçe giderleri 436.3 milyar lira, bütçe gelirleri 403.2 milyar lira, bütçe açığı ise 33.2 milyar lira olarak öngörülüyor. 

Bütçe gelirleri 403.2 milyar olarak saptanırken bunun 70 milyar lirası motorlu taşıtlar sayesinde elde edilecek. 70 milyar liranın 50 milyar lirası akaryakıt ürünleri satışından elde edilen vergilerden gelirken 20 milyar liradan fazlası ise motorlu taşıtların satışından elde edilen ÖTV, KDV gibi vergilerle Motorlu Taşıtlar Vergisinden elde edilecek. Bu rakama yedek parça, montaj sanayinin değişik aşamalarında elde edilen KDV ve ithalattaki vergiler dahil değil.

Bu vergilerin tuzu biberi de bu yıl ödeyeceğimiz trafik cezaları olacak.

Devlet babanın 2013 yılı bütçesi için öngördüğü trafik cezalarının miktarı 1 milyar 447 milyon lira olarak öngörülmüştü. Bu rakam rekor bir artışla 2014 yılı için 2.1 milyar lira olarak öngörülüyor. Trafik cezaları için öngörülen miktardaki artış oranı yüzde 43.6 olacak. Trafik cezalarını da eklediğimizde devletin motorlu taşıtlar üzerinden toplayacağı vergi gelir bütçesinin yüzde 20'sini aşıyor. 

Devlet baba şimdilerde 2013 bütçesinde öngördükleri ceza miktarına ulaşabilmek için var gücüyle çabalıyor. Her köşeden çıkan trafik zabıtaları plakanıza haberiniz olmadan cezayı basıp bir de gecikme  cezasını ekleyiveriyorlar.

Yukarıda aktardığımız cezalara devletin almayı düşündüğü gecikme zamları, yargı, çevre cezaları ile vergi cezaları da eklendiğinde tablo daha vahim hale geliyor. Bu cezaların toplamı 8 milyar 155 milyon lira olarak öngörülüyor.  Geçen yıldan daha büyük bir krize sürüklenen Türk ekonomisinde vatandaşın neden bu kadar büyük gecikme zammı ile vergi cezası ödemek zorunda kaldığını ise düşünen yok.

Sosyal devlet, vatandaşının daha az ceza ödemek zorunda kaldığı, vergisini daha rahat ödeyebildiği devlet ise, AKP'nin yarattığı devletin adını siz koyun.

Vatandaşın vergisini bile ödeyemediği, cezaların her alanda arttığı ve artmasının öngörülüp adeta teşvik edildiği bir acayip devlet…

Uçuşa geçtik…Lütfen kemerlerinizi sıkın. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.