Altaca Kayışoğlu, “Gecekondu modeliyle oluşan sanayi iklimi olumsuz etkiliyor”

CHP Bursa Milletvekili Anayasa Komisyonu Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, HES, termik ve doğalgaz çevrim santrallerinin iklim değişikliği üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılması amacıyla Meclis Araştırması istedi.
Sanayi ile anılan kentlerin tamamında ciddi iklim değişikliklerinin yaşandığına dikkat çeken Altaca Kayışoğlu, sanayileşmenin ülke ve kentlerin kalkınmasına büyük katkı koyduğunu ancak gerekli tedbirler alınmadığında geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini belirtti.
Türkiye’de kentleşme gibi sanayileşmenin de gecekondulaştığını, oluşan birçok OSB’nin altyapısının sonradan tamamlandığına dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Gelişigüzel sanayileşmenin yarattığı en büyük tehlikelerden birisi de iklim değişikliğidir. Çevresel zararları zamanla ortaya çıkmaktadır” dedi.
Sanayileşmenin insan gücü kadar enerjiye de ihtiyaç duyduğunu dile getiren Altaca Kayışoğlu, Meclis araştırması istemesine dayanak oluşturan şu noktalara dikkat çekti:
“Sanayileşmenin insan gücü kadar enerjiye de ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Kentleşme gibi sanayileşme de plansız geliştiği için Bursa gibi birçok kentte çevresel değerler zarar görmüş, bu zararın gözle görülür yanını da iklim değişliği oluşturmuştur. İngiltere’nin tanınmış üniversitelerinden Oxford’un uzmanlarınca hazırlanan araştırmada iklim değişikliğinin sel ve fırtına gibi aşırı hava olaylarını da tetiklediği vurgulanmaktadır. İklim değişikliğine bağlı olarak birçok üründe rekolte kaybı yaşandığı dile getirilmektedir.
Türkiye’nin imza koyucularından birisi olduğu Kyoto Protokolü, sanayileşme ve bu çerçevedeki gelişmeler sonucu doğaya salınan sera gazlarını kontrol altına alıp, iklim değişiklikleri nedeniyle kuraklaşmayı önlemeyi amaçlamaktadır. Çevrenin korunması, sera gazı salınımının azaltılması amacıyla hazırlanan Kyoto Protokolü’ne Türkiye imza koymasına rağmen sanayiyle anılan birçok kentin ikliminin değiştiği görülmektedir.
Bu kentlerden birisi de Bursa’dır. 15-20 yıl öncesi verilerine göre Bursa’nın hava sıcaklığında iki üç derecelik bir artış olduğu, neredeyse Uludağ dışında şehre kar düşmediği görülmektedir. Değişen iklim koşulları nedeniyle verimli Bursa ovasında toprağın susuz kalıp, çölleşmeye başladığı dile getirilmektedir. Sanayisinin yanı sıra verimli topraklarıyla da sadece bölgenin değil ülkemizin de en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Bursa’da, şehirle özdeşleşmiş birçok ürün artık yetişmediği gibi rekoltelerde de ciddi kayıplar olduğu gözlenmektedir.”
Meclis araştırma önergesinde Orhaneli Termik Santralı ve Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santrali dışında Bursa’daki irili ufaklı doğalgaz çevrim santrallerinin yanı sıra Keles-Doğancı Barajı arasındaki HES’lere de dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, iklim değişikliğinin yarattığı çölleşmenin ürün kaybına da yol açtığını dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.