AKP’nin Hediyesi

Bir ulusal bayramımızı daha coşku ile kutladık. Cumhuriyetin ilanının 94. yıldönümünde milyonlarca yurttaşımız sokaklara döküldü. Hem de devlet kurumlarının desteği olmaksızın…
AKP’nin iktidara geldiği yıllarda, vali ve kaymakamların düzenlediği resmi kutlama törenleri artık cılız törenlere dönüşmüştü. Törenlere katılan kamu temsilcileri yasak savma türünden, angarya havası ile törenlere katılıyor, bir an önce de bitse de gitsek der gibi davranıyordu.
İktidara geldiği günden bu yana AKP ulusal bayram törenlerini kaldırmanın yolunu arıyordu. AKP yöneticileri, Başbakan, Bakan, AKP’li Belediye Başkanları her bayram öncesi birden bire hastalanıveriyor ve Atatürk’ün anısı önünde onların deyimi ile “sap gibi dikilme” zahmetinden kurtulmuş oluyordu. Çoğu zaman da terör, deprem, maden kazası gibi üzücü olaylar gerekçe gösterilerek törenler iptal ediliyordu.
AKP iktidarı bu davranışlara yeterli tepkinin gelmediğini değerlendirmiş olacak ki, önce ulusal bayram törenlerinde çelenk koyma yasağı getirdi. Bazı işgüzar valiler kutlamaları yasaklamaya kadar gitti. Kamu kurumlarından TC harflerinin sökülmesi, tam da “çözüm süreci”, Habur rezaleti, “Kürt açılımı” günlerine denk düştü. Kamuoyundan tepki gören bu rezaletler sonrası alınan bayram yasaklama, çelenk koyma yasakları ters tepti. Cumhuriyete gönülden bağlı milyonlar böylece kaybedecekleri değerlerin bilincine vararak bayramlarına sahip çıktı. Ülkenin her yerinde bütün engellemelere rağmen çelenk koyma yasağını delmek için sert tartışmalar yaşandı. Eskiden çelenk koyma sırasında çelengi taşıyacak insan bulunmazken çok sayıda gönüllü çelenk koyma törenlerine katılmaya başladı. Çelenk koymadan sonra binlerce insan engellemelere rağmen yürüyüşe geçti.
29 Ekim 2012 tarihinde Ankara Ulus meydanında ADD önderliğinde, biber gazına ve basınçlı suya rağmen barikatlar yıkılarak yüz binlerce insan Anıtkabir’e doğru yürüyüşe geçti. Bu aynı zamanda Ankara polisinin ilk çaresiz kalışı idi. Artık kitleleri kimse tutamazdı. AKP iktidarı yasaklamalarla kendi ayağına kurşun sıkmıştı. AKP’nin ulusal bayram karşıtlığı ters tepti.
Artık ulusal bayramlarda ülkenin her yerinde milyonlarca insanımız, genç, yaşlı demeden sokaklara dökülüyor, fener alayları, konserler, şenlikler her yere yayılıyordu. Ulusal bayramlar artık halkın malı olmuştu.
AKP istemeyerek de olsa halka bayramlarını hediye etmişti. Bundan böyle halk ulusal bayramlarına daha çok sahip çıkacaktı. Nitekim bu yıl bazı yerlerdeki engellemelere rağmen, kamu görevlileri Cumhuriyet Bayramına daha sıcak yaklaştılar. İktidara yakın gazeteler de bayram kutlamaları ile ilgili başlık kullanırken çok daha olumlu davrandılar. Belki de akılları başlarına geldi.
Dileriz siyasal iktidar bu hatasından döner ve bayramlarla ilgili yasaklamalar sona erer, halk da özgürce bayram kutlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.