AKP GİDİYOR, GİDECEK; ELBETTE BEDEL ÖDEYEREK

AHMET AYGÜN ATA KÖŞE YAZISI

“Yaşatılan krizi” yıllar önce anlamıştık. Nereden mi ? 40 yıl önce 12 Eylül Amerikancı darbesi ülkemizin boynuna boyunduruk geçirmek için 24 Ocak kararlarını “uygulayın” diyerek koymuştu. Türkiye ‘nin değil A – B – D planlarının iktidarları geldi, Türkiye’mizi yönetmeye. Son uygulayıcı Akp. Hâlâ bir çözümü yok. Hâlâ 24 Ocak kararları çerçevesinde eşeleniyor. Hiçbir şey yapmıyor, yapamıyor, yapamayacak. Akp son 10 yılda bu krizin önüne geçebilmek için bir çok deneme yaptı. Ancak bunlar Türkiye ‘ye değil Uluslararası para borsalarına, vurgunculara, tarikat ve cemaat mafyalarına yani bir grup mutlu “imanlıya” yönelikti. Bugün de aynı. Dış odaklar dedikleri elele yürüdükleri mafya-tarikat sistemi gerçekte. Dolayısıyla dış odakları bilmemesi olanaksız. Tüm ekonomistler bankalardaki dövizlerin rayiç bedel üzerinden Türk Lirasına çevrilmesi gerektiğinde aynı düşüncede. Krizler için atılan en önemli adımlardan biri. Akp ne yaptı? Ekonomistlerin bu açıklamasından saatler sonra “dövizler güvencede, böyle bir karar almayacağız ” dedi, Damat Maliye Bakanı.
Akp’nin bu krizi örtmek, geciktirmek için neler yaptığını anımsayalım. Kriz 2008’de ilk izlerini göstermeye başlamıştı.
– 2011’de Ulusal İstihdam Stratejisi ile işsizliğin üzerine benzin döktüler, aslında.
– 13 yıl devleti ekonominin dışına itmek için satıp savdılar. 2015’de birazcık uyandılar. Ancak çok geçti, bu kez durumu kurtarmak için satıp savmaya devam ettiler. A-B-D planlarıyla iktidar olanların fıtratlarında “Devlet ” hiç olmazdı.
– Panikten ne yapacaklarını bilmiyorlardı. 2016’da “Ekonomide Milli Seferberlik” ilan ettiler.
– Öyle bir panikti ki, hukuk ve halk kavramları ortadan kalktı. Satılmadık ne varsa Varlık Fonuna devrettiler, devletin 50 bin lojmanını satmaya kalktılar. Şeker fabrikalarının 14’ünün satılması gözlerini iktidarda kalmak için nasıl kararttıklarının göstergesiydi.
– Taserona kadro, emekliye ikramiye “afferin” almak içindi, yani “sus payı” idi.
– İşçilerin İşsizlik Fonuna hukuk dışı el koydular.
– 2013’de 18,4 milyar TL olan bütçe açığı, 2017’de 47,4 milyar TL olduğunda işverenlere ettikleri tehditleri gördük.
– Yurttaşın 21 milyonunu kredi alarak yaşamaya mahkum ettiler. 4 milyona yakın yurttaş bankaların takibinde ve hacizlik olmuştu.
– Son 3,5 yılda kapanan banka şube sayısı 713, işten atılan personel sayısı 8 bin 128 olmuştu.
– Bankalar bireysel, esnaf ve sanayi kredilerini durdurmaya başlamıştı.
– Son 2 yılda 5 bin zengin gayrımenkul alımı nedeniyle tam 20 Milyar Doları Türkiye ‘den çıkardı. Hain ilan eden Akp’ydi.
– Gözbebekleri Ülker hisselerinin % 51’ ini İngiltere ‘de kurduğu Pladis Foods Limited’e devretti.
– Yıldız Holding (Ülker ),Doğuş Holding, Gama Holding, Emay İnşaat, Bereket Enerji, Aynes Gıda borç erteletmek için bankalara başvurdu.
– Yasasını çıkardıkları konkordato ile birlikte 5 ayda 250 şirket konkordato ilan etti.
– “Kriz yangını” denilen fabrika yangınları başladı.
– Sabancı Holding Temsa’dan 160 işçi attı, atmadıklarını 3 ay “ücretsiz izine” çıkardı. Koç Holding Türk Traktorden 130 işçi attı, 3 vardiyayı 2 vardiyaya düşürdü.
– İşçinin sigorta primleri ödenmedikçe Akp yapılandırmalara başladı.
– Türkiye İşveren Sendikası YSK kesin seçim sonuçlarını açıklamadan “asgari ücreti düşürün” dedi.
– Yüzlerce fabrikada; işçi çıkarma, vardiya düşürme, aylıkların ödenmesini erteleme, yarım aylık vermeler doruğa çıktı.
Kısaca Akp “yönettirilmek” üzere iktidar yapılmıştı. Borsa vurguncuları, mafya-tarikat vurguncuları, sıcak para ekonomicileri ile yönetmeye çalıştırıldı, yönetemedi…Fıtratlarında Türkiye için hizmet yoktu. Gözü boyananlar, liberaller, vurguncular, rantçılar,2. Cumhuriyetçiler bunları görmedi, göremezdi zaten.
Akp’nin A-B-D başlıklı iktidarı bitiyor.
Bitecek…
Elbette ağır bedeller ödeyerek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.