AKP, çiftçisini perişan etti

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi Sekreteri Mustafa Kemal Yazar, “Dünya Çiftçiler Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada AKP hükümetinin tarım politikalarını eleştirdi.
İktidarın çiftçiyi bitirme noktasına getirdiğini belirten Yazar, “AKP iktidarı, AB ve ABD'ye 25 milyon çiftçi ailesini 5 milyona indirileceği sözünü verdi. Satılan KİT'lerle ağır sanayi kurulacak, köylerden koparılan çiftçiler ağır sanayide istihdam edilecekti. Ancak, ağır sanayi kurulamadığı gibi köylerden koparılan genç nüfus şehirlerde perişan hale getirildi” dedi.
Şu anda köylerin yalnızca yaşlıların yaşadığı yerler haline getirildiğine vurgu yapan Yazar, “Köylerdeki okullar genç nüfus kalmadığı için teker teker kapatıldı. Köylerde çocuk sayısı yok denecek kadar azaldı. Köyde öğretmenlik yaptığımız dönemde köylü kendine yeten, ekipmanını yenileyen, önündeki sezona rahatça hazırlık yapabilen, çocuklarının düğününü sıkılmadan yapabilen bir durumdaydı.
Bizim köyde çalıştığımız dönemde tarla satmak ayıptı. En yakının kulağına tarlasının satılık olduğunu söyler, bunu da utanarak yapardı. Şimdi ise köylerde emlak ve arazi işleri yapanlar türedi.
Köylü yüksek rakamlarla tarlasını satmaktan öğünür hale geldi. Ancak tarlaları kimlerin aldığından habersiz durumda…
Köylerde tarlayı işleyecek genç nesil kalmadı. Kredi borcu altında inleyen, eski traktörünü verip yeni traktör alarak biraz nakit çıkarıp daha çok borca gömülen çiftçimiz eleketrik, su, gübre borcu nedeniyle tarlası, traktörü haczedildi. Bütün yıl kazandığını aracıya, tefeciye kaptıran çiftçilerimizin sorunları dağlar gibi büyüdü.
AKP hükümeti çiftçimize üvey evlat muamelesi yapmaktadır. Büyükşehir yasasıyla küçük üretici tamamen yok edilmektedir.
Karacabey'imizde hayvancılıkla geçinen köyler, köylüler dışardan köye gelen sütü alır hale gelmiştir. Köylünün tasfiye edilerek, tarım ve hayvancılığın kapitalizmin sömürüsüne sunulan ülkemizde çiftçiden söz edilemez hale gelmiştir.
Özgürlük diye bağıran BDP milletvekillerinin toprak reformundan bahsettiğini hiç duydunuz mu? Doğu ve Güney Doğu Anadolu'da hala maraba düzeni devam etmekte olup, köylü ezilen sömürülen kesimdir.
Bugün 58 kuruşa buğday satan çiftçimiz, 60 kuruşa saman alır hale gelmiştir.
Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında köylümüz yeniden milletin efendisi olacaktır. Bunun sözünü veriyoruz. Tarım ve köylü, Türkiye'nin en önemli iki unsurudur.
    Bu düşüncelerle tüm çiftçilerimizin “14 Mayıs Dünya Çiftçiler” gününü kutlarız” açıklamasında bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.