‘Aile Anayasa’sız Aile Şirketi olmaz

Eğer ki bir aile şirketiniz varsa Aile Anayasası’nı uygulamanız artık kaçınılmazdır.
Yoksa pek çok aile şirketi gibi batar, bir zaman hatırlarda kalırsınız. O günleri bilenler de dünyadan elini eteğini çekince mazinin derinliklerinde kaybolur gidersiniz..
Bu kayboluşlarda; şirketi kuran birinci neslin şirketi ikinci nesle devredememesi; her işi kendisinin yapıp, arkadan gelen nesli sonsuz bir rahat içinde yüzdürmesi değil midir?
Ölümsüz olduğunu düşünen baba tarafından bilgi ve beceri aktarımı yapılmadığı takdirde olan hem çocuğa hem de binbir emekle kurulmuş olan kuruma oluyor.
Yaşanan deneyimlerden alınan dersler ile oluşan Aile Anayasası’nı uygulayan şirketler ise nesilden nesile büyüyerek sürüyor.
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın BAOB’da düzenlediği basın toplantısında İznik’te gerçekleşecek olan ‘1. Kurumsal Yönetim ve İç Kontrol Sempozyumu’nun tanıtımı yapıldı. Tanıtımda konuşan BSMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez şunları söyledi:
“Etkin bir iç kontrol sistemi ile desteklenen kurumsal yönetim anlayışının benimsenmesi; şirketlerde kurumsallaşmanın sağlanması açısından önemli bir adımdır.
Ülkemizde faaliyet gösteren şirketlerin büyük bir çoğunluğunu oluşturan aile şirketlerinde kurumsal yönetim ve iç kontrol anlayışlarının benimsenmesi ve uygulanması; aile şirketlerinin nesiller boyu faaliyetlerini sürdürebilmesi açısından önem taşımaktadır.
Diğer yandan aile şirketlerinde aile içi çatışmaları en aza indirgemeyi amaçlayan aile anayasasının oluşturulması artık bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hem kurumsal yönetim hem de iç kontrol mekanizmalarının şirketlerde oluşturulmasında mali müşavirlere de görevler düşmektedir.
Bu çerçevede; kurumsal yönetim ve iç kontrolün önemine vurgu yapmak ve farkındalık oluşturmak üzere; Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak, TÜRMOB’un katkılarıyla, İznik Belediye Başkanlığı ve İznik Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde; 30-31 Mayıs 2015 tarihlerinde İznik’te ‘1. Kurumsal Yönetim ve İç Kontrol Sempozyumu’na imza atacağız.”
Katılmayı çok arzu etmeme rağmen program çakışması sebebiyle katılamayacağım iki gün sürecek bu sempozyum boyunca şunlar konuşulacak.
* Aile Şirketlerinde Kurumsal Yönetim, İç Kontrol ve Aile Anayasası,
* Aile Şirketlerinde Risk Temelli İç Kontrolün Önemi ve Üst Yönetim Sorumluluğu,
* Etkin Bir İç Kontrolün Özellikleri, Etkinlik Nasıl Ölçülür?
* İç Kontrol Uygulaması Sunumu,
* Kurumsallaşma Yolunda Kurumsal Risk Yönetimi,
* İşletme Üst Yönetimindeki Uyuşmazlıkların Çözümü ve Kurumsal Yönetim,
* Kurumsal Yönetim Raporlaması: Türkiye’deki Gelişimi konularında Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin sunumları gerçekleşecek.
Sempozyum programı; son dönemlerin önemli konusu ‘Aile Anayasası’ ve ‘Aile Anayasasının Oluşturulmasında Meslek Mensubunun Rolü’ konulu panel ile sona erecek.
Türkiye genelinden meslek mensuplarının katılımıyla gerçekleşecek olan sempozyuma 50 ilden, 250 civarı kişi katılacak.
(Bursa dahil toplam 400 katılımcı olacak)
İznik ilçesinin sempozyum için tercih edilmesi hem İznik’in tanıtımı bakımından, hem de İznik ilçesine ekonomik ve sosyal bir hareketlilik getirmesi bakımından doğru bir tercih.
30 Mayıs günü 16:30-19:00 arasında İznik Belediyesi rehberliğinde bir çevre gezisi düzenlenecek.
Yine aynı günün akşamı İznik Grand Hotel Belekom’da canlı müzik eşliğinde bir Gala Yemeği yenilecek.
Programı ve birbirinden değerli katılımcıları gördükçe, bu sempozyuma katılamadığıma şimdiden hayıflanıyorum doğrusu….
cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.