Afetzede çiftçiler KHK çıkarılmasını istedi

*Karacabey ve Mustafakemalpaşa toplam bin 350 çiftçinin mağdur olduğu belirtiliyor. Zararın 220 milyon liranın üzerinde hasara yol açtığı ifade edilirken, çiftçi destek bekliyor.
*Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Karacabey ve Mustafakemalpaşa ile birlikte toplam zararın 243 milyon lira dolayında olduğunu ifade ederek, “Çiftçi kayıt sistemindeki sorunlar nedeniyle TARSİM sigortası yaptıramayan çiftçilerin Olağanüstü Hal sürecinde bir seferliğine Kanun Hükmünde Kararname çıkarılarak zararlarının karşılanmasını istiyoruz. Çiftçinin Tarsim yaptırmasının önündeki engeller de kaldırılmalıdır” dedi.
*Karacabey İlçe Tarım Müdürlüğü dolu mağdurlarının 10 gün içinde sigorta acentelerine başvurmalarını istedi
* Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da bulunan 10 köyde 94 bin dönüm arazide 400 bin ton karpuz, kavun, domates ve biberinin dolu sebebiyle parçalandığını ve borç içinde olduklarını belirten üreticiler, “Yağış sonrası tarlalarımızda oluşan zararın devletimiz tarafından karşılanmasını istiyoruz” dediler.
*Bursa Valisi İzzetin Küçük, dolu yağışından ekinleri zarar gören çiftçilerin mağduriyetinin en kısa sürede giderileceğini söyledi.

Geçtiğimiz Salı günü yağan şiddetli sağanak yağmur ve dolu Karacabey’de 18 bin 800 dönümlük ekili araziye zarar verdi.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, 200 çiftçinin 18 bin 800 dönüm arazide 27 milyon liralık zararın olduğunu belirterek, “Çiftçi kayıt sistemindeki sorunlar nedeniyle zarar gören arazilerin yüzde 70’i Tarsim yaptırmamış. Bakanlık’tan bir kereye mahsus sigortalı gibi ödeme yapılmasını bekliyoruz” dedi.
Karacabey’ ve Mustafakemalpaşa’da Salı günü yağan şiddetli sağanak ve dolunun verdiği zarar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin incelemeleri sonucu ortaya çıktı. Ekiplerin yaptıkları belirlemelere göre Karacabey’de 18 bin 800 ve Mustafakemalpaşa’da 76 bin dönüm olmak üzere 350 çiftçinin toplam 94 bin dönümündeki ekili arazisi zarar gördü. Yaklaşık yarım saat süren dolu ve şiddetli yağış, 400 bin ton sebze ve meyveyi telef etti. Mustafakemalpaşa’da 200 milyon liralık zarar oluştuğu belirtilirken, Karacabey’deki zararın ise 27 milyon lirayı bulduğu ifade edildi. Mustafakemalpaşa’da 26 bin 600 dönüm domates, 17 bin 800 dönüm biber, 9 bin 600 dönüm kavun, 9 bin 100 dönüm karpuz, 11 bin 800 dönüm mısır, 500 dönüm şeftali, bin 100 dönüm armut ve 100 dönüm elmanın zarar gördüğü belirtiliyor.Hasar tespit çalışmaları tamamlanarak bakanlığa gönderildi.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Karacabey ve Mustafakemalpaşa ile birlikte toplam zararın 243 milyon lira dolayında olduğunu ifade ederek, çiftçi kayıt sistemindeki sorunlar nedeniyle zarar gören arazilerin yüzde 70’inin Tarsim yaptırmadığını söyledi. Türkiye’de tarımın en büyük sorununun kayıt dışılık olduğunu vurgulayan Erdem, şöyle devam etti:
“Karacabey’de 683 bin dönüm ekilebilir tarım arazisi var. Tapu ve miras sorunları nedeniyle biz ancak 320 bin dekarına çiftçi belgesi verebiliyoruz. Çiftçi belgesi alanlar Tarsim yapabiliyor. Diğer araziler ise sigorta kapsamı dışında kalıyor. Çiftçimizin zararı büyük buna bir çözüm bulunması lazım. Önerimiz bu insanlara bir sefere mahsus Tarsim yaptırmış gibi zararlarının ödenmesini bekliyoruz.”
Erdem, soruna köklü çözüm bulunması amacıyla çiftçi belgesiyle ilgili olarak bakanlığına çalışma yapmasını isterken, “Muhtar ve bakanlık uzmanlarından oluşan heyetler tespit yapabilir. Bunun için acilen bir yasa çıkarılarak çalışmalar yapılmalı yoksa sürekli bu durumlarla karşılaşırız. Çiftçinin Tarsim yaptırmasının önündeki engeller kaldırılmalı” dedi.
Üreticiler devletten yardım bekliyor
Bir yıl boyunca emek verdikleri ürünlerini hasat etmek için bekleyen ve tek geçim kaynakları tarlalarındaki mahsulleri olan üreticiler devletten yardım bekliyor. Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da bulunan 10 köyde 94 bin dönüm arazide 400 bin ton karpuz, kavun, domates ve biber, ceviz büyüklüğünde yağan dolu sebebiyle paramparça oldu.
Borç içinde olduklarını belirten Karacabey ve Mustafakemalpaşalı üreticiler, “Devletimiz İstanbul’da yaşanan yağış sonrası zarar görenlere yardım edeceğini açıkladı. Biz de yağış sonrası tarlalarımızda oluşan zararın devletimiz tarafından karşılanmasını istiyoruz” açıklamalarında bulundu. Borç içinde olduklarını belirten meyve sebze üreticileri devletin oluşan zararı karşılamaması durumunda büyük sıkıntı yaşayacaklarını ifade etti.
Tarsim Genel Müdürü dolunun vurduğu ovada incelemelerde bulundu
Bu arada Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu ile Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt Karacabey’de etkili olan dolu yağışı sonrası zarar gören tarlalarda incelemelerde bulundu. Karacabey’de 18 bin 800 dönüm tarım arazisi zarar görürken, Bakırköy Mahallesi’nde tarlalarda büyük hasar oluştuğunu ifade eden TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, şöyle dedi:
“Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da yoğun etkilenme söz konusu. Gördüğümüz kadarıyla da ciddi hasar var. TARSİM sigortası olan üreticilerimize hemen hasarlarını belirlemelerini istedik. Üreticilerimize hiçbir mağduriyet yaşatmadan çok hızlı bir şekilde işlemlerini tamamlayarak, ödemelerini de gerçekleştireceğiz. Ama gördüğümüz kadarıyla hasarın boyutu gerçekten çok büyük. Tarlalarda ürünlerin bir çoğu yüzde 100’e yakını hasar görmüş durumda. Bakırköy Mahallesi’nde hasarın büyük olduğunu gözlemledik.”
“ÇKS kaydı olmayana TARSİM yapılamıyor”
Mevcut mevzuat gereği üreticilerin mutlaka poliçe düzenlenebilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydının bulunması gerektiğini söyleyen Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, “Çiftçilerimizin büyük bir çoğunluğu miras hukuku sorunlarından dolayı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt yaptıramıyorlar. ÇKS kaydı açılmamış ise ne yazık ki onlara TARSİM sigortası yapamıyoruz. Bu problem neticesinde de TARSİM sigortasından faydalanamıyorlar. Çünkü bu devlet destekli bir model. Pirim desteği de devlet tarafından yapılıyor. Devlet desteği olabilmesi içinde ÇKS şartı aranıyor. Biliyorsunuz diğer desteklemelerde de ÇKS kaydı gerekiyor. ÇKS kaydı olmazsa TARSİM poliçesi düzenlenemiyor. Şu ana kadar 500 çiftçimizden hasar ihbarı aldık. Dün itibarıyla başlayan ekspertiz çalışmalarımızı süratle tamamlayıp sonuçlandırmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Vali Küçük çiftçileri dinledi
Çarşamba günü de Bursa Valisi İzzetin Küçük de, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da zarar gören arazilerde incelemelerde bulunarak, mağdur durumda olan çiftçileri dinledi.
Mustafakemalpaşa’nın Yeşilova Mahallesi’nde çiftçilerle bir araya gelen Vali İzzettin Küçük Küçük, yapılan incelemelerde, “Mustafakemalpaşa’da bin 150 kadar çiftçimizin 76 bin dönüm, Karacabey’de ise 200 çiftçimizin 19 bin dönüm ekili alanı etkilendi. Bu arazilerde domates, biber, kavun, karpuz ve kabak gibi ürünler ekiliydi. Bazı tarlalardaki ürünler hiç kullanılamaz, toplanıp satılamaz hale geldi. Çiftçimizin mağduriyetinin takipçisiyiz. Mustafakemalpaşa’da 76 bin dönüm arazide oluşan zararın telafisi için bakanlık düzeyinde çalışma yapılacaktır” dedi.
Çiftçilerin mağduriyeti ve hasarının çok olduğunu ifade eden Küçük, “Kimi tarlalarda yüzde yüz zarar mevcut. Yüzde 40’ın üzerindeki hasarlarda nakdi ödeme söz konusudur. Yüzde 40’ın altında olanlarda da devletin desteği, katkısı var. Özellikle borçların ötelenmesi, ertelenmesi söz konusudur” diye konuştu.
Afetin ardından bölgeye gelen Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem ile birlikte İnegöl, Gemlik, Nilüfer, Osmangazi, Orhaneli, Keles, Mudanya ve Yenişehir Ziraat oda başkanları da çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için birlik ve beraberlik içinde hareket edilerek süreci takip edeceklerini belirtti.
Ziraat odası başkanları, TARSİM sigortası yaptıramayan çiftçilerin Olağanüstü Hal sürecinde bir seferliğine Kanun Hükmünde Kararname çıkarılarak sigortası olmayan çiftçilerin zararlarının karşılanmasını Vali Küçük’ten istediler.
İlçe Tarım Müdürlüğü’nden uyarı
Karacabey İlçe Tarım Müdürlüğü tarlaları hasar gören çiftçilerin sigorta acentelerine başvuru yaparak dolu zararı ihbarında bulunmalarını istedi.
İlçe Tarım Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “18.07.2017 tarihinde İlçemizde meydana gelen dolu yağışı nedeniyle zarar gören alanlarda İlçe Müdürlüğümüzce hasar tespit çalışmaları yapılarak Bakanlığımıza rapor halinde bildirilmiştir. Zarar gören alanlar için sigortası bulunan Çiftçilerimizin 10 gün içerisinde sigorta yaptırdıkları Acentelere başvuru yaparak dolu zararı ihbarında bulunmaları ve ekspertiz talep etmeleri gerekmektedir.” denildi.
Matlı: Dolu yağışı mağdurları 10 gün içinde Tarsim’e başvurabilirler
Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Marmara Bölgesi’nde yaşanan yağışlı havanın etkisiyle Karacabey ile Mustafakemalpaşa ovalarında görülen ve tarım ürünlerinde büyük hasara yol açan dolu yağışının sebze meyve fiyatlarını arttırabileceğini söyledi.
Matlı, kısa adı TARSİM olan Tarım Sigortaları Havuzu’ndan mahsulünü sigorta ettirenlerin 10 gün içinde başvurmaları gerektiğini de hatırlattı.
“Çiftçimize büyük geçmiş olsun” diyen Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da yaklaşık 100 bin dönümlük arazide meydana gelen ve domates, biber, kavun, karpuz ile mısır gibi önümüzdeki günlerde hasadına başlanacak olan ürünlerde çok büyük hasarlar yaşandı” şeklinde konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanının olayın meydana geldiği ilk saatlerden itibaren bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini de sözlerine ekleyen Matlı, “Sayın Bakanımız gelişmelerle yakından ilgileniyor. Tarım İl Müdürlüğümüze bağlı ekipler hasar tespiti yapıyorlar. Kayıplar ve çiftçinin zararı büyük. Sebze ve meyve fiyatlarında bu döneme özel artışlar söz konusu olabilir. Bu arada mahsulünü Tarım Sigortaları Havuzu’ndan sigortalatanların 10 gün içinde TARSİM’e başvurmaları gerekiyor” dedi.

One thought on “Afetzede çiftçiler KHK çıkarılmasını istedi

  • ayhanKacar16@hotmail.com'
    24 Temmuz 2017 tarihinde, saat 11:49
    Permalink

    Bütün çiftçimiz ne de olsa SİGORTA yaptırıyor. Zararını oradan alır. Kar ettiğin de kimsenin haberi olmuyordu…

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.