Adliyede koronavirüs uygulaması

Karacabey Adalet Sarayı’nda koronavirüs önlemleri kapsamında, 14 Nisan’a kadar sadece tutuklu sanık ve şüphelilerin yargılandığı davaların duruşmaları yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararla nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, tüm icra iflas takip ve talep işlemleri ile ihtiyaci haciz işlemleri 30 Nisan tarihine kadar durdurulduğu bildirildi.

Karacabey Adalet Sarayı’nda duruşmalar için yeni bir düzenleme yapıldı. Ülke genelinde de uygulanan karar doğrultusunda, 14 Nisan’a kadar tutuklu ve acil işler haricinde duruşmalar yapılmayacak. Acil durumlarda nöbet usulü ve esnek çalışma prensibi uygulanacak. 14 Nisan’a kadar tarihe kadar olan duruşmalara ilişkin verilecek yeni tarihler ve ara kararlar taraflara tebliğ edilecek. Tutuklu olan dosyalar da ise sanık adliyeye getirilmeden, cezaevinden SEGBİS aracılığıyla mahkeme salonuna bağlantı yapılacağı öğrenildi.

Bu arada bazı mahkeme kapılarına bilgilendirme notları asıldı. Kapılara asılan duyurularda, “Koronavirüs (Covid-19) olarak bilinen bulaşıcı hastalık sebebiyle Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun ve de Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun 13/03/2020 tarihli önerileri doğrultusunda, mahkememizdeki dava ve işler ile ilgili aşağıdaki kararların alınması gerekmiştir” denildi. Duyurularda, tarafların huzurunda duruşma yapılmayacağı, tanık dinlenmeyeceği, karar aşamasında olan dosyalarda her iki tarafın açık talebi ile yokluklarında karar verilebileceği ve hastalık tehlikesinin azalması halinde mahkemelerin eski çalışma düzenine döneceği belirtildi.

İcra, iflas ve haciz işlemleri durduruldu

Yargıda koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında icra iflas dairelerinde insan sirkülasyonunu durdurmak için yeni bir önlem alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla nafaka dışında icra dairelerindeki bütün iş, işlem ve takipler durduruldu. Resmi Gazete’de de yayınlanan karar ile Cumhurbaşkanı İcra İflas Kanunu’nun 330. maddesi gereğince sahip olduğu yetkiyi kullanmış oldu.

Karara göre nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç yurt genelindeki icra ve iflas takipleri 30 Nisan’a kadar durduruldu. Bu çerçevede taraf ve takip yapılmamasına, yeni icra takip taleplerinin alınmamasına ve ihtiyati haciz kararlarının icra ve infaz edilmemesine karar verildi. Bu karar sayesinde, koronavirüs salgını nedeniyle icra dairelerindeki iş ve işlemlerini takip edemeyen vatandaşlar herhangi bir hak kaybı veya mağduriyet yaşamayacak.

30 Nisan’a kadar yeni icra başvurusu veya haciz işlemleri de söz konusu olmayacak. Salgın tehlikesinin devam etmesi halinde bu süre yine aynı usulle Cumhurbaşkanı kararıyla uzatılabileceği, yeni bir karar alınmazsa 1 Mayıs’tan itibaren icra iflas işlemlerinin aynen devam edeceği bildirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.