AB Gıda, “Karadağ’dan çıkmam” diyor!

Karacabey Kıranlar Köyü’nde 100 dönüm alanda kireç fabrikası kurmak için koşuşturan AB Gıda’ya gösterilen kolaylığın ardı arkası kesilmiyor.
Bursa bürokrasisi son kararıyla köylünün merasını ve adı Karacabey’le özdeşleşmiş durumdaki Karadağ’ı AB Gıda’ya 10 yıllığına kiraladı. AB Gıda’nın Kireç Ocağı’ndan sonra şimdi de Taşlık Köyü Merası’nda Taş Ocağı işletmek istemesi kafaları iyice karıştırdı. Taşlık Köyü Merası’nın 67 dönümünde Taş Ocağı işletmek için izin alan şirketin siyasi baskı yapmış olabileceği ileri sürüldü. Şahinköy’lüler, Karacabey halkını arkasına alarak yapmış oldukları direnişle çimentocuları vazgeçirmişti. AB Gıda’nın istediği karar ve izinleri kolayca çıkartması sonrası Karadağ’da sessizce Kireç Fabrikasıyla birlikte Taş Ocağı açma girişimleri çevrecileri yeniden ayaklandırdı. Bu bölgeden değerinin çok üstünde fiyatla arazi satın alan AB Gıda’nın Karadağ’daki Kireç Ocağı girişimleri, Taşlıktaki Taş Ocağı operasyonuyla birlikte iyice hız kazandı.
AB Gıda’ya, Taşlık Köyü merasında sözde maden çıkartmak için 2’inci grup işletme ruhsatı verilmiş olması Karacabey’de tedirginlik yarattı. ÇED Raporu aranmaksızın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 10.03.2008 tarihinde verilen ruhsatla AB Gıda, Taşlık Köyü’nün merasında Taş Ocağı işletmek için zaman yitirmeden harekete geçti. Taşlık Köyü merası 10 yıllığına kiralanırken Muhtarlıktan ses çıkmaması soru işaretleri yarattı. Muhtarlığın Taş Ocağına izin verilmesine tepkisiz kalması köyde olduğu gibi Karacabey’de de hayretle karşılandı. Taş Ocağı’nın açılmasıyla, 2018 yılına kadar Taşlık Köylüleri meralarını kullanamayacak. Bu süre zarfında Taş Ocağı işletilirken iki de bir patlayan dinamitlerden korku dolu dakikalar ortaya çıkacak. Kalkan toz nedeniyle Taşlık’ta tarımsal ürünlerdeki verim ise büyük ölçüde düşecek.
CHP TEPKİ GÖSTERDİ
CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş, AB Gıda’nın Kireç Fabrikası girişiminden sonra Taşlık’ta Taş Ocağı açmak istemesinin bardağı taşırdığını belirtti. Karabaş, “Tarım ve havyacılığın başkenti rüyası sona mı eriyor? Türkiye’yi besleyen dünyanın en verimli toprakları üzerinde ağır sanayi yatırımlarıyla Karacabey’in önünün kapanmak istendiği görülmüyor mu? Karacabey Ovası üzerinde kumar oynanmasına izin verilmemelidir. Bazı muhtarlarımızın sessiz kalması düşündürücüdür. 54 Sivil Toplum Örgütü’nün imzalarının arkasında durması halinde kireççiler, çimentocular ve taş ocağı işletmek isteyenler avuçlarını yalar. Bütünlük içinde olalım, Karacabey’e hep birlikte sahip çıkalım. Talana karşı duralım, ovamızın peşkeşlenmesine izin vermeyelim” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.