Bursa iş çevresi “Üretim ekonomisi” dedi!

Aydınlık Gazetesi’nin düzenlediği Üretim Kurultayı geçtiğimiz Cuma günü Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda yapıldı. İş adamları ve yerel basınında izlediği kurultaya ilgi yoğundu. Katılımcılar kurultay sonrası izleyicilerin sorularını yanıtladı. Üretim Ekonomisi’nin olmazsa olmaz koşul olarak öne çıktığı kurultayda ilk konuşmayı gerçekleştiren Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek şu ifadelere yer verdi.;
“Ekonomik krizin temel nedeni 24 Ocak kararlarıdır. Üreten kesim hedef alındı. Köylüye, çiftçiye devletin sırtındaki kambur dendi. Milli direnişin simgesi KİT’ler satılmaya, özelleştitilmeye, kapatılmaya başlandı. KOBİ’lere ‘Sen üretme satın alırız’ dendi. Uygulanan Borçlanma Ekonomisi’nin Özal-Çiller-Kemal Derviş-Tayyip Erdoğan düzleminde bu kriz kaçınılmazdı. Emperyalizmin dayatması sistem ülkemize açılan ekonomik savaştır. Borcu ödeyemez duruma getirildik. Bu sorunu, bu sonu hazırlayanlar ve bu sistemi savunanlar çare olamaz. Sonucu görüyoruz. Emperyalizmin uygulayıcısı olursanız ülkenin değerlerini, varlıklarını fahişeleştirir ve satmaya başlarsınız. Getirildiğimiz durum budur. Güneydoğu sınırlarımızda da bir uydu devlet yani İkinci İsrail’i kurmaya çalışıyorlar. Yıllardır, polisimiz ve Mehmetçiğimiz bu savaşı veriyor. Dinci ve bölücü terörün saldırısı altındayız. Toprak bütünlüğümüz için savaş veriyoruz. Başaramayacaklar. Atomu parçalayabildiler ama Türkiye’yi parçalayamayacaklar.”
BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dayanıklı da konuşmasına “Hammaddede inanılmaz derecede dışarı bağlıymışız. Bu kriz kral çıplak dedirtti” diyerek başladı. Dayanıklı, çözüm ve önerilerini sıraladı; “Dünya çapında ilk 5’te olduğumuz, ilk 3’te olduğumuz ürün ve kesimlerimiz var. Bu sayı artırılmalıdır. Fındık, zeytin, metal işleme, ayakkabı gibi örneklerde dünyada birinci, üçüncü ve beşinci durumdayız. İlk 3 içinde yer alan KOBİ’ler desteklenmeli ve sıralamadaki yerimizi daha yukarılara çalışmalıyız. Temel bilimlerde yani kimya, fizik, matematik gibi alanlarda son 20 yılda geriye gidişimiz var. Teknoloji de geri kalışımızın temel nedenlerinden biri bu. Teknoloji üretmiyor, satın alıyoruz. Maliyetlerin yükseliyor. Satın alınanlara üretecekken yüzlerce, binlerce kat daha fazla ödeyerek alım yapıyoruz. Üniversitelere teknoloji alanında görevler, zorunluluklar verilerek teknolojik anlamda güçlenmeliyiz. Lisanslı depoculuğa özel önem verilmelidir. Örneğin, Çin’de çok düşük krediler verilmekte, lisanslı depolarda tutulmakta ve kredinin güvencesi olarak üretilen kabul edilmektedir.”.
BUSİAD Denetleme Kurulu Üyesi Denizhan Sezgin de turizm alanında Bursa’nın verilerini paylaştı. Bursa’nın turizm merkezi olması için gerekli 5 etmene sahip olduğunu belirten Sezgin turizmcilerin çözüm ve önerilerini paylaştı. Sezgin, “Turizm Bakanlığı ulusal ve uluslararası tanıtımlarda Bursa’ya ağırlık vermelidir. Altyapı yetkisi Büyükşehir belediyelerine devredilmeli. İznik’in önemi kavranmalı, Bakanlık yatırım yapmalıdır. THY Bursa merkezli seferler düzenlemeli, hızlı tren tasarısı gerçekleştirilmeli ve gelecekte Avrupa’ya bağlanmalıdır. Bu bağlamda Bursa’nın tanıtımı için Vakıf kurulması ve içinde kamu ile özel kesimin yer alacağı Tanıtım A.Ş de kurulması önerilerimizdir.” dedi.
Bursa Bilişim İş Adamları Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Morkan “Beyin donanım, akıl yazılımdır” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Türk Halkı yeniliğe en açık ve en çabuk uyum sağlayan bir toplum. Bu bilişimde de, tarımda da, teknolojide de en büyük altyapımızdır. Bize ait olanı üretebileceğimiz bu alt yapıyı harekete geçirmeliyiz. Bilişim Bakanlığı kurulması bu alandaki beyin göçünü engelleyecek. Bizim çocuklarımız, bize ait olanı, bizim için üretecektir. Yasa ve mevzuatlar hızla çıkarılarak bilişim alanındaki diğer ülkelere göre geri kalmışlığımızın önüne geçilmelidir. Yazılımın yalnızca %25’i yerlidir. Bunu ülkemizin stratejik durumu, güvenliği için en üst düzeylere çıkarmamız gerekmektedir. Bilişim gelecekteki dünyada ülkelerin bağımsızlığında ve özgürlüğünde stratejik önemde olacaktır. ”
Kurultay sonrası kitaplarını imzalayan Doğu Perinçek göreve yeni gelen Vatan Partisi Orhaneli İlçe Başkanı Aslan İnceyürek ve Yönetim Kurulu ile bir araya geldi. Perinçek, İnceyürek ve Yönetim Kurulu’na başarılar dileyerek “Vatan Savaşına” vurgu yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.