Vatan Partisi’nden “Nestle ve polise” kınama

Karacabey Nestle Fabrikası’ndan haksız yere işten çıkartıldıkları öne sürülen 25 işçiden 12’si önceki gece 155’e gelen bir ihbar sonucu işletmenin çalışma düzenine zarar verdikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. 2 işçiye ters kelepçe takıldığı belirtilirken, gözaltına alınan tüm işçilerin ifadelerinin ardından sahur vaktinde serbest bırakıldıkları öğrenildi.
Bu olay üzerine Vatan Partisi Karacabey İlçe Örgütü dün kınama eylemi düzenledi. Eyleme gözaltına alınan işçilerin yanı sıra, Vatan Partisi Bursa İl Örgütü de destek verdi.
İşçilerin hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alındığını iddia eden Vatan Partisi İlçe Başkanı Ahmet Aygün Ata, yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“390 gün önce dayanaksız ve içeriği gerçeklerle bağdaşmayan gerekçelerle Nestle’deki işçi kardeşlerimizin işine son verildi. Gerek ulusal gerek uluslararası anlamda anayasanın kendilerine verdiği hakları kullanan işçiler, barışçıl yollarla haykırdı. Yasal başvuruları da emekçi kardeşlerimizin lehine sonuçlandı. İşe geri iade kararı sonrası Nestle müzakere önerdi. Kabul ettiler ve istekleri tekti. Hep birlikte çıktıkları bu yolda hep birlikte işlerine dönmek. Pazarlıklarda sürekli oyalandılar, masaya ilk oturan da onlardı.
Emekçilerimizin sloganı hep aynıydı, kemikleşmişlerdi; ‘Ya hepimizi ya hiç birimiz’ diyorlardı. Önlerine “25/2’den çıkarıldık” diye bir yazı koşulu koydular. Bu madde yüz kızartıcı suçlar kapsamında ve işletmenin fiziki varlığına zarar verilmesi ile uygulanan bir maddeydi. Bu tezi yasal süreçte kullandılar. Ellerinde adli hiçbir belge olmamasına karşın bunu savunmalarına koydular. Ancak iş yasasının bu maddesiyle çalışma yaşamı sonlandırılan bir emekçinin bir daha iş bulamamasının en acı maddesiydi.
Direniş çadırları bile yasal çerçeve içinde olan alandaydı. İşe giriş çıkışları engellenmiyordu. İşletmenin çalışma düzenine zarar vermiyorlardı. Ancak önceki gece 155’e yapılan bir ihbarla suçlu ilan edildiler. Güvenlik güçleri hukuka aykırı bir biçimde müdahalede bulundu. Kardeşlerimizi fiziki güçle ve kelepçeleyerek sorgulamaya götürdüler. Bazı emekçi kardeşlerimizin vücutlarında darp izlerine rastlanıldı, raporlandı. Yaşamları boyunca emek üreten bilekleri kelepçelendi. Bu uygulamayı işçi kardeşlerimize yaşatanları kınıyoruz. Vatan Partisi Bursa ve Karacabey Örgütü olarak, emekçilerimize uygulanan bu baskıya neden olanları halkımızın vicdanına teslim ediyoruz. Vatan Partisi olarak hukuksuzluğun, baskının karşısındayız.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.