“Mısır desteklemeleri neden ödenmiyor?”

Bakanlık, çiftçilerin planı sekteye uğrattı:

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, mısır desteklemelerinin zamanında ödenmemesine tepki gösterdi. Desteklemelerin önceki yıllarda Haziran ayı sonuna kadar yatırıldığını hatırlatan Erhan Erdem, bu yıl ki gecikmenin nedenini sorgulayarak, “Çiftçi, bayram öncesi desteklemelerin yatırılmasını bekliyor” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çiftçilere ton başına ödenen mısır desteklemesi bu yıl zamanında verilmedi. Önceki yıllarda Haziran ayı sonuna kadar banka hesaplarına aktarılan destekleme ödemelerinin gecikmesi, çiftçilerin planını sekteye uğrattı. Çiftçilerin bayram öncesi ödeme beklediğini dile getiren Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, “10 yıl önce ton başına 70 TL olan desteklemenin 40 TL’ye düşürüldüğü yetmez gibi bir de zamanında ödenmedi. Ödemeler neden gecikti? “Çerez parası” haline getirilen desteklemenin bir de zamanında ödenmemesi oldukça düşündürücüdür” diye konuştu.
Geçen yıl Karacabeyli çiftçinin çok kötü bir sezon yaşadığını hatırlatan Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, “Çiftçilerimiz geçen sezon büyük darbe aldı. Aşırı yağış ve dolu felaketinde 25-30 bin dekar alandaki domates tarlada kaldı. Polar (Şeker oranı) kıskacına alınan pancar üreticisi bırakın masrafını çıkarmayı büyük zarar etti. 11 bin 500 dekar alanda olan pancar ekimi bu yıl 470 dekarda kaldı. Çiftçilerimiz, yeni sezonda bezelye ve karpuzdan da umduğunu bulamadı.
10 yıl önce mısıra ton başına 70 TL destekleme veriyordu. Bu rakam 40 TL’ye kadar düştü. Buna destekleme denilemez. Zamanında ödenmediği için bayram harçlığı da diyemiyoruz. Her sezon daha da içeri giren çiftçilerimiz her türlü zorluğa karşın üretmeye devam ederken yaşanan bu aksaklığa anlam veremiyoruz. Mısır desteklemelerinin bayram öncesi çiftçilerimizin banka hesabına aktarılmasını istiyoruz” dedi.
“Hububat desteklemeleri askıya mı alındı?”
Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, hububat desteklemelerinde de duraksama yaşandığını kaydetti. Yaklaşık bir ay önce bazı çiftçilere hububat desteklemesi ödendiğini aktaran Erhan Erdem, “Kademeli olarak yapılan ödemelerin şimdiye kadar tamamlanması gerekiyordu. Yaklaşık bir ay önce ödeme listesinde ilk sıralarda yer alan çiftçilerimizin desteklemeleri yatırıldı ancak devamı gelmedi. Şimdiye kadar tamamlanması bekleniyordu” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.