’81 İliz, Hepimiz Biriz’ Sergisi’ne tam not!

*Karacabey Ulubatlı Hasan İlkokulu Bursa’nın 81 ilde tanıtılmasını sağlayarak örnek teşkil etti.

Türkiye genelinde 81 farklı ilden 81 öğretmenin bir araya gelerek yerli üretim ve kültürel değerlere destek vermek amacıyla geliştirdiği ’81 İliz, Hepimiz Biriz’ projesinin Bursa ayağı geçtiğimiz Çarşamba günü Karacabey Ulubatlı Hasan İlkokulu’nda gerçekleşti. Yerli Malı Haftası nedeniyle 81 ilden gönüllü öğretmenlerin okullarında organize ettikleri program, tüm Türkiye’de eş zamanlı düzenlendi.
Karacabey Ulubatlı Hasan İlkokulu’ndaki etkinliğe Karacabey Kaymakam Vekili ve Mustafakemalpaşa Kaymakamı Mustafa Masatlı, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Vural, İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, Ulubatlı Hasan İlkokulu Ferhat Cengiz Coşan, Proje Koordinatörleri Nazlı Arslan Gül, Özlem Taş, okul müdürleri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, veliler ile öğrenciler katıldı.
Bursa’yı temsilen Karacabey Ulubatlı Hasan İlkokulu’nda düzenlenen ’81 İliz, Hepimiz Biriz’ adlı serginin açılış kurdelesi büyük bir coşku içinde kesildi. Projenin koordinatörlük görevini üstlenen Sınıf Öğretmenleri Nazlı Arslan Gül, Özlem Taş ve öğrencileri tarafından büyük emeklerle dört dörtlük hazırlanan 81 ilin doğa harikaları, tarihi dokusu ve yemek kültürlerini gösteren afişlerin yer aldığı sergi büyük beğeni aldı. Ayrıca Bursa’nın 81 ilde tanıtılmasını sağlayan Karacabey Ulubatlı Hasan İlkokulu bir ilke imza atarak tüm okullara örnek olarak takdir topladı.
Türkiye’nin dört bir yanında yer alan illerin yöresel ürünlerinin, tablo ile sergilendiği Ulubatlı Hasan İlkokulu’ndaki anlamlı projenin açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Ferhat Cengiz Coşan, “Yerli Malı’nın ne demek olduğunu ve kullanımının arttırılmasını sağlamak adına bir farkındalık oluşturmak amaçlı ortaya çıkan 81 ilimizle eş zamanlı gerçekleştirdiğimiz ’81 İliz, Hepimiz Biriz’ adlı sergimizi açmanın gururunu yaşıyoruz. Çocuklarımız geleceğimizin ışığı ve aynasıdır. Onlara ne verirsek, aynı şekilde gelecekte de karşılığını alacağımız muhakkaktır. İşte bu sebeplerle 81 ilimizin tarihi, kültürel, endüstriyel ve mutfak kültürlerinin yer aldığı poster sergisini hazırladık. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız bu yaşta bütün bu illeri görme imkanına sahip değiller. Onların diğer iller hakkında da biraz bilgi sahibi olması, onların eğitimine ve öğrenimine katkı sağlayacak. Merak duygusunun aşılanması, memleketimizin güzelliklerini görmeleri, devletini, milletini ve yerli mallarının sahiplenmesi anlamında da bu projeden büyük kazanımlar alacaklarını umut ediyorum. Öğrencilerimiz bir işi başardıkları zaman çok heyecanlanıyorlar. Bizlerde öğrencilerimizle birlikte aynı heyecanı taşımaktayız. Bu projede öğretmenlerimiz, öğrencilerimizle birlikte özveriyle çalışarak büyük iş başardılar. Yerli Malı Projesi’nde bizleri yalnız bırakmayarak, katılımlarınızdan dolayı onur duyduk. Ayrıca emeği geçen öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve tüm kurum, kuruluşlara herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.
Herkesin çocukluğunda yerli malı haftasıyla ilgili hoş anısı olduğunu ifade eden Karacabey Kaymakam Vekili ve Mustafakemalpaşa Kaymakamı Mustafa Masatlı da, “Bizler de okullarımızda yapılan Yerli Malı Haftası etkinlikleriyle büyüdük. Sadece evlerimizden yiyecek getirerek bu günleri kutladık. İşte bu yüzden bu projenin gerekçesi; ülkemizde üretilen ürünler hakkında öğrencilerin yerinde bilgi edinememesi, Yerli Malı Haftası kutlamalarının okullarda yeme ve içme etkinliği ile sınırlı kalmasıdır. Osmanlı’nın zayıflamasında en büyük sebeplerden biri de milli üretim ve tüketimin sağlanamamış olmasıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve çevresi yerli üretimin ve tüketimin ne demek olduğunu çok iyi bilmişlerdir. O yüzden Cumhuriyet kurulduktan sonra yerli malı kullanımı ciddi derecede gelişmiştir. Şimdiki zamanda da yerli malının yerini giderek marka tutkusunun aldığını görmekteyiz. Herkes bilmelidir ki, Türkiye’nin barkod numarası var. 869 numarasını gördüğünüz ürünler Türkiye’nin yerli malıdır. Türkiye büyüyor ve gelişiyor. Buna herkesin katkı sağlaması gereklidir. Hep beraber yerli üretim ve tüketimi teşvik etmek zorundayız. Toplumsal bilinç oluşturarak yerli malımızın korunmasına ve arttırılmasına katkı sağlamalıyız. Hedefimiz milli üretmek ve milli tüketmek olmalı. Marka tutkununu bir kenara bırakacağız. Sadece yeme içme anlamında değil, memleketimizin bütün değerleri anlamında da bir tanıtıma çevrilmesini içeren ’81 İliz Hepimiz Biriz Projesi’ Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesi adına çok güzel sonuçlar verecektir. Emeği geçenlere şükranlarımı iletiyorum.” diye konuştu.
Projede Bursa’yı temsilen görev alan Karacabey Ulubatlı Hasan İlkokulu Sınıf Öğretmenleri Nazlı Arslan Gül ve Özlem Taş ise, “Öğrencilerimizin hayatında unutamayacakları işlere, onlarla birlikte çalışarak imza atmak biz öğretmenlerin en büyük kazancıdır. Ve şimdi bizler bu proje ile tüm Türkiye’de görev yapan gönüllü öğretmenlerimizle, öğrencilerimizin yüreklerine attığımız imzanın haklı gururunu yaşamaktayız. Projemizin amacı; yerli mallarının tüketiminin arttırılmasını sağlamak, ülkemizde üretilen ürünler hakkında bilgi edinmek, milli birlik ve beraberlik duygularının gelişmesidir. Projemizin hedefleri ise; yerli malı tüketiminin bilinçli olarak arttırılabilmesi, etkinlik esnasında Türk malları hakkında bilgi sahibi olabilme, milli birlik ve beraberlik duygularını yaşatarak birlikte çalışmalara katılabilme, öğrencilerin genel kültür alanlarında araştırma yapabilmesini sağlamak, öğrencilere yaşadığı yörede üretilen ürünler hakkında bilgilerin görsel yolla anlatabilme ve eş güdümlü çalışabilmektir.
Köyden kente göç neticesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçi sayısının hızla azalması, toptan ve perakende satışlarda hem satıcının hem de tüketicinin yerel ürünlerden uzaklaşması, ithal ürünleri tercih etmesi gibi nedenler yerli mallarının tekrar gündeme gelmesi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Ortaya çıkan bu ihtiyaçtan yol alarak ’81 iliz Hepimiz Biriz’ projesinde gönüllü öğretmenlerimizle iş birliği yaparak çalıştık. Araştırdık, fikir alış verişinde bulunduk, birbirimize destek olduk. Öğrencilerimizi ve velilerimizi de bu projeye dâhil ederek güç birliği sağladık. Neticede 13 Aralık 2017 Çarşamba günü tüm Türkiye’de aynı anda çalışmalarımızı sergilemekteyiz. Bizler Yerli Malı haftasında Karacabey Ulubatlı Hasan İlkokulu olarak ev sahipliği yapmanın ve projemizin amacına ulaşmış olmasından dolayı çok mutluyuz. Büyük emeklerle hazırladığımız projemizde ilk andan itibaren desteklerini esirgemeyen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Okul Müdürümüz Ferhat Cengiz Coşan’a, öğretmen arkadaşlarımıza ve velilerimize çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından tüm şehirlerin kültürel mirası, doğa harikaları ve zengin Türk mutfağını konu alan ve yanlarında ’81 İliz Hepimiz Biriz’ baskılı tişörtleriyle görev alan öğrencilerin bekledikleri afişler konuklar tarafından büyük beğeniyle izlendi. Her öğrencinin tanıttıkları ilin özgü değerlerine hakim sunumları da takdir topladı. Bursa’nın kültürel simgesi Hacivat ve Karagöz’ün kostümlerini giyen öğrenciler de projenin daha da anlam kazanmasını sağladı.
Serginin finalinde ise canlı müzik eşliğinde yöresel türkülerin seslendirilmesi ise programa ayrı bir renk kattı. ‘Bursa’nın Ufak Tefek Taşları’ türküsüyle başlayan müzik ziyafetini tüm misafirler alkış tutarak eşlik etti. Kusursuzca hazırlanan sergi tüm katılımcılar tarafından tam not alırken, konuklara yapılan ikram takdimiyle program sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.