“33’lük Amonyum Nitrat’ın satışı yasaklanmalı”

Eski Karacabey Ziraat Odası Başkanı ve Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, son günlerde terör olaylarındaki artışa dikkat çekerek, saldırılarda patlayıcı hammaddesi olarak kullanılan Amonyum Nitrat (An) Gübresi’nin ülke güvenliği açısından tehlike oluşturduğunu belirtti.
Karaca, çiftçilerin bitkilerin ihtiyacını sağlamak için kullandığı 33’lük amonyum nitrat gübresinin, güvenlik güçlerimizin şehit edildiği kahpe saldırılarda da ana madde olarak kullanılması üzerine satışının derhal yasaklanması gerektiğine vurgu yaptı.
33’lük amonyum nitrat gübresine kısıtlama getirilmesine yönelik çağrısına ilişkin bir açıklama yapan Karaca şu ifadelere yer verdi; “Son aylarda azgınlaşan terör ve her gün gelen şehit haberleri canımızı yakmaya ve yüreklerimizi dağlamaya devam etmektedir.
Güvenlik güçlerimizin şehit edildiği kahpe saldırılarda kullanılan ana madde çiftçilerimizin bitkilerin ihtiyacını sağlamak için kullandığı 33’lük amonyum nitrat gübresidir. Bu gübre piyasalarda rahatlıkla satılabilmekte ve isteyen herkes, istediği miktarda alabilmektedir.
Biz çiftçiler olarak ürünlerimizin azot ihtiyacını amonyum sülfat, üre ve 26’lık kalsiyum amonyum nitrat gibi gübrelerden karşılayabiliriz. Bir vatan evladı gencimizin canı için gerekirse hiç gübre kullanmadan da ürün yetiştirebiliriz. Ülkemizde terör bitene kadar bu gübrenin yasaklanması çiftçilerimizi ve ürün verimlerimizi hiçbir şekilde etkilemeyecektir.”
“Tarım ve Hayvancılık magazin malzemesi yapılmamalı”
Tarım ve Hayvancılığın magazin malzemesi yapılmaması gerektiğine de dikkat çeken Karaca, “Son aylarda Tarım ve Hayvancılık sektörünün yaygın medyada (ana akım medyada) magazin haberleri malzemesi yapılması (ray ting uğruna) bizleri çok üzmekte ve öfkelendirmektedir.
Her ay enflasyon rakamlarının açıklandığı günlerde Pazar yerlerinde sebze ve meyve tezgahlarının önünde çekimler yapılması ve konudan bihaber kimselerle röportajlar yapılması enflasyon artışlarının tek müsebbibi tarım sektörüymüş gibi bir imaj yaratmakta, vatandaşla üreticilerimizi karşı karşıya getirmektedir. Yapılan bu tarz röportajlar ve programlar sektörümüzü küçük göstermekte kalmayıp büyük ve yıkıcı zararlara yol açmaktadır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik’in çok isabetli bir kararla uygulamaya koyduğu “Köye dönüş” projesi ile (genç çiftçilere 30.000 TL hibe verilmesi) bile alay edilircesine, süslü püslü kadın ve erkeklerle röportaj yapılması sektörümüze hakaret sayılabilecek noktalara gelmiştir.
Yerel medya ve sayıları gittikçe artan tarım ve hayvancılık kanalları uygulamadan gelen, konuları bilen uzman kişilere yer vererek, sektörün bilinçlenmesine katkıda bulunmaktadırlar.
Çok büyük imkânlara sahip olan ana akım medyanın görsel ve yazılı kanalları uzman kişilerden yararlanıp, az da olsa bu tip yayınlar yapsa Türk tarım ve hayvancılığına büyük katkı sağlarlar.
Tüm dünyada en stratejik ve kutsal bir sektör olarak kabul edilen tarım ve hayvancılık sektörü paydaşları saygı duyulmayı beklerken, her gün magazin malzemesi olarak kullanılmayı hak etmemektedir” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.