2008-2009 Adli Yılı törenle başladı

Bursa Adliye Sarayı bahçesinde düzenlenen törene, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Necati Türe, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ertuğrul Yılmaz, Bursa Emniyet Müdürü Tahsin Demir, Bursa Barosu Başkanı Asude Şenol, Işıklar Askeri Hava Lisesi Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Mehmet Eldem, hakim ve savcılarla adliye çalışanları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Bursa Barosu Başkanı Asude Şenol, Atatürk anıtına çelenk koydu. Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er ise açılışta yaptığı konuşmada hukukun özünün adalet olduğunu belirtti. Hukuk özünü sağlamak için adaletin yılmaz savunucusu olmaya devam edeceklerini dile getiren Er, “Adalet üç temel güçten biridir. Ama yeterince önem verilmediği herkesçe bilinmektedir. Oysa adaletin değerini bilen Atatürk, ‘Bir memlekette adalet olmazsa, o memlekette anarşiden başka bir şey yoktur’ sözüyle dikkat çekmiştir. İnsanların yaşamını değerli kılan ve mutluluk yolunu açan adalettir. Çağdaş bir devlette yurttaşlar üzerinde yargı gücü kadar doğrudan etkili bir güç yoktur” dedi.
Zayıf ve haklı olanların en güçlü yerlerinin adliyeler olduğunu söyleyen Er, “Bursa Adliyesi’ndeki görevli hakim, savcı ve adliye personeli olarak demokratik laik, sosyal, insan haklarına saygılı adalet dağıtma çabamız, daha önce olduğu gibi bu yılda ve nice yıllarda tüm olumsuzluklara ve noksanlıklara rağmen eksilmeden artarak şevkle, azimle sürecektir. Yeni adli yılı, ülkemize ve adalet camiamıza hayırlı olsun” diye konuştu.
Bursa Barosu Başkanı Asude Şenol ise geçtiğimiz yıl en çok konuşulan konunun ‘hukuk’ olduğuna dikkat çekti. Hukuk devleti olmanın başta gelen koşullarından birinin hukukun günlük yaşamın bir parçası haline getirilmesi olduğunu söyleyen Şenol, “Ancak geçtiğimiz yıl tanık olduğumuz hukuk odaklı tartışmalar, hukukun gelişmesi, olgunlaşması, yerleşmesi ve demokratikleşmesine değil, belli siyasi amaçların gerçekleşmesine yönelik olarak yaşatıldı. Hukukun siyasi amaçlar için kullanılmasıyla, ‘hukuk adına’ ama ‘hukuk üzerine’ oynanan oyunlarla, devletin dayanması gereken temel, yani hukuk zedelenmekte, zayıflamaktadır. Bu ise bir devlet için bölünmekle eşdeğer bir tehlike oluşturmaktadır. Yeni adli yılın bu konulara çözüm getirmeyeceğini görüyor ama mücadelemiz, kararlılığımız ve umudumuzun süreceğini belirtiyorum” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.