185 kişiye ceza yağdı!

Karacabey’de koronavirüs vakaları ne durumda?

Koronavirüs salgın tehlikesi sürüyor ve maske takma zorunluluğu Karacabey’de devam ediyor. Karacabey İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekiplerinin ilçede sürdürdüğü sıkı denetim çalışmalarında maske takmayanlara ceza yağdı. Bu kapsamda şu ana kadar 185 kişiye 900 TL idari para cezası uygulandığı öğrenildi. Ayrıca dün itibariyle Karacabey Devlet Hastanesi’ne yatan koronavirüslü hasta sayısının ise 12 olduğu belirtildi.

COVID-19 ile mücadele kapsamında ilçenin birçok noktasında denetim çalışmalarını sürdüren Karacabey İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekiplerinin 20 günde ilçe genelinde 185 kişiye maske takmadığı için 900 TL’den toplam 166 bin 500 lira para cezası kesildiği kaydedildi.

Bütün uyarılara karşın, Karacabey’de maskeyi doğru şekliyle takmayanlar bulaş riskini artırarak vatandaşların sağlığıyla oynuyor. Sıcaktan bunaldığını öne süren vatandaşlar, maskeyi burunlarının ya da çenelerinin altında tutuyor. Bazı vatandaşlar ise ceza yemekten korktukları için yüzlerine takmadıkları maskeleri ceplerinde veya çantalarında taşıyor. Denetimlerde bu vatandaşlara da idari para cezası uygulanıyor. Ceza yazılanlardan bazıları maske takmayı unuttuklarını söyledi. Polis ekipleri, maskeleri kurallara göre takmayanları da uyardı. İçişleri Bakanlığı’nın talimatı ile önümüzdeki günlerde de maske denetimlerinin artarak devam edeceği bildirildi.

Maske uygulaması neden önemli?

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre öksürme ve hapşırmanın yanı sıra konuşmak da koronavirüsün yayılmasına neden oluyor. Bu nedenle konuşurken de sosyal mesafeyi korumak ve maske kullanmak hayati önem taşıyor.

Öksürme ve hapşırma ile koronavirüsün ağızdan çıkan damlacıklar yoluyla yayıldığı artık biliniyor.

Bazı damlacıklar, havada 2,4 metreden daha fazla yol katedip, solunum yoluna girebiliyor.

Ancak yapılan son araştırmalara göre virüs taşıyan damlacıklar sadece öksürme ya da hapşırma ile değil konuşma yoluyla da taşınabiliyor.

Özellikle yüksek sesle konuşmak, tehlikeyi daha da artırıyor.

Tennessee ve Rush Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı son araştırmalara göre bir dakika boyunca yüksek sesle konuşmak, uzun mesafeler katedebilecek bin damlacık üretebiliyor.

Öksürmede bu sayı 3 bine, hapşırmada ise 40 bine ulaşıyor.

Tüm damlacıklar virüs taşıyor mu?

Araştırmada dikkat çekilen noktalardan biri, ağızdan çıkan tüm damlacıkların virüs taşıma ihtimali olmadığı. Bilim insanlarına göre büyük damlacıkların virüs taşıma ihtimali daha yüksek ancak havada kalma süreleri daha kısa.

Küçük damlacıklarda ise tam tersi söz konusu. Yani virüs taşıma ihtimalleri düşük ancak havada kalma süreleri daha fazla.

Özetle, sosyal hayatta maske takmak ve sosyal mesafeyi korumak, her alanda hayati önem taşıyor.

Araştırmada, bir kişinin ciğerlerinden havaya atılan damlacıkların 6 metreye kadar havada kalabileceği bilgisine yer verilirken, virüsün havalandırma sistemleri ile taşınma ihtimaline yönelik araştırmaların sürdüğü açıklandı.

Karacabey’de koronavirüs vakaları ne durumda?

Öte yandan, Karacabey’de hala koronavirüslü vakalar olduğu öğrenilirken, virüs ile mücadelede tedbirin hiçbir zaman elden bırakılmaması gerektiği konularında uyarılarda bulunuldu. Karacabey Devlet Hastanesi’nde 02 Temmuz Perşembe günü pozitifli vaka sayısı 13 iken, dün 12’ye düştü. Tedavisi biterek, iyileşen hastalar taburcu edilirken, yeni COVID-19’lu hastalarında yatışı gerçekleştirildi. 06 Temmuz tarihi itibariyle de hastanede yatan koronavirüslü hasta sayısının 12 olduğu öğrenildi. Ayrıca evlerde tedavi altında ve takipte hasta olmaması da sevindirdi. İlçemizde bugüne kadar virüsten kaynaklı herhangi bir ölüm vakasına ise rastlanılmadı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.