10 güncelleme onay gerektiriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programında son dönemde kamuoyunda tepkilere neden olan fetvaları veren ‘hocalar’a tepki göstererek, “İslam’ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar. İslam’ın hükümlerinin güncellenmesi vardır. Siz İslam’ı 14-15 asır öncesi hükümleriyle kalkıp da bugün uygulayamazsınız” sözleriyle kendilerine parmak sallamış.

Ne kadar doğru yapmışsınız sayın Cumhurbaşkanım. Tabii ki İslam’ı 14 asır öncesinin hükümleri ile bugün uygulayamayız.
İnsan sormadan duramıyor; peki ama o zaman neden yıllardır “Kur’an ve Sünnet’in ortaya koyduğu hükümler sabittir. Mecelle kuralına göre zamanın değişmesiyle içtihadi hükümler ve yorumlar değişmelidir.” diyenlere parmak sallamıştınız?
Siz parmak sallamayı seversiniz biliriz. Ona parmak buna parmak derken, 14-15 senede 14-15 asır öncesine giden ‘hocalar’ı (besleyip büyüten mi desem, görmezden gelen mi desem bilemedim) cesaretlendiren (diyelim) olarak az biraz da kendinize parmak sallasanız diyorum ben.

Mevlütleri kına gecesine çevirenlerin, tesettüre girdim diyerek sadece saçını örtenlerin, camilerde kokan çorapları ve çamaşırlarıyla (akıllarınca) yüce yaradana secde edenlerin, kaba güç ile kendisinden başkasına yaşam hakkı vermeyenlerin, dini alet ederek haksız kazanç elde edenlerin, dini yobazlığa teslim edenlerin, insanları kine ve şiddete yöneltenlerin, karşılarındaki insanı, hayvanı, canlıyı, cansızı cinsellikten ibaret görenlerin ve benzerlerinin üremesini diyorum.

Eninde sonunda bunlar da gökten zembille inmediler tepemize değil mi? Meydanı boş buldukça koşturdular atlarını. Baktılar meydanın sahibi ses etmiyor, arazi de geniş, saldılar kendilerini çayıra, dediler Mevlâm kayıra. Koşturdukları at da gemi bir azıya aldı ki sorma. Çüşşş diyorsun durmuyor, gemine asılıyorsun tınmıyor. Az kaldı sürücüsünü de üzerinden atacak.
İşte ondan sonra memleketimi hakikaten de Mevlâm kayıra.
****
Ben bu güncelleme konusunu sevdim. O yüzden güncellemelere geri dönelim.
Malum, sistem güncelleme üzerine dönüyor artık. Güncelleme yapmadığın hiçbir uygulama çalışmıyor. Arada bir tıklayacaksın ki sistem yenilikleriyle çalışmaya devam etsin. Güncelleme yapmadığın zaman uygulama kendini kilitliyor, yapana kadar da zinhar açılmıyor. Zor bir şey değil, arada sırada ekranında beliren “10 güncelleme onay bekliyor” benzeri uyarıyı dikkate alman ve bekleyen güncellemeleri zamanında onaylaman.

Hayat içinde de benzer güncellemeler gerekiyor malum. Değişen hayat içinde ortaya çıkan yeniliklere uygun yasalar yapılması gerekiyor mesela. Mesela eskiden olmayan ‘siber dünya’ içinde fink atmaya başlayan kötü insanlar için ‘siber suçlar’ kavramı ortaya çıkıyor. Bunun için de anayasaya yeni maddeler konuluyor. Ülkenin omurgası olan anayasa temelinde sağlam kalıyor, üzerine bazı eklemeler yaparak ülkenin gücü perçinleniyor.

Tüm yasalar kötü insanlar sebebiyle yapılıyor yani.
Kötülük kumkumalarının ürettikleri kötülüklerden iyi insanları koruyabilmek için yasalar da sürekli gelişmek zorunda kalıyor.
Kabul etmek gerekir ki, kötüler her zaman bir adım daha önde koşuyor, hukuk da ardından düşe kalka onu kovalıyor. Tam yakalıyor, kötülük bu durur mu, kendine yeni bir yol açıyor.

O yüzden önce insanı güncellemek gerekiyor.
Bu güncelleme için de eğitimi güncellemek gerekiyor.
Bu güncelleme için de ahlâkı güncellemek gerekiyor.
Bu güncelleme için de vicdanı güncellemek gerekiyor.
Bu güncelleme için de çalışkanlığı güncellemek gerekiyor.
Bu güncelleme için de dürüstlüğü güncellemek gerekiyor.
Bu güncelleme için de erdemi güncellemek gerekiyor.
Bu güncelleme için de cesareti güncellemek gerekiyor.
Bu güncelleme için de kültür ve sanatı güncellemek gerekiyor.
Bu güncelleme için de adaleti güncellemek gerekiyor.
Bu güncelleme için de üretimi güncellemek gerekiyor.

Görüldüğü üzere, 10 güncelleme onay gerektiriyor.
Hadi bakalım,
Tık tık tık tık….

cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.