1 MAYISLARA AKP DÜŞMANLIĞI

AHMET AYGÜN ATA KÖŞE YAZISI

“Khk’larla grevleri engelledik”
Akp Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan
……….
Benzer iktidarların yaptıkları gibi Akp’den de emeğe, emekçiye, alın yerine saygı ve sevgi beslemelerini beklememiz “bir mucize ” olurdu. Akp Genel Başkanı bir cümle ile emeğe, emekçiye ve alın terine bakış açısını ortaya koydu. “İleri demokrasi gereği” hak aramak “YASAK”.!
Akp’nin emek ve emek dünyasına bakış açısınında milli olması, alınterinden yana olması beklenmiyordu, dedik ya… Bakın Akp Milli Ekonomiye ve emeğe hangi emperyalist, hangi liberal, hangi kapitalist saldırıları yapmış.
Yüzlerce kamu kurumunu sattılar. Ulusal Güvenlik açısından stratejik sektörleri parça parça “Yabancılara” sattılar. Yüzbinlerce işçi işini yitirdi. “Esnek çalışma ” adlı kumpasla kıdem ve ihbar tazminatı alınamayan “belirli süreli çalışma ” adlı “köle ticareti ” sistemini kurdu. 2003’de kiralık işçi yasası çıkardılar. Holding içi kiralanmaları Özel İstihdam Bürolarına vardırtarak devleti “milyarlarca ” lira zarara uğrattılar, uğratmaya devam ediyorlar. “Denetimli olarak serbest bırakılan “mahkumları; ücret, yemek ve yol parası vermeden çalıştırmaya başladılar. 2016’da bu rakam 30 bine ulaştı. Belediyelerde “ek ücretli” adıyla İş Yasasının uygulanmadığı güvencesiz çalışmayı başlattılar.
“Serbest bölge ” sayısı 18’e, “Devletin bile giremediği ” bu kölelik düzenindeki işçi sayısı 66 bine çıkarıldı. Köy Hizmetleri kapatıldı, işçiler İl Özel İdarelerine gönderildi. Oradan paketlenip taşeronlara , taşeronlarca sürgüne gönderildiler. Karayolları kapatıldı, 7 bin işçi sokağa atıldı. Hakkını arayan tehdit edildi, işsiz bırakıldı. On binlerce belediye işçisinin sendika , toplu sözleşme ve sürekli işçilik hakları gasp edildi.
Sattıkları fabrikaların işçisine 4-C dediler, “geçici personel ” yaptılar. 12 emekçi canına kıyarak “güzel öldü” ! Bireysel emeklilik şirketleri palazlandırıldı. Halkın vergileri ile % 96’sı yabancı olan bu şirketlere milyarlarca aktarıldı, aktarılıyor. 30 işçiden az yerde “iş güvencesi” yasaklandı. İşverenler işyerini 29’ar kişilik gruplara böldü, taşeron ihalesi açtı.
“İşsizlik fonunu yağmalama” yasası çıkarıldı. Emekçinin alın terinin nerelere harcandığı bilinmiyor! Arabulucuk zorunlu yapıldı, bu yolla işçinin yasal haklarının işverene yem edilmesi sağlandı. “Soma Katliamından ” bu yana uygulanması beklenen , kamuda ve 50’den fazla çalışanı olan yerde, iş güvenliği ve iş hekimi çalışma zorunluluğunu 2020’ye ertelediler. “İşçi cinayetlerine” devam dediler.
Anayasa Mahkemesi kararlarına karşın “Anayasa Suçu” işleyerek 14 kez grev yasakladılar. Yandaş egemenliği sağlamak için sendikaların iç işlerine müdahale ettiler. Devlet olanaklarını, yandaş olmayan sendika üyesini zorla yandaş sendikaya geçirerek kullandılar.
İktidarları döneminde 15. 000 işçiyi KATLETTİLER.
Milyonlarca emekçinin alın terini, hakkını hukukunu gasp ettikten, geleceğini kararttıktan sonra “YOL YAPTIK HAMDOLSUN ” ! Pardon “geçmeyen araç başına” da parayı TÜRK HAKKINA ödetiyorlar, değil mi?!
1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA BAYRAMIMIZ Akp ve benzerlerinin olmayacağı iktidarlarla KUTLU OLSUN.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.