Yüksek faturanın bedeli öğrenciye

MEB`in küresel ısınma ve bilinçsiz su tüketimini önlemek için uygulamaya koyduğu `Yakacak, Elektrik ve Su Giderlerinde Tasarruf Yapılması` adlı projesi, velilere yeni maliyetler çıkarıyor. Geçtiğimiz günlerde İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nün yazısıyla okullara bildirilen proje, her geçen gün artan eğitim öğretim maliyetlerine bir yenisini daha ekliyor. Bugüne kadar Bakanlık bütçesinden karşılanan okulların elektrik, su ve doğalgaz faturaları, standardı aştığı takdirde, aşan bedel okullar tarafından ödenecek.
Elektrik, su ve doğalgaz kullanımında derslik başına standart getiren ve standardı aşanlardan maliyetin okullar tarafından karşılanmasını öngören yeni uygulama, Eğitim Sen Bursa Şubesi`nin de tepkisine neden oldu. Uygulama, her okulun aynı öğrenci sayısına ve aynı fiziki özelliklere sahip olmadığı gerekçesiyle tepki toplarken, projenin parasız eğitimi garanti altına alan Anayasa`ya da aykırı olduğu belirtildi.
Eğitim Sen Karacabey Temsilcisi Salih Tunç, hizmetli parasını ödeyemeyen okulların proje yüzünden ciddi hijyen sorunlarıyla karşılaşacağını belirterek, okulların fiziki özellikleri ve öğrenci sayıları itibariyle denk olmadığına dikkat çekti.Tunç, 25 mevcutlu derslikle, 60 mevcutlu derslikte kullanılan elektrik ve doğalgazın aynı olamayacağını belirterek, aynı şekilde öğrenci sayısının fazla olduğu okullarda da tüketilen suyun daha çok olacağını dile getirdi. Su kullanımında yaz ve kış aylarında bile değişkenlik olacağını vurgulayan Tunç, “Bu uygulamayla masraf olmasın diye temizliği azaltan okullar olacaktır. Tasarruf kararını biz de destekliyoruz ancak proje okulları ciddi hijyen sorunlarıyla karşı karşıya bırakırken, velilere de ek maliyetler yükleyecektir” dedi.
Okullara gönderilen tasarruf tedbirleri konulu yazıda, tüketim standartlarının derslik veya öğrenci sayılarına göre belirleneceği vurgulanırken, okullardan her ayın ilk haftasında derslik başına kullanılan elektrik kw miktarları, su metreküpü ve yakacak miktarlarının rapor olarak ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirilmesi isteniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.