Yetenek Sınavıma Dokunma

Yıllardır yetenek sınavına hazırlanan, bu yolda emek veren, 3 gün önce aldıkları haber ile artık istedikleri bölüme girebilmeleri için yeteneğe meteneğe bakılmayacağını, tabi tutuldukları testte optik okuyucu ne derse onun olacağını öğrenen öğrencilerle konuştum dün.

Karar çıkmış bile. 14 bölüm yetenek sınavından muaf tutulmuş.
Haliyle öğrenciler şu anda büyük bir hayalkırıklığı yaşıyorlar.
Seslerini duyurabilmek için önce bir bildiri yayınladılar, bugün de İstanbul ve Antalya’da eş zamanlı birer eylem yapacaklar.
Bu ani karardan şimdilik 2,5 milyon öğrenci etkileniyor.
Sonrasında ise herkes ve her şey etkilenecek.
İzleyin bakalım neler demişler, neler düşünmüşler, ne olmuş ve dahi ne olacak…

Neler oldu?
YÖK, 10 Ekim Perşembe günü yaptığı Genel Kurul toplantısında 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan yaklaşık 2,5 milyon adayı ilgilendiren önemli bir karar aldı. Kurul, bugüne kadar özel yetenek sınavı ile öğrenci alan 14 yükseköğretim programının 2020 YKS’den itibaren merkezi yerleştirme sınavı ile öğrenci almasına karar verdi. “Çizgi Film (Animasyon), Grafik, Grafik Resimleme ve Baskı, Grafik Tasarım, Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Rekreasyon, Spor Bilimleri, Spor Yöneticiliği, Tekstil, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı” programlarını içeren bu karar tartışma yarattı.
Yetenek sınavına hazırlanan öğrenciler yetenek sınavının kaldırılmasına tepkililer. Tepkilerini bir bildiri ile gösteren öğrenciler bildiride:
“YÖK’ün aldığı karara göre, sanat ve spor alanındaki 14 lisans bölümünde özel yetenek sınavı kaldırıldı. Bu karar uzun zamandır bu bölümlere girmek için çabalayan öğrencilere ve ülkenin geleceğine bir ihanettir. Özel yeteneklerimiz optik kodlamayla sınırlandırılamaz. Bu kararla bölümlerimizden çizim yapamayan animasyon sanatçıları, grafik tasarımcılar, moda tasarımcılar; mekik çekemeyen, koşamayan sporcular mezun olacak. Bu öğrenciler bölüm sınavlarından geçemeyecek, ödevlerinde yeterlilik sağlayamayacaktır. Verdiğimiz hem maddi hem manevi emekler bu kadar kolay çöpe atılmamalı. Hiçbir akla ve mantığa hitap etmeyen bu karara itiraz ediyoruz! Duyarlı halkımızdan ve tüm sanatseverlerden destek bekliyoruz.” dediler.

17 Ekim 2019 günü saat 13:00’te Mimar Sinan Üniversitesi Fındıklı Kampüsünde ve eş zamanlı olarak Antalya’da birer toplantı yaparak yeni uygulamanın kendilerine getirdiği problemleri ve taleplerini dile getirecekler.
YÖK Başkanı Yekta Saraç ise 114 programın özel yetenek sınavı ile öğrenci almaya devam edeceğini, bunlar arasında beden eğitimi ve spor öğretmenliği, resim, müzik, oyunculuk, seramik gibi bölümlerin yer aldığını, kamuoyunda özel yetenek sınavının tamamen kaldırılmış olduğu yönünde bir algı oluşturulmaya çalışılmasının öğrenci ve ailelerini yanıltmaya yönelik bir bilgi kirliliği oluşturduğunu, özel yetenekle öğrenci alımının devam edeceğini söylüyor.
Lakin öğrenciler ikna olmuş değiller.
Ben de onlarla şöyle bir sohbet ettim ve seslerini duyurmalarına vesile olmak istedim.

16 Ekim 2019 / C.E.Y.

cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.