Yaya kaldırımları işgal altında

Yaya kaldırımları işgal altında
Karacabey’de kaldırımlara yerleştirilen tezgah, masa, sandalye ile birçok eşya yaya trafiğini yıllardır aksatıyor. Kamuya ait alanı işgal eden işyerlerinden ‘işgaliye’ harcı alan belediye ise bu haksızlığı görmezden geliyor.
Lokanta, büfe, cafe ve benzeri işyerlerinin yollara ve kaldırımlara yerleştirdikleri masalar, sandalyeler ve diğer araçlar yaya trafiğini aksatırken halkın yasayla verilmiş hakları gasp ediliyor.
Kamunun kullanımına ait olan yolları ve kaldırımları işgal eden işyerleri, daha fazla müşteri almanın derdinde. Bu nedenle özellikle yaya kaldırımları bazı esnafların vitrin yeri olarak kullanılıyor.
Ticari merkez olması, şehir içi trafiğinde geçiş noktasında bulunması nedeniyle Atatürk Bulvarı, hizmet sektörü açısından müşteri potansiyeli en yüksek cadde olma özelliğini taşıyor. Atatürk Bulvarı’ndaki kafe, büfe, lokanta gibi işyeri sahipleri, dükkanlarının önünde bulunan kaldırımlara ve yollara tezgah, masa gibi malzemeler atarak bu potansiyelden yararlanmaya çalışıyor. Haksız rekabeti de beraberinde getiren işyerlerinin bu uygulaması, çoğu yerde ihtiyaca cevap vermeyen yolların ve kaldırımların tamamen kapanmasına neden oluyor. Mallarını yollara kadar uzatan dükkân sahipleri yüzünden araçlar, insanlar büyük güçlükler yaşıyor.
Denetimi sağlamakla görevli olan Belediye, bu şekilde davranan işyerlerini cezalandırma yetkisine de sahip. Ancak ceza niteliğinde işyerinden alınan “işgaliye” ücreti, bu uygulamayı ortadan kaldırmanın aksine, sürekli kılmaya yarıyor. İşyeri sahibi, düzenli aralıklarla belediyeye ödediği “işgaliye” harcı sayesinde kamuya ait alanı işgal etme hakkına kavuştuğunu belirtirken vatandaş çile çekiyor.
Yaya kaldırımlarının işgalden kurtarılması gereken Meclis Kararı’nı uygulamayan Belediye Başkanı Ergün Koç’u sürekli eleştiren vatandaşlar, “Karacabey böyle mi çağdaş kent olacak? Belediye keyfi uygulamalardan vazgeçmelidir. Çoğunluğun sesine kulak vermelidir. Adaletsizliğe çanak tutmamalıdır. Belediye kimlerden çekiniyor? Neden korkuyor da, yasalara işlerlik kazandırmıyor?” diyerek tepkilerini bir kez daha dile getirdiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.