Yasaklara uyalım, uymayanları sallandıralım!

TBMM Genel Kurulu’nda geçen haftadan bu yana görüşmeleri devam eden Torba Yasa Teklifi içinde bulunan internet erişimi ile ilgili maddeler görüşüldükten sonra kabul edildi. Buna göre internet erişimi ile ilgili maddelerde özel hayatın gizliliğinin ihlali durumlarında internete erişimin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından önlenmesi de öngörülüyor.

Yasakları kısaca 10 maddede incelersek;
1- Anahtar kelimelerle “uygunsuz içerik” belirlenip sayfa kaldırılabilecek-miş.
Zinhar uygunsuz kelimeler kullanmayalım. Arım, balım, peteğim, dünya güzel, hava güzel, su güzel, maaşlar yüksek, paramız çok, bayram, seyran düğün dernek, kadınlar mutlu, çocuklar mutlu, hayvanlar mutlu, kimse kimsenin tırnağına dokunmuyor. Ay nasıl bir mutluyuz nasıl bir mutluyuz. Allah devletimize zeval vermesin. Hâttâ padişahım çok yaşa.
İşte bunlarla gelin bana…

2- Sansür, URL adresi tabanlı yapılabilecek-miş.
On’çün; mülayim adresleri seçelim, içinde edepsiz ahlâksız içerik olabilecek adresleri tıklamaya çalışmayalım. Nerden bileceğiz deme! Devletin senin için araştırmış, çalışmış, çabalamış ve hangisi olacağının kararını vermiş. Sen ona uy yeter. Bırak kendini devlet babanın güvenli kollarına. Canım benim, sen devletinden daha mı iyi bileceksin. Bilmeyeceksin elbet. O zaman sus…!

3- Yer sağlayıcı yurt dışındaysa bile erişim engellenebilecek. DNS değiştirerek bir siteye girilemeyecek-miş.
Bak devletin sana sadece memleketinde değil, yurt dışında bile sahip çıkıyor. Daha ne istiyorsun. Hani yurt dışında sokaklarda gezerken gördüklerin zaten seni etkilemez. Ama internet olmaz! Memleketten çıkmadan çıkmış gibi yapıyorsun ya hani bazen, işte o bunu biliyor ve oradan bile sana müdahale ediyor. Korumacı-kollamacı-sahip çıkıcı. Daha ne olsun efendim ne olsun!

4- Hâkimler, 24 saat içinde sansür kararı verebilecek. “Zararlı” içerik çıkarılmazsa, 500-1.000 TL arasında günlük para cezası kesilecek-miş.
Bak bak bak, hakimlerin hızına bak. Turbo mu takıldı hakimlerimize ne oldu! Yıllardır sürüm sürüm sürünen davalar bekleyedursun, biz internet davalarını şakkadanak hallederiz diyorlar. Ne güzel ne güzel. Kutluyoruz kendilerini!

5- Hosting firmaları her kullanıcının izini sürebilecek. Her kullanıcının internetteki faaliyeti kayda alınarak bir-iki yıl saklanacak-mış.
Sadece dolandırılmayalım diye canımmm. Siz de hemen yanlış anlamayın. Hani arka sokaklara dolanmayın diye. Evden işe-işten eve. Kendi sitenizden iş yaptığınız siteye-ordan kendi sitenize. Git gel, git gel. Kafanı kaldırma, etrafa bakınma, işini yap! Demem o ki, hepimizin ayaklarının altına kara sürmüşler, nerede gezersek izi çıkacak. İzlerimizden izleneceğiz.

6- TİB başkanına internet sitesi erişim engelleme yetkisi verilecek-miş.
Aaa, bu kadarcık mı? Daha daha çok yetki verin. Evlerimize gelip bilgisayarlarımıza format da atsın. Güncellemeler yapsın. Yedekler alsın. Hâtta o yorulmasın, biz ona gün sonu alalım, postalayalım. Yeter ki o daha çok çalışsın, daha neleri engelleyebilirim diye icatlar yaratsın.

7- Birliğe gönderilecek olan “erişimin engellenmesi kararı” 4 saat içinde uygulanmak zorunda-imiş.
4 saat çok geç efendim. Hemen engellensin hemen. Demek ki birliği bozacak durumlar mevcut. İndirin şalteri, kesiverin telli olup bitsin. Sizden çok mu, bizden çok mu. Yeter ki siz üzülmeyin…

8- Erişim Sağlayıcılar firmalar, kullanıcıların hangi sitelere girdiğini kaydedip 2 yıl boyunca saklayacak-mış.
Acaba bugünden itibaren mi, bugünden öncesine de gidilecek mi? Hayır yani, bilmek açısından sorayım dedim. Öncekiler sayılmaz nasılsa değil mi? Bilmiyorduk efendim, bilsek hiç o çok fena sitelere girer miydik! Neyse artık önümüzdeki yıllara bakacağız. Ona göre davranacağız.

9- Bilgisayar ve akıllı telefonlardan internete bağlanan 34 milyon kullanıcı tek tek fişlenecek-miş.
Vallahi sizin fişlemenize de gerek yok artık. Sosyal medyada herkes kendini gayet güzel fişliyor. Foursquare sayesinde adım adım izliyoruz ve izletiyoruz kendimizi. Instagram foto desteği veriyor. Facebook ve Twitter zaten elimizin altında. Yedik içtik ve dahi….. (neyse onu yazmayayım) hepsini biz zaten gönüllü sergiliyoruz. Yattığımız yerden dünyanın göbeğindeyiz, dünya da bizim içimizde. Her şey ortada…

10- İnternetteki içerikler sayfa bazında da engellenebilecek-miş.
Komik olmaz mı ya hu! Yazının bir kısmı çıkıyor, sakıncalı kısmı çıkmıyor. Fotoğrafların bazıları görünüyor, bazıları görünmüyor. Hâttâ bazılarının bazı yerleri görünüp bazı yerleri görünmüyor. Öyle parça pinçik. Alacalı bulacalı, parçalı bulutlu.

İşte durum bu… Ötesini-berisini ben anlamam. Söylenilenleri yapın. Paşa çocuklar, hanım kızlar olun. Bütün bu uygulamaların sadece sevildiğiniz için olduğunu unutmayın.

Üstelik bu sayede İnternet Gözetçileri diye bir meslek doğdu. Kim bilir kaç kişiye istihdam sağlandı.
Bu da bu uygulamanın diğer bir İYİ yanı işte.
Çok şükür…

cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.