YARINLAR ATATÜRK’TÜR!…

10 Kasım ölümü değil; özgürlüğü, bağımsızlığı, demokrasiyi, adaleti, uygarlığı, üretkenliği, eşitliği, saygıyı, sevgiyi, barışı anımsatıyor…

Gel gör ki, 10 Kasım’larda 19 yıldır, numaracı cumhuriyetçiler sahne alırken, İnsanlık onurunun kurtarıcısı, çağdaş Türkiye’nin kurucusu, dünya lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk Lirası üzerinden resmini kaldırıyor, ders kitaplarından adını kazıyor.

Oysa, dünya tarihinin akışını değiştiren Atatürk, 10 Kasım’larda umut oluyor, umutların bittiği yerde düşüyor önümüze, aydınlık yarınların yolunu gösteriyor, mücadele yüklüyor omuzlarımıza. Nedense 10 Kasım’ları bir türlü kabullenemiyorum.

Atatürk ve ölüm sözcüğünü yan yana koyamıyorum. Bunu düşünmek bile istemiyorum. O’nun ölmesi olanaksız. O, iliklerimizde dolaşan kimliğimizdir. O, Türk halkını kucaklaştıran çimentodur. Öyle ya, Atatürk ile ölüm sözcüğünün yan yana gelmesini yobazlardan başkası düşünebilir mi? O’na dünya saygı duyuyor, şapka çıkarıyor.

Bir kaç örneğe bakalım, dünya, Mustafa Kemal Atatürk için ne düşünüyor: Atatürk gibi cesur, zeki ve önsezileri olağanüstü güçlü liderler yer yüzüne 100 yılda, 200 yılda belki gelir. O da Türk’lere nasip oldu. Winston CHURCHİLL (İngiltere) Atatürk, büyük insanların tarihi başarılarını, Türk halkına ilham veren liderliğini, modern dünyanın ileri görüşlü anlayışını ve bir askeri lider olarak kudret ve yüksek cesaretini hatırlatmaktadır.

Çöküntü halindeki bir imparatorluktan özgür Türkiye’nin doğması, yeni Türkiye’nin özgürlük ve bağımsızlığını şerefli bir şekilde ilan etmesi ve o zamandan beri koruması, ancak Atatürk’ün ve Türk Halkının işidir. Şüphesiz ki, Türkiye’de giriştiği derin ve geniş inkilaplar kadar bir kitlenin kendisine olan güvenini gösteren daha başarılı bir örnek yoktur. John F. KENNEDY (A.B.D. Başkanı) Atatürk bir asker olarak, amansız ve bazı anlarda ümitsiz görünen bir mücadeleden muzaffer çıkmış ve sonra da devlet sorumluluğunu üzerine almıştır.

29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı, O’nun diplomatik dehasının bir eseridir. Türk Devleti’nin demokratik gelişmesini engelleyen, maziden kalma bazı gelenek, örf ve adetlerin değiştirilmesi veya kaldırılması gerekiyordu. O cesurhane ve azimkarhane ideallerle bunu başardı. Yılmak bilmeyen bir yaratıcılıkla Dünya ile entegre olan modern eserler gerçekleştirdi. Ludwig ERHARD (Alman Cumhurbaşkanı) Şöhreti cihana yayılmış olan tecrübeli Başkan’ın yönetimi herkesin sevgi ve saygısını kazanmış büyük Türk Milleti’nin milli bağımsızlığını kalıcı bir başarı ile taçlandırmıştır.

Eşsiz bir dahi, kahraman bir asker ve çok başarılı bir siyaset adamı. (Sovyet Başbakanı KALİNİN) Bizim aslımızın rengi uçmuş bir kıvılcım iken, O’nun bakışı ile cihanı kaplayan ve aydınlatan bir güneş haline geldik. (Pakistan) Dünyanın çıkardığı en büyük lider. (Japonya) Dünyanın yetiştirdiği en büyük dahilerdendir. Dünya tarihinin akışını değiştirmiştir. (Lübnan) Dünya bu savaş ve barış kahramanı büyük adamın ölümüyle yoksul kalmıştır. (Macaristan) Atatürk, tarihte, Dünyanın en büyük adamı olarak yaşayacaktır. (Norveç) Çok akıllı ve barışçı yöntemlerle gerçekleştirdiği çağdaş eserlerin, Dünya tarihindeki izleri kalıcı olacaktır. Albert LEBRUN (Fransa Cumhurbaşkanı) Atatürk, yalnızca Türk Milleti’nin değil, özgürlüğü uğruna savaşan bütün milletlerin önderi oldu.

Biz o yoldan yürüyerek özgürlüğümüze kavuştuk. (Hindistan) Atatürk gibi insanlar, bir nesil için doğmadıkları gibi bir devre için de doğmazlar. O’nlar önderlikleriyle yeryüzündeki milletlerin tarihinde yüzyıllarca ilham olacak insanlardır. (İran) Örneklerin tümünü tek tek yazarak fazla uzatmak istemiyorum.

Kısaca özetlemek gerekirse Dünya’nın tüm ülkeleri Atatürk’le ilgili görüş belirtirken, sözbirliği etmişçesine O’nun devrimleriyle ve düşünceleriyle ölümsüzleştiğini anlatmaktadır. Demokrasiyi ilk istasyonda inilecek trene benzetmiyorsan, gel de 10 Kasım’la ölümü yan yana koy. Gel de 10 Kasım’ı kabullen.

Bugün özgürlüğü, bağımsızlığı, demokrasiyi, adaleti, uygarlığı, üretkenliği, eşitliği, saygıyı, sevgiyi, barışı özlemle aradığımız 10 Kasım. Atatürk’le birlikte olduğumuz, yarınlara umutla baktığımız gün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.