Yapılmayan hizmete para ödenmez!

*Sarı, Deli Dumrul gibi “Geçenden 5, geçmeyenden 10 akçe” dercesine para toplamak suçtur” dedi.

*Doğalgazcıların, hizmeti eve getirmesinden sonra ancak abonelik ücreti talep edebileceğini belirten Hüseyin Sarı, Kaymakamlığın, Belediye'nin bu konuda dolaylı olarak “335 TL. yatırın” demesinin, halkın özel sektörün kucağına iteklenerek kaz gibi yolunmasına neden olacağına dikkat çekti.

*Hüseyin Sarı, doğalgazla ilgili ilk başvurunun kendisi tarafından yapıldığını ancak Hüseyin Aysan'ın projeyi devam ettirmediğini ve bu yüzden şimdi sıkıntı çekildiğini söyledi.

Erdek Belediye Başkanı Aday Adayı ve eski CHP İlçe Başkanı Hüseyin Sarı, halkı doğalgaz soygununa karşı uyararak, yapılmayan bir hizmet için vatandaştan para istenemeyeceğine dikkat çekti.

Doğalgazcıların hizmeti evin önüne kadar getirmekle yükümlü olduğunu belirten Hüseyin Sarı, yapılmayan bir iş için, vatandaştan para talep edilmesinin çok komik bir durum yarattığını duyurdu.

Hiçbir hizmet verilmeden, Deli Dumrul gibi, “Geçenden 5, geçmeyenden 10 akçe” dercesine Kaymakamlık ve Belediye tarafından, bankaya 335 TL yatırılması istenmesinin vatandaşın özel sektörün kucağına iteklenmesine neden olacağını dile getiren Hüseyin Sarı, “Bu uygulama çok yanlıştır. Komşu ilçelerde böyle bir uygulama yapılmamıştır. Kaldı ki, doğalgazcılar özel sektördür. Sonuçta, doğalgazı bedavaya vermeyecektir. Abonelerden ise gazın faturasından bir kuruş eksik almayacaktır. Kaymakamlığın ve Belediye'nin yaklaşımı iyi niyetli de olsa yanlıştır. Kaymakamlık ve Belediye öncelikle halkı düşünmelidir. Halkın yanında yer almalıdır. Bu, doğalgazcı ile vatandaş arasındaki bir ticarettir. Doğalgazcı yatırımını yapar, hizmeti getirir, abonelik ücreti neyse onu ister. Devlet, halkın doğalgazcının kucağına iteklenmesine aracı olamaz.

Neymiş, “Erdek halkının yüzde 60'ı 335 TL. yatırırsa doğalgaz gelirmiş.” Güler misin, ağlar mısın? Bu düpe düz soygunculuktur.

335 TL'nin toplamı 15 trilyon yapıyor. Doğalgazcı, bu parayı bankaya yatırsa, hizmeti getirene kadar hat parasını faizden kazanır. Vatandaş yolunacak kaz gibi görülmemelidir. Olmamış bir hizmet için vatandaştan para istenmemelidir. İsteniyorsa, bunun ne parası olduğu açıklanmalıdır. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama göremezsiniz. Bu uygulamayla, “Doğalgazcıya 15 trilyon sermaye verelim de bizi daha iyi gazlasın” demeye getiriliyor” dedi.

 

 

 

Doğalgaz başvurusunu Hüseyin Sarı yaptı!

Erdek'e doğalgaz gelmesi için ilk başvuruyu 11. 03. 2002 tarihinde o dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Sarı tarafından yapıldığı belirtildi. Sarı, kendi döneminde hemen hemen tüm alt yapı çalışmalarının tamamlandığını ancak kazma vurulacak aşamada 2009 yerel seçimlerine takıldığını söyledi.

“Seçimlerden sonra Belediye aynı projeyi devam ettirseydi, bu gün Erdek'te her evde doğalgaz kullanılıyor olacaktı” diye konuşan Hüseyin Sarı süreci şöyle anlattı: “1999 depreminden sonra, Düzce-Gölcük-Yalova ve çevresinden gelenlerle Erdek'e ciddi bir göç oldu. Erdek'in nüfus verileri incelendiğinde, son yıllarda önemli bir artışın meydana geldiği gözlenmektedir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Mayın Filo Komutanlığının ilçemize taşınması da nüfus artışında rol oynamıştır. Bu faktörlere yaz aylarındaki nüfus artışı da eklendiğinde, Erdek'te çok ciddi bir hava ve çevre kirliliği yaşanmaya başlanmıştır.

  Doğalgazın Erdek'e getirilmesi ile bu yoğunluğun yaratacağı hava kirliliği önlenecek, temiz ve ucuz bir yakıtla çevreye ve ekonomiye verdiğimiz zarar ortadan kalkacaktır. Çevreyi olumsuz yönde etkileyebilecek olan tüketim maddelerinin idaresi disiplin altına alınarak havada, kalıcı etki gösteren kirleticilerin, doğal  zenginlikleri  ve ekolojik dengeyi bozması önlenecektir.

Bu sebeple, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yazılan 11-03-2002 tarih ve 01/125 sayılı yazımızla, “Doğalgaz hattının” Erdek'e uzatılarak gerekli yatırımın yapılması talep edilmiştir.

EPDK ve BOTAŞ Genel Müdürlüğüne müracaatlarımız, takip eden her yıl yenilenmiştir. BOTAŞ Genel Müdürlüğü teknik heyeti bölgemizde inceleme yaparak ön rapor hazırlamıştır. Bu rapor ışığında doğalgazın Erdek programına alınabilmesi için çalışmalarımız maalesef  2007-2008 yıllarında BOTAŞ'ın içinde bulunduğu maddi kriz nedeni ile neticelenememiştir.

BOTAŞ tarafından hazırlanan rapora göre Edincik'ten geçen ana doğalgaz boru hattı ile Erdek ilçe mücavir sınır arasında kalan 5 km'lik hattın ekonomik maliyeti 2.000.000 $ civarındadır. 

Bu rakam bize yüksek gelmediği için Bandırma ilçesinde doğal gaz dağıtım işini alan AKSA Doğalgaz Dağıtım A.Ş. ile görüşmeler yaptık. Öncelikle Erdek' i hizmet sınırlarına almaları için ikna Ettik. 5000 abone garantisi verdik. Dağıtım firması Erdek'i de program ağına aldı ve ilgili kararı EPDK'ya onaylattı.

Dağıtım firması ile yapılan görüşmeler sonrasında 5 km'lik ana hattın Erdek' e getirilmesi için gerekli 2.000.000 $ la ilgili kaynak da bulduk. Kaynakla ilgili dağıtım firmasının şehir içinde yapacağı dağıtım esnasında bozulan yol ve tretuvarlara karşılık belediyeye ödemesi gereken tahrip miktarından 2.000.000 $ lık kısmın düşülmesi yolunda anlaşma sağlandı. Ancak söz konusu hattın kamulaştırma ve yapım yetkisi BOTAŞ'ta olduğu için AKSA Doğalgaz Dağıtım'a yetki devri yapması gerekmekteydi. Bu yetki devri talebi ile ilgili resmi yazışmalar 2009 yerel seçimleri nedeni ile neticelenemedi.

2009 yerel seçimleri sonrası geçen 4.5 yılda  Belediye doğalgazın ilçemize getirilmesi ile ilgili hiçbir girişimde bulunmadı.

Kaybedilen 4,5 yıl sonunda Erdek Körfezinde Doğalgaz Dönüşüm Santralleri inşa edildi. Körfezimiz uzun vadede ekolojik dengelerin bozulması gibi ciddi bir tehdit altına girdi ve ne yazık ki, ilçemiz temiz enerji fırsatını kaçırmış oldu.

Kızılcahamam, Gönen gibi Termal Enerji bulunan İlçelere bile doğalgaz gitmişken, bu kadar yakınımızdan geçen Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattından 5 km'lik bir yatırım İlçemize layık görülmemiştir.

Geçen 4.5 yılda Devlet doğalgaz yatırımlarından vazgeçme noktasına geldi. Devletin görevlerini belirleyen Anayasadaki ve ilgili kanunlardaki, vatandaşına hizmet götürme zorunluluğunu ve eşitlik ilkelerini unuttu. Tüm bu Anayasal ve yasal zorunluluklara aykırı olarak Enerji Bakanlığının 13.02.2013 Tarih ve 206 Sayılı talebi üzerine  22.02.2013 tarih ve 2013/4347 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı alınmıştır. Bu kararla Devlet doğalgaz konusundan elini, eteğini çekmiştir.

Ne yazıktır ki, 4.5 yıldır işbaşında olan Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, atı alan Üsküdar'ı geçerken resmen uyumuştur, ya da yan gelip yatmıştır.” 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.