Yalazı’dan Karacabey’in tarihine ışık tutan bir eser daha

Araştırmacı Yazar Şaban Yalazı Karacabey’in tarihini kitaplaştıran yazılarına bir yenisini daha ekledi. Yalazı, 4 yıl süren emekler sonunda hazırladığı, “Nüfus ve Temettuat Defterlerine Göre 19. Yüzyılda Karacabey’in Toplumsal ve Ekonomik Yapısı” adlı yeni kitabını okuyucuya ulaştırmış olmanın haklı gururunu yaşıyor.
Ömrünün önemli bölümünü Karacabey tarihinin aydınlanmasına harcadığını belirten Yalazı tarihe ışık tutan çalışmalarıyla önemli bir görevi daha yerine getirmiş oldu. “Nüfus ve Temettuat Defterlerine Göre 19. Yüzyılda Karacabey’in Toplumsal ve Ekonomik Yapısı” adlı yeni eseri hakkında bilgi veren Şaban Yalazı, bu kitabı çıkarmak için 4 yıl uğraştığını, 1 yıl boyunca Osmanlıca kursuna gittiğini ve Başbakanlık’tan izin alarak Karacabey ile ilgili 1500 sayfalık orijinal Osmanlı arşivlerini incelediğini söyledi.
1530 yılından başlayarak; 1573 – 1844 yılları arasında Karacabey’in köy köy, mahalle mahalle nüfus, toplumsal ve ekonomik yapısını gün yüzüne çıkaran Yalazı, ilçenin ticari yaşamına katkı sunan çok sayıda ismin kitapta yer aldığını dile getirdi.
Son kitabıyla ilçe halkının ecdadını daha iyi tanımasını amaçladığını söyleyen Yalazı, esere sahip olmak isteyenlerin Dayı Karacabey Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Yalazı ile temas kurmalarını istedi.
1999 yılında Karacabey ile ilgili Osmanlı döneminden kalma çok sayıda bilgi ve belgeden derlediği “Karacabey” kitabını da yazan Yalazı, “Başbakanlık Osmanlı Arşivlerinde Mihaliç İle İlgili Belgeler”’i 6 ciltlik eseri ve Sadık Yılmaz Halk Kütüphanesi’ne bağışladı. Yalazı, Karacabey’in Osmanlı dönemini merak edenlerin kütüphaneye uğramaları gerektiğini dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.