UZAKTAN EĞİTİME YAKINDAN YAKLAŞIMLAR

Nihal TEZER UĞUR Okulları Eğitim Koordinatörü ve Rehber Öğretmeni

Merhaba!  Değerli okurlarımızla bu sayıdan itibaren bu köşede eğitim, öğretim, bazen kişisel gelişim, bazen de psikoloji  ile ilgili yazılarımızla buluşacağız.

Bugünkü konumuz,  bitmek tükenmek bilmeyen, dünyanın sistemini alt üst eden Covid -19  ve eğitim. Bu süreçten çocuklarımız nasıl  etkileniyor, bizler bu konuda evde neler yapabiliriz? Etrafımızdan ne gibi yardımlar alıp da çocuklarımızı bu pandemi döneminin olumsuz etkilerinden koruyabiliriz?

Uzaktan eğitimle değişen yeni ev düzenine alışmak, çocuklarımızın zorluk yaşaması doğal bir süreçtir. Hayatımızın bazı dönemlerinde bir takım olaylar isteğimizin dışında gelişir, bu gibi durumlarda yeni fikirler üretip, yaşantımıza olumsuz şartlarda da olabildiğince pozitif yaklaşımlarla devam etmemiz gerekir. Bu durumun geçici bir süreç olduğunu hatırlatmakta yarar var. Çocuklarımızın bu dönemde neye ihtiyaç duyduklarını sorgulamaktan ve uygulaması mümkün öneriler geliştirmekten çekinmemeliyiz.

Dersin başına oturmakta direnen, bunun gerçek bir ders olmadığını söyleyen çocuklara içinde yaşadığımız nedeni anlatıp, dersin bir müddet bu şekilde devam edeceğini gerektiği takdirde okul rehber öğretmenlerimizden destek alarak anlatmalıyız..

Sabahları erken kalkma, hazırlık ve kahvaltı düzenini tıpkı okula gidiyormuş gibi, sizin ve çocuklarımızın sürdürmesi  güne iyi başlamak için olumlu bir adım olacaktır. Tabii ki gece yatma sürecini de bu şekilde yapmamız, olayı ilk önce biz ebeveynlerin ciddiye alması, çocuklarımız tarafından da  bu şekilde algılanmasını sağlayacaktır.

Her günün sonunda programa uymasını kolaylaştırmak için bir günlük tutması, olumlu davranışlarını sözle ve dikkatinizi vererek paylaşımlar yapmak, hafta bitiminde ise birlikte hedeflere ulaşma durumunu gözden geçirmek çocuğumuzun motivasyonunu destekleme açısından önemli aktivitelerdir.

Uzaktan eğitim sırasında mümkün olduğunca sessiz bir ortam kurarak, dersi dinlemelerini sağlayacak fiziksel koşulları oluşturmak önemlidir. Bu süreçte çok sıkıldım dinlemek ve izlemek istemiyorum gibi reddetme durumlarında, çocukların hakları olduğu kadar sorumlulukları olduğunu ve bunları uygulaması konusunda hatırlatmalarda bulunup, kararlı olmakta faydalı olacaktır.

Çocuklar olaylara nasıl tepki vereceklerini ebeveynleri ve öğretmenlerini izleyerek öğrenirler, bu yüzden sizin salgın haberlerine verdiğiniz tepkileri merakla izlemekle beraber başka erişkinlerle olan konuşmalarınıza da dikkat ederler.

Bizler bu dönemde fiziksel ve zihinsel sağlımızı ne kadar güçlü tutarsak, çocuklarımıza da aynı oranda faydalı olacaktır. 

Bu haftaki yazımızı Aristoles’in bir sözüyle bitiriyorum, “Eğitim refah anında bir süs, felaket sırasında bir sığınaktır.”

 Velilerimize ve öğrencilerimize mutlu  ve  sağlıklı haftalar diliyorum.

One thought on “UZAKTAN EĞİTİME YAKINDAN YAKLAŞIMLAR

  • irem.savas.bts@hotmail.com'
    16 Eylül 2020 tarihinde, saat 12:37
    Permalink

    Bir eğitimci olarak meslektaşlarımın bu zor süreci öngören tavırla kaleme aldıkları yazıları çok takdir ediyorum. Velilerim ve en çok da çocuklarımızın desteğe ihtiyacı olduğu bu dönemi en sağlıklı şekilde atlatacak olmamız büyük temennim.

    Kaleminize sağlık…

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.