UYGARLIK GÜNEŞİ

23 Nisan 1920: Türkiye Büyük Millet Meclisi açılıyor…

– Mustafa Kemal ve arkadaşları, Ankara’ya geldiklerinde; (27 Aralık 1919) içmeye kahveleri yoktu. – Açılacak meclis için bina yoktu. Meclis binasına koyacakları kürsü ve koltuk yoktu.

– Bırakın orduyu, can güvenliğini sağlayacak muhafız mangası bile yoktu.

– Devletin resmi başkenti ile birlikte ülkemizin dört bir yanı işgal edilmişti.

– Devletin başkentinde, Padişahın ve Hükümetinin gözü önünde yayınlanan iki gazetede iki yazarın, Mustafa Kemal ve arkadaşları için yazdıklarından iki örnek verelim. İki kez İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal bakın ne yazıyor?

“Hükümet önce, Anadolu’nun henüz istilaya uğramayan yerlerini Mustafa Kemal’lerden; o ipsiz sapsız, akılsız, fikirsiz zorbalardan, canilerden derhal temizlemelidir.” (06 Ağustos 1920, Peyam-ı Sabah)

“Azimli hükümet, temiz bir elle; Kuvayı Milliye adı altındaki bu haydutların kafasına neden bir yumruk indirmiyor.” (Refi Cevat, 16 Mart 1920, Alemdar)

 “İdam. İdam. İdam… Mustafa Kemal haydutu, Kâzım Karabekir, Ali Fuat, Bekir Sami gibi çeteler,  haydutlar, İttihatçılar’dan daha adi, daha kötü oldukları için cezalarını daha evvel bulacaklar.” (Ali Kemal, 25 Nisan 1920, Peyam-ı Sabah)

25 Nisan 1920’den 10 Ocak 1921 tarihleri arasında TBMM’ne karşı sayısız isyan çıktı. Bu isyanların tümü Padişah ve Hükümetini destekleyen İtilaf Devletleri tarafından gerçekleştirildi.

Mustafa Kemal ve arkadaşları bu koşullar içinde tarihsel görev yaptı.

Mustafa Kemal önderliğindeki; TBMM ve kahraman Türk ulusu, bizlere düşmandan arındırılmış vatan ve tam bağımsız bir devlet bıraktı.

Unutmayalım! Düşman giderken işbirlikçilerini beraberinde götürmedi!

Devrimin özünü kavramış ve içselleştirmiş tüm yoldaşlarımın bayramını içtenlikle kutluyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.