ÜRETİM DEVRİMİ İÇİN MİLLİ HÜKÜMET! (MADENLER ) 4

AHMET AYGÜN ATA KÖŞE YAZISI

Günümüzde 3 maden stratejik önem kazanmıştır. Nükleer enerji elde etmek için uranyum, enerjide maliyeti azaltacak bor ve nükleer teknoloji için toryum. Türkiye bu 3 madenden yana çok şanslı bir ülke. Bu da emperyal kapitalizmin iştahını kabartıyor.
1900’lerde yeraltı ve yerüstü kaynaklarını ele geçirmek için askeri güç kullanan emperyalizm; 21.yy”da insan ve mali yitiklerin çok olmasından dolayı bundan vazgeçmiştir. Küresel güçler; savaş maliyetinin çok çok altında kurup besledikleri, silahlandırdıkları terör örgütlerini taşeron olarak kullanmaktadır. Yanı sıra kaynaklarını ele geçirmeye çalıştıkları ülkeleri sözde yardım fonlarıyla gazeteci, yazar ve karaktersiz özellikteki bireyleri siyasi idol durumuna getirerek ülke insanlarına “şu-bu olursa, herşey güzel olacak” uyutmasıyla sözle demokrasi -bireysel özgürlükler-hukuk -adalet diyerek sessiz kitlelere ya da biatçı kitlelere dönüştürmektedir. Bireyler şu soruyu sormaktan uzaklaştırılıyor. “Benim olanı size niye vereyim ?”.
Bor’un ne denli kullanım alanı geniş bir maden olduğunu yazımızın ilk bölümünde paylaşmıştık. Daha anlaşılabilir olması için küçük ayrıntıları gözler önüne sermeye devam ediyoruz.
Borhidrür (hidrojen yakıtı); bor yakıt olmayıp hidrojeni taşıyıcı olarak kullanılır. Özel aletlerde, elektronik cihazlarda, askeri ve sivil amaçlı yakıt pillerinde kullanılmaktadır.
Kolemenit cevheri, nükleer atıkların depolanmasında kullanılmaktadır. Otomobil hava yastıklarının hemen şişmesini sağladığı,
Füze ve uçuş yakıtlarında katkı maddesi,
Nano kaplamalarda koruyucu ve direnci arttırıcı,
Plastiklerde tutuşma ve erime derecesini arttırıcı ve ahşapta, tekstilde yangın ve alev geciktirici, antifriz, antiseptik, böcek ilacı, Zirai ilaçlama, çimento, beton katkı maddesi , ateşe dayanıklı tuğla, yarı iletken hazırlama, dezenfektan, elektrik yalıtımı, fotoğrafçılık ,herbisit (yabani ot ile mücadele ), pestisit (böcek-haşere kontrolü ), korozyon önleyici, kozmetik, petrol yatakları kapasite arttırımı, tekstil boyaları yapımında bor ve türevleri önemli yer edinmektedir .
Endüstriyel makine ve araçlarda, sürtünmeyi ve aşınmayı azaltır. Yüksek ısıya dayanıklı olduğu için borlu yağlar aşınmayı iyileştirerek gürültüyü azaltır. Demir-çelik sanayiinde ortaya çıkan cüruf, depolama ve taşınma sırasında oluşan sorunları ortadan kaldırarak yeniden kullanımda kolaylık sağlar. Borlu yalıtım malzemeleri zamanla bozulma göstermez, çürümez, küflenmez, korozyon ve paslanma yapmaz.
Prostat kanserini önleme tedavisinde, göz iltihaplarının sterilizasyonunda, beyin kanseri tedavisinde bor etkin madde olarak kullanılır. Osteoproz tedavisi, alerjik hastalık, ruh sağlığı ilaçlarında, kemik gelişiminde, artrit (romatizmal iltihap ), menopoz tedavisinde de yaygındır.
Borlu gübre (etidot-67); tarımda bilinçli bir kullanım ile verim ve ürün kalitesinde gözle görülür artış sağlar.
Borosilikat camlar; tepsi, saklama kabı, demlik, cezve, cihazların ekran camları, mercek ve dürbün camlarında. Şurup, antibiyotik, vitamin haplarının şişelenmesinde, şişeli içecek sanayiinde, laboratuvar cam ürünleri yapımında önem kazanmıştır.
Rüzgâr panelleri, seramik sırı, emaye, temizlik maddelerinde insan sağlığına zararlı kimyasal maddelerinin yerine bor kullanılmaktadır.
Eti Bor İşletmeleri; borlu deterjan üreterek kimyasal maddeler yerine insan sağlığı için bordan yararlanmıştır. Dünyada temizlik deterjanı üreten-satan ilk ve tek işletme olma özelliği Eti Bor İşletmelerine aittir.
Bor bu denli önem kazanmışken; % 73’ü ülkemizin elindeyken; yüzlerce yıl ülkemize yetecek; gerek ham ve gerekse işleyerek ülke ekonomisine yüzlerce yıl katkı sağlamak varken önce özelleştirmek ve ardından emperyalizme peşkeş çekmek ne denli Milliyetçiliktir, ne denli Vatanseverliktir? Önerilmesi bile ülkeye ihanettir.
Böyle önemli madenlere sahipken kömürde durum nedir? Ak Parti ve benzeri partilerin iktidarı döneminde kömürde yabancıları zengin ettik. Zonguldak ‘ta 60 ila 80 yıl yetecek 400 bin ton kömür yerin altında duruyor. Neden? Dışarıdaki ucuzmuş! Doğru… Ancak bu emperyal kapitalizmin sözcüsü particikler ülkeye sağlayacağı katma değerin, istihdamın ne olduğunu bilmiyor. Bilse de görmez-duymazları oynuyor. Neden? Rant…
80 yıl 3 kuşak emekçi demek. 80 yıl esnafın, sanayinin, kentin, kamyoncunun, memurun canlanması demek. 80 yıl katma değer demek. 80 yıl üretim demek.
Yani…..
ÜRETİM İÇİN MİLLİ HÜKÜMET!
KAYNAKÇALAR İÇİN ETİBOR İŞLETMELERİ EMEKLİ BAŞ UZMANI SAYIN MUSTAFA ERTEK’E ŞÜKRAN VE MİNNETLERİMİ SUNUYORUM…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.